ΕΛΛΑΔΑ

Η ασφυξία της δημόσιας υγείας: Ορφανά από ασθενοφόρα και γιατρούς τα νησιά, με το θέρος ante portas

Η ασφυξία της δημόσιας υγείας: Ορφανά από ασθενοφόρα και γιατρούς τα νησιά, με το θέρος ante portas
Το λογότυπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων INTIME

Όταν ένα αγροτικό αυτοκίνητο και ειδικότερα η καρότσα του, εκτελει χρέη ασθενοφόρου, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά και χρήζει όχι μόνο βαθύτατου προβληματισμού αλλά και ενδελεχούς έρευνας.

Μιλάμε για το περιστατικό μιας 63χρονης γυναίκας, η οποία έχασε τη ζωή της σε καρότσα αγροτικού που την μετέφερε στο νοσοκομείο της Κω.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, ο θάνατος της 63χρονης γυναίκας, είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, κάθε καλοκαίρι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές στα νησιά του Αιγαίου, λόγω υποστελέχωσης των ασθενοφόρων!

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, με μόλις ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση είναι σήμερα η Κάλυμνος, η Κως, η Λέρος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σάμος, η Σύρος, η Σαντορίνη και η Τήνος. Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

«Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και καταλήγει: «Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ