ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: «Μετακινήθηκαν οι άνθρωποι, άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο»

Ναυάγιο στην Πύλο: «Μετακινήθηκαν οι άνθρωποι, άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο»
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

«Μπορώ να σας πω ότι για τους διασωθέντες είναι άπαντες άντρες. Πρόκειται για ένα καράβι το οποίο είναι φορτωμένο με πάρα πολύ κόσμο, με ανθρώπους που έχουν μια ναυτοσύνη αμφιβόλου ποιότητας», λέει ο Εκπρόσωπος του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου για το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Πύλου. 

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε πως η τραγωδία σημειώθηκε όταν το πλοίο έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκαν οι άνθρωποι, άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου: «Οι έρευνες συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με τη συμμετοχή παραπλέοντων σκαφών του Λιμενικού Σώματος, ενώ είχαμε και τη συνδρομή σε C-130 το οποίο με φωτοβολίδες φώτιζε την περιοχή έρευνας ούτως ώστε να διευκολύνει το έργο μας. Από νωρίς το πρωί συνδράμει και ένα εναέριο μέσο, ενώ στην περιοχή επιχειρούν έξι παραπλέοντα και δύο πλωτά του λιμενικού».

Μέχρι στιγμής, οι διασωθέντες είναι 104 και οι σοροί παραμένουν στους 79.

Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού δήλωσε: «Είναι πέρα από τα χωρικά μας ύδατα, σε διεθνή ύδατα, αλλά είναι στη δικιά μας περιοχή έρευνας και διάσωσης και συγκεκριμένα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου επιχειρούμε Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε τη συνδρομή. Είχαμε τη συνδρομή την πρώτη μέρα από εναέριο μέσο της Frontex για τον εντοπισμό του αλιευτικού. Αυτή τη στιγμή δεν έχει χρειαστεί να συνεπικουρείται από έτερο Λιμενικό Σώμα. Εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες».

«Ενημερωθήκαμε από τους Ιταλούς για το αλιευτικό»

Κατά τον ίδιο, η ενημέρωση για το αλιευτικό σκάφος έγινε από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιο αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων βρίσκεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

«Άμεσα ενεργοποίησε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τα σχέδιά του. Δέσμευσε παραπλέοντα πλοία προκειμένου να εντοπιστεί αυτό το αλιευτικό και ταυτοχρόνως συμμετείχε στην έρευνα εναέριο μέσο το οποίο περιπολούσε».

Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξίου είπε πως:

«Από τη στιγμή λοιπόν που εντοπίστηκε εναέριως είχε ήδη αποπλεύσει και το παράκτιο περιπολικό σκάφος και με το που έγινε εντοπισμός του προσεγγίστηκε από φορτηγά πλοία, παραπλέοντα φορτηγά πλοία, όπως προβλεπόταν από τα σχέδια του Παρισιού. Του παρείχαν τροφή, εφόδια. Από κει και πέρα όμως οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν οποιαδήποτε άλλη συνδρομή, δηλώνοντας ότι θέλουν να συνεχίσουν για Ιταλία».


«Αυτό έγινε και μέσω ασυρμάτου» εξηγεί ο ίδιος «και με τον κόσμο που ήταν πάνω, έγινε και τηλεφωνικά με το μέσο του θαλάμου επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

«Έγινε και με τηλέφωνο και με τα επικοινωνιακά μέσα και με τον κόσμο που ήταν επί του καταστρώματος» σημειώνει.

«Δεν θέλουμε να πάμε στην Ελλάδα αλλά στην Ιταλία»

Η πληροφορία που δόθηκε από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ήταν ότι υπάρχει αυτό το σκάφος το οποίο κατευθύνεται προς την Ιταλία. «Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε με δεδομένα, είναι ότι το σκάφος προσεγγίστηκε από δύο φορτηγά πλοία, από παράκτιο περιπολικό σκάφος. Εν τέλει το βράδυ όταν έφτασε και οι άνθρωποι αυτοί αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή δηλώνοντας ότι δεν θέλουμε να πάμε στην Ελλάδα. Θέλουμε να πάμε στην Ιταλία», είπε ο κ. Αλεξίου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν, «το σκάφος έχασε τη μηχανή του και μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα. Διότι οι άνθρωποι δεν είναι φορτίο να μένουν ακίνητοι...άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι, «ένα απλό φορτηγό προσέγγισε το σκάφος μετά το Λιμενικό. Οι μετανάστες πήραν κανονικά τα τρόφιμα από το πρώτο φορτηγό πλοίο, όμως η επιθυμία τους να μην έρθουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στην Ιταλία ήταν τέτοια που αρνήθηκαν τα τρόφιμα από ένα δεύτερο φορτηγό πλοίο που τους προσέγγισε».

Οι διασωθέντες είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη με κατεύθυνση την Ιταλία. Βρίσκονταν αρκετές μέρες στη θάλασσα. Οι διασωθέντες είναι ενήλικοι άντρες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο γιατί ήταν ταλαιπωρημένοι.

Είναι κυρίως υπήκοοι Συρίας, Πακιστάν και Αιγύπτου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ