ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Μάτι: Οι ελληνικές Αρχές έμαθαν ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα από το 112 της Δανίας

Δίκη Μάτι: Οι ελληνικές Αρχές έμαθαν ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα από το 112 της Δανίας
INTIME NEWS

Στην αποκάλυψη πως το Λιμενικό ενημερώθηκε για την ύπαρξη ανθρώπων στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, μέσω Δανίας, προχώρησε ο πρώην Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Σταύρος Μπάνος.

Σύμφωνα με την κατάθεση στο δικαστήριο, Δανοί τουρίστες που είχαν μπει σε ένα βαρκάκι για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα, ενεργοποίησαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, που βρισκόταν σε λειτουργία στην πατρίδα τους, ενώ στην Ελλάδα ήταν ακόμη στα σπάργανα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Μπάνος ένας από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του… το σήμα πήγε σε Δανέζικο Δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά στο δικαστήριο αναφέρθηκε:

Πρόεδρος: Πώς μάθατε ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα;

Μάρτυρας:
Μέχρι τις οκτώ το βράδυ δεν είχα εικόνα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Ένας από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του. Πήγε το σήμα σε δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο μάρτυρας, όταν το ελικόπτερο έφτασε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή του Ματιού, διαπίστωσε ότι υπήρχαν σχεδόν δύο χιλιάδες άνθρωποι μέσα στο νερό και ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Αμέσως μετά, όπως κατέθεσε ο κ. Μπάνος, ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης με την κινητοποίηση πλοίων από το ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ παράλληλα τέθηκαν σε συναγερμό τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ