ΑΛ. ΚΑΠΠΑΤΟΥ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2023: Πώς να προετοιμαστούν οι υποψήφιοι για την επιτυχία ή την αποτυχία

Πανελλήνιες 2023: Πώς να προετοιμαστούν οι υποψήφιοι για την επιτυχία ή την αποτυχία
Image Online / Intime

«Η επιτυχία στην ζωή δεν εξαρτάται και δεν κρίνεται από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την έκβασή τους, αλλά από τα συνεχίσουν τα παιδιά να ονειρεύονται, να βάζουν στόχους και να προσπαθούν διαρκώς σε όλη την πορεία της ζωής τους»: πρόκειται για μια φράση της ψυχολόγου - παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρας Καππάτου προς τους μαθητές που ξεκίνησαν τον αγώνα των Πανελληνίων Εξετάσεων, προκειμένου να κατακτήσουν μέσα από την σχολή του στόχου τους, το ταξίδι για την ενήλικη επαγγελματική ζωή.

Η Αλεξάνδρα Καππάτου, μιλάει στο CNN Greece για τις απαιτητικές αυτές ημέρες που χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα ρίχτηκαν στον αγώνα των Πανελληνίων Εξετάσεων, δίνει συμβουλές τι να προσέξουν και τι να αποφύγουν, όπως το άγχος, την έλλειψη ψυχραιμίας και τον 5ωρο ύπνο, τη στάση που οφείλουν να κρατήσουν οι γονείς, καθώς και το πώς θα μπορέσουν οι μαθητές να διαχειρισθούν το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας.

H Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχραιμία και θετικές σκέψεις

Το πρώτο πράγμα και βασικό για τους μαθητές, είναι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους αυτές τις ημέρες, τονίζει η κυρία Καππάτου και συνεχίζει:

«Δεν χρειάζονται αρνητικές σκέψεις αλλά μόνο θετική στάση ζωής. Πρόκειται για μία χρονική στιγμή πράγματι μεγάλης προσπάθειας, είναι κυριολεκτικά το απαύγασμα της συνολικής προσπάθειας όλης της χρονιάς. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία ακόμη και εάν δεν γράψουν καλά σε κάποια μαθήματα, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην απογοητευτούν, να σκεφθούν ότι δεν κρίθηκαν όλα αν σε κάποιο μάθημα δεν τα πήγαν όσο θα ήθελαν καλά. Επίσης το σημείο αυτό θα πρέπει να το σκεφθούν καλά και οι ίδιοι γονείς, και να μην είναι αγχωμένοι, ούτε να μεταφέρουν το δικό τους άγχος στα παιδιά τους».

Υποψήφιοι μπαίνουν στις αίθουσες εξέτασης των Πανελληνίων / Image Online - ΙΝΤΙΜΕ

Τόνισε δε, πως πρόκειται για τις τελευταίες επαναλήψεις των μαθημάτων και τα παιδιά είναι ήδη πολύ κουρασμένα.

«Προσωπικά προτρέπω τους γονείς και τους κηδεμόνες, να προσφέρουν στα παιδιά τους μικρές ψυχικές εξαερώσεις- όπως τις χαρακτηρίζω- όπως ένας περίπατος, άθληση, ή ένα μπάνιο στη θάλασσα όταν ο καιρός το επιτρέπει» εξηγεί χαρακτηριστικά.

Ο επαρκής ύπνος συστατικό επιτυχίας

Αναφορικά με το μείζον ζήτημα του ύπνου, όπως είναι λογικό, η κυρία Καππάτου δηλώνει υπέρμαχος του ποιοτικού και επαρκούς ύπνου, τουλάχιστον ενός 7ώρου, ή 8ώρου, ωστόσο μερικά παιδιά ζητούν ακόμη και έναν 9ωρο ύπνο. Ειδικά την παραμονή των εξετάσεων, είναι απαραίτητος ένας επαρκής ύπνος. Να σημειώσουμε ότι με τον ποιοτικό ύπνο, περιορίζεται η απροσεξία και βελτιώνεται η καλή μνήμη.

«Θα έλεγα χωρίς υπερβολή, ότι ένας καλός ύπνος αποτελεί συστατικό επιτυχίας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις» λέει η ίδια, και συμπληρώνει:


«Δεν θέλουμε παιδιά αποστειρωμένα».


Αποτύχαμε… Και τώρα τι κάνουμε;

Και σε περίπτωση μιας αποτυχίας, πώς θα πρέπει τα νεαρά παιδιά να την αντιμετωπίσουν, ρωτάμε την έμπειρη ψυχολόγο.

«Κατ’ αρχάς οι μαθητές πρέπει να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και να βαθμολογήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Σε περίπτωση που υπάρξει αποτυχία- που είναι λογικό να συμβεί και αυτό- θα πρέπει να σκεφθούν και να κάνουν μία ενδοσκόπηση, εάν η αποτυχία οφείλεται στο άγχος, ή στην ελλιπή προσπάθεια από την πλευρά τους. Διότι επαναλαμβάνω, δεν παίζει ρόλο μόνο η γνώση, ούτε φυσικά η στείρα γνώση, αλλά ο βαθμός άγχους» εξηγεί.

Φωτογραφία από την ώρα της εξέτασης / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΙΝΤΙΜΕ

Μάλιστα η κυρία Καππάτου υπογραμμίζει ότι μελέτες του εξωτερικού αναφέρουν ότι ένα ποσοστό παιδιών- περίπου 20%- που έχουν διαβάσει μπορεί να έχουν μία αποτυχία, αλλά τη μεγαλύτερη αποτυχία θα την έχουν οι μη ψύχραιμοι μαθητές.

«Αυτό που μετράει πάντως σε κάθε περίπτωση, είναι ο βαθμός της προσπάθειάς τους και να θυμούνται, ότι υπάρχει πάντα μία δεύτερη ευκαιρία και σήμερα υπάρχουν πολλές καλές ευκαιρίες για τους νέους. Προτρέπω τα παιδιά, σε περίπτωση μιας αποτυχίας, να μην βιαστούν, αλλά να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία την κατάσταση, και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα τους» αναφέρει η κ. Καππάτου.

Και τι γίνεται με τους μαθητές που έχουν διαβάσει, έχουν κοπιάσει αλλά δεν έχουν πετύχει στη σχολή του ενδιαφέροντός τους;

«Προσωπικά θα τους πρότεινα να δοκιμάσουν να πάνε στη σχολή που πέτυχαν, γιατί για να τη δηλώσουν, σημαίνει ότι δεν τους είναι αδιάφορη και δεν τη δήλωσαν τυχαία», επισημαίνει και προσθέτει:

«Πλέον στην εποχή μας δεν αρκεί το πρώτο πτυχίο μπορούν τα παιδιά να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο πτυχίο ή σε ένα μεταπτυχιακό.υπάρχουν πολλές επιλογές σήμερα που μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα στα οποία με τη βοήθεια ενός μεταπτυχιακού, μπορούν να διαπρέψουν

Η επιτυχία στην ζωή δεν εξαρτάται από το πώς θα γράψουν στις Πανελλήνιες αλλά από το να συνεχίσουν να ονειρεύονται, να βάζουν στόχους και να προσπαθούν. Καλή επιτυχία!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ