ΕΛΛΑΔΑ

Save Your Hood: «Γιόρτασαν» το Περιβάλλον μαζεύοντας 11.400 λίτρα απορριμμάτων!

Save Your Hood: «Γιόρτασαν» το Περιβάλλον μαζεύοντας 11.400 λίτρα απορριμμάτων!

Στη Λιμνοθάλασσα Μεγάλου Λιβαρίου Ιστιαίας βρέθηκαν οι εθελοντές της οργάνωσης - «Να γίνουμε μαζί μια κυρίαρχη θάλασσα», λέει στο Act for Earth ο ιδρυτής, Βασίλης Σφιακανόπουλος

Με μία τεράστια δράση καθαρισμού γιόρτασε το Save Your Hood τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι εθελοντές της οργάνωσης, που βρέθηκαν στην Εύβοια και διοργάνωσαν το 3ο Save Your Hood Trash Festival στις Ροβιές, στις 5 Ιουνίου βρέθηκαν στο παραλιακό μέτωπο της Λιμνοθάλασσας Μεγάλου Λιβαρίου Ιστιαίας. Εκεί, άνθρωποι από όλη τη χώρα, κατάφεραν να απομακρύνουν 92 γίγας σακούλες με απορρίμματα καθώς και πολλά ογκώδη αντικείμενα, όπως έπιπλα και σωλήνες, με την τελική ποσότητα να ξεπερνάει τα 11.400lt απορριμμάτων!

Τα απορρίμματα που βρέθηκαν ήταν κάθε είδους, κυρίως πλαστικά μιας χρήσης, αλλά και πολλά προσωπικά αντικείμενα και είδη αλιευτικής και βιομηχανικής δραστηριότητας τα οποία απομακρύνθηκαν, βοηθώντας αυτόν το ιδιαίτερο οικοσύστημα να αναπνεύσει.

Για τη συγκεκριμένη δράση, αλλά και όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του Save Your Hood, μίλησε στο Act for Earth ο ιδρυτής, Βασίλης Σφακιανόπουλος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στα 2μιση χρόνια ύπαρξης της οργάνωσης, οι 40.000 εθελοντές έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 11 εκατομμύρια λίτρα σκουπίδια από περιοχές όλης της Ελλάδας, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται βιωματικές εκπαιδεύσεις στα σχολεία. Επίσης, το Save Your Hood έχει λάβει δύο μεγάλες αναγνωρίσεις στα παγκόσμια Earth Shot Prize και στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αποστολή Αποκατάστασης των Ωκεανών και των Υδάτων.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Βασίλη Σφακιανόπουλου στο Act for Earth:

Το Save Your Hood συνεχίζει τις δράσεις του και μάλιστα «μεγαλώνει» σημαντικά. Ποια ήταν φέτος η μεγάλη σας διοργάνωση, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος;

Όπως και τα 2 προηγούμενα χρόνια της σύντομης ζωής μας, για εμάς τους SaveYourHooders, η ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε μια εβδομάδα πολλαπλών μεγάλων δράσεων, με αποκορύφωση το Trash Festival και τη δράση του.

Τι ακριβώς έγινε εκεί από τους εθελοντές του Save Your Hood;

Το Trash Festival που διοργανώνουμε κάθε χρόνο είναι στην ουσία μια σπουδαία ευκαιρία να ερχόμαστε σε ζύμωση εθελοντές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Συντονιστές, αλλά και απλοί εθελοντές από κάθε άκρη της χώρας και της Κύπρου βρίσκονται σε ένα μέρος, περνούν χρόνο μαζί, έρχονται κοντά, μαθαίνουν και πειραματίζονται μέσα από πολύτιμα workshops με ποικίλες θεματικές ( κλιματική κρίση, φυσική δόμηση, διαχείριση απορριμμάτων κ.α.), έρχονται σε επαφή με τη φύση και τα οφέλη της μέσα από δραστηριότητες trekking, canyoning etc, σχεδιάζουν μαζί τους επόμενους στόχους του Save Your Hood και, βεβαίως βεβαίως, ενώνονται για να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη δράση της χρονιάς. Φέτος, συγκεντρωθήκαμε στις Ροβιές Εύβοιας, με τελικό στόχο την απομάκρυνση απορριμμάτων από έναν ιδιαίτερα βεβαρημένο, αλλά σημαντικότατο υγρότοπο, τη λιμνοθάλασσα Μεγάλου Λιβαρίου στην Ιστιαία. Με τα ροζ τους μπλουζάκια, εθελοντές από παντού, δημιούργησαν ένα υπέροχο μοτίβο με άρωμα αλλαγής, απομακρύνοντας 92 σακούλες γίγας και πολλά ογκώδη, συνολικής αξίας 11400 λίτρων ή αλλιώς κάτι παραπάνω από ένα βυτιοφόρο. Όλα αυτά σχηματίζοντας μια άκρως συγκινητική ανθρώπινη αλυσίδα που όμοια της δεν έχω δει.

Είναι άξιο λόγου, ότι ο ίδιος δεν… κατάφερα να μαζέψω και πολλά γιατί ήμουν συνέχεια βουρκωμένος με τέτοιες εικόνες, με ένα μόνιμο χαμόγελο.

Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται ακριβώς πάνω σε έναν από τους κυριότερους διαδρόμους μετανάστευσης των πουλιών που περνούν από την Ελλάδα, ενώ επίσημα είναι χαρακτηρισμένη ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά GR109. Από το 1998 εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000 και βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου. Παρόλο το καθεστώς προστασίας του υγροτόπου, οι πιέσεις που δέχεται η περιοχή από ρύπανση, στερεή, υγρή ή αέρια, είναι τεράστια και αυτό φαίνεται και από το αποτέλεσμα της δράσης μας.

Παράλληλα με το φεστιβάλ, δράσεις σε όλη την Ελλάδα από εθελοντές που έμειναν στις γειτονιές τους, συνεχίζουν και δίνουν αγώνα. Μια εβδομάδα υπερπροσπαθειών, όπου άτομα ή/και ομάδες δίνουν με μεγαλύτερο πάθος την εντολή για αλλαγή της Νοοτροπίας μας.

Πώς συνεχίζει την πορεία του το Save Your Hood στο εξής; Τι προγραμματίζετε για το καλοκαίρι και ποιο είναι το επόμενο μεγάλο «ραντεβού»;

Λένε πως όταν κάνεις σχέδια, το σύμπαν γελάει μαζί σου. Δυστυχώς, λόγω των πύρινων καταστροφών των προηγούμενων καλοκαιριών, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν προγραμματίζουμε μεγάλες δράσεις, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση επόμενης μεγάλης καταστροφής. Είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι και έτοιμοι να συμμετέχουμε σε κάθε ενέργεια που γίνεται για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Αν και ίσως προκύψει κάτι νωρίτερα από τότε, καθώς κάτι σκαρώνουμε που δεν μπορούμε να το ανακοινώσουμε ακόμα, επόμενο μεγάλο ραντεβού είναι φυσικά τα 3α μας γενέθλια που θα πραγματοποιηθούν στις 19 Νοεμβρίου. Εκεί που ξεκίνησαν όλα, στα αγαπητά μας πολύπαθα Τουρκοβούνια, ένα μικρό φεστιβάλ θα λάβει χώρα. Ένα φεστιβάλ που ενώνει ανθρώπους με αγνή αγάπη για το περιβάλλον, με πολλά και όμορφα workshops και ομιλίες, ενώ φυσικά θα κάνουμε λαμπίκο για άλλη μια φορά το λόφο αυτό. Αν θέλετε να γεμίσετε ελπίδα και χαμόγελο για το φαινομενικά μας ζοφερό μέλλον, μην το χάσετε!

Το Save Your Hood ωριμάζει, μεγαλώνει και αποκτά υπόσταση που του δίνει την δυνατότητα πραγματικής επιρροής. Στα 2μιση χρόνια της ζωής μας, έχουμε συγκεντρώσει σχεδόν 11 εκατομμύρια λίτρα σκουπίδια απο 40000 εθελοντές, ενώ οι βιωματικές μας εκπαιδεύσεις στα σχολεία έχουν ξεπεράσει τις 50. Ήδη, σε αυτό το χρόνο έχουμε λάβει 2 μεγάλες αναγνωρίσεις παρουσιάζοντας το έργο μας στα παγκόσμια Earth Shot Prize και στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αποστολή Αποκατάστασης των Ωκεανών και των υδάτων μας, ενώ είμαστε αναγνωρισμένοι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ποικίλους δημόσιους φορείς για το πολύτιμο μας έργο.

Σκοπός των επόμενων ετών, είναι να συνεχίζουμε να εμψυχώνουμε και να παρακινούμε πολίτες, να ενώνουμε τις φωνές μας μαζί και όχι απλά να επηρεάζουμε, αλλά να γίνουμε πηγή αλλαγής του τρόπου που αντιμετωπίζουμε αυτόν τον πλανήτη και αυτά που απλόχερα μας παρέχει.

Ξεκινήσαμε ως μια σταγόνα, που έγινε πολύ γρήγορα ορμητικό ποτάμι. Ας γίνουμε μαζί μια κυρίαρχη θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ