ΕΛΛΑΔΑ

Aποζημίωση σε συγγενείς θύματος που πνίγηκε στο Μάτι

Aποζημίωση σε συγγενείς θύματος που πνίγηκε στο Μάτι
Αποζημίωση για ψυχική οδύνη για το Μάτι AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αποζημίωση ύψους 310.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας στους συγγενείς γυναίκας, η οποία πνίγηκε στη θάλασσα στην προσπάθειά της να σωθεί από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, που άφησε πίσω της 104 νεκρούς.  

Όπως τονίζουν οι δικηγόροι των συγγενών του θύματος, Κωνσταντίνος Φούσσας και Δημήτρης Σκύφτας, η απόφαση «επιρρίπτει ευθύνες, όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία, όπως οι προηγούμενες, αλλά, σύμφωνα με την απόφαση, και στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Μαραθώνα για σημαντικές παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».

Παράλληλα αποτελεί τη πρώτη απόφαση που αφορά θύμα που πνίγηκε συνεπεία της φονικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσαν οι συγγενείς της άτυχης γυναίκας, ο θάνατός της ήταν «βασανιστικός» και «επίπονος».

Συνεχίζεται η δίκη και στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο

Παράλληλα, συνεχίζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη για τους υπαίτιους της εθνικής τραγωδίας.

Σήμερα κατέθεσε ο Μιχάλης Αυγουλέας, αξιωματικός που υπηρετούσε στο ΕΣΚΕ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων, «εκεί που χτυπούσε η καρδιά του κράτους» δεν γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών και πολιτών που είχαν πέσει στη θάλασσα για να σωθούν.

Η πληροφορία αυτή ήρθε από Δανούς τουρίστες που χρησιμοποίησαν το 112. «Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Κάποιος από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του, ενημερώθηκε το δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από τον αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα», κατέθεσε ο μάρτυρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ