ΕΛΛΑΔΑ

«Όταν έρχονται γιατροί, τρέχουμε» - 615 μετρήσεις σακχάρου στην Άγονη Γραμμή

«Όταν έρχονται γιατροί, τρέχουμε» - 615 μετρήσεις σακχάρου στην Άγονη Γραμμή
Φωτογραφία αρχείου από την Πάτμο Eurokinissi / Αρχείο

Περισσότερες από 615 μετρήσεις σακχάρου και 480 εξετάσεις από τις ειδικότητες που συνόδευαν τους γιατρούς, πραγματοποιήθηκαν στους πέντε προορισμούς της άγονης γραμμής της φετινής 8ης εκστρατείας ενημέρωσης, πρόληψης και εκπαίδευσης, που οργάνωσε η ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη».

Στα νησιά που επισκέφθηκε η αποστολή, Πάτμο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Τήλο και Χάλκη, απλές σχετικά εξετάσεις, όπως η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η σπιρομέτρηση, μια συνταγή για γυαλιά ή μια υπηρεσία όπως η εξειδικευμένη περιποίηση των άκρων δεν είναι καθόλου αυτονόητες.

Εξετάστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι με διαβήτη και προδιαβήτη και πήραν πολύτιμες οδηγίες προσαρμογής ή έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, εντοπίστηκαν πέντε αδιάγνωστα περιστατικά και επτά περιστατικά διαβητικού ποδιού, ενώ εξετάστηκαν και ασθενείς με χαρακτήρα επείγοντος, αποδεικνύοντας το μεγάλο κενό σε υπηρεσίες υγείας που υπάρχει στα νησιά της άγονης γραμμής τη στιγμή που οι κάτοικοι το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Η τοπική κοινωνία και οι δημοτικές αρχές αγκάλιασαν την προσπάθειά μας, αναγνωρίζοντας την αξία της προσφοράς εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα απομακρυσμένα, σχεδόν αποκομμένα νησιά μας.

«Είμαι ευγνώμων», είπε μια ασθενής με διαβήτη τύπου 1, εκπαιδευτικός στη Νίσυρο, η οποία δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ποιότητα των υπηρεσιών που έλαβε από την ομάδα των ειδικών, ενώ ο κ. Πέτρος από την Αστυπάλαια, ανέφερε «Όταν έρχονται γιατροί, τρέχουμε».

Απαιτητική αποστολή να εξετάζεις εκατοντάδες ανθρώπους πρακτικά μέσα σε λίγες ώρες, όμως τα μέλη του επιστημονικού «πληρώματος» υπερέβαλαν εαυτούς.

Οι ειδικοί που προσέφεραν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στη φετινή αποστολή ήταν οι:

  • Λέπουρας Αντώνιος, Παθολόγος- Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General
  • Παπανδρινοπούλου Δήμητρα, Πνευμονολόγος –Εντατικολόγος, τ. επιμελήτρια Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία
  • Χαρακίδας Αντώνιος, Χειρουργός- Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Βασιλείου Λένα, Ποδολόγος, τ. Συνεργάτις του Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός”
  • Δήμητρα Κοκκόρη, Επισκέπτρια Υγείας

Η κόπωσή τους μεγάλη, ωστόσο αντισταθμίστηκε από τις αγκαλιές και τις ζεστές ευχαριστίες των κατοίκων που έδειξαν πόσο πολύ τους είχαν ανάγκη.

Η αποστολή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν υπήρχε η πολύτιμη στήριξη των χορηγών των εταιρειών PFIZER, NOVO NORDISK, ASCENSIA και ΙNTEGRIS και των υποστηρικτών, της εταιρείας ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ και του ΜETROPOLITAN GENERAL.

Μέχρι σήμερα, η ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη” έχει εξετάσει 71.100 κατοίκους στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα στις 8 Πανελλαδικές Εκστρατείες Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης που προηγήθηκαν, εντοπίζοντας συνολικά 810 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ