ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2023: Εκτός ΑΕΙ το 35% των υποψηφίων - Πού θα ανέβουν και πού θα πέσουν οι βάσεις

Πανελλήνιες 2023: Εκτός ΑΕΙ το 35% των υποψηφίων - Πού θα ανέβουν και πού θα πέσουν οι βάσεις
EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Σχετική άνοδο στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στις υψηλόβαθμες ήδη σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου και υποχώρηση των βάσεων σε σχολές Ιατρικής, δείχνει η «ανάγνωση» των φετινών Πανελληνίων.

Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Χατζητέγας σε συνομιλία του με το CNN Greece έδωσε το αποτύπωμα των φετινών εξετάσεων, σημειώνοντας ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, στα περιζήτητα τμήματα των ανθρωπιστικών σπουδών, θα υπάρχει μια σαφής άνοδος των βάσεων, επειδή υπήρξαν καλύτερες επιδόσεις.

Πού αναμένεται άνοδος και πού πτώση

«Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα υπάρχει μια άνοδος της τάξης των 400 μορίων στα υψηλόβαθμα τμήματα της Νομικής και της Ψυχολογίας», σημειώνει.

«Στα υπόλοιπα τμήματα, αυτά που κινούνται κάτω από τα 16.000 μόρια και είναι πολλά και είναι και περισσότερες οι θέσεις, θα έχουμε πτωτικές τάσεις των βάσεων. Στα χαμηλά τμήματα θα υπάρχουν πτώσεις και στο ρετιρέ του πρώτου επιστημονικού πεδίου θα υπάρχουν άνοδοι έως και 400 μόρια», τονίζει ο εκπαιδευτικός.

«Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών, έχουμε πάλι το ίδιο φαινόμενο, δηλαδή στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου, όπως τα τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θα υπάρχει άνοδος της τάξης των 150-200 μορίων γιατί είχαμε καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων».

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, οι Ιατρικές σχολές θα έχουν μια σαφή πτώση η οποία θα φτάσει τα 150 – 180 μόρια και από εκεί και κάτω θα παρατηρηθούν βαθμολογίες παραπλήσιες με τις περσινές χωρίς καμία ιδιαίτερη έκπληξη, αναφέρει ο κ. Χατζητέγας.

«Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν τρομακτικά παρόμοιες με τις περσινές. Εδώ, στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, έχουμε 1.445 υποψηφίους περισσότερους, γεγονός που δρομολογεί μεγαλύτερη ζήτηση άρα μια ελαφρά άνοδο των βάσεων, 150 -200 μόρια», τονίζει.

Το 35% των υποψηφίων μένει εκτός ΑΕΙ

Σε ό,τι αφορά το κατώφλι εισόδου, είναι διαφορετικό στο κάθε επιστημονικό πεδίο. Στο πρώτο, όσοι έχουν μέσες βαθμολογίες κάτω από 9,4 δεν θα βρουν στο μηχανογραφικό τους σχολές ΑΕΙ και θα πρέπει να περιοριστούν στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών για τα ΙΕΚ.

«Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πτώσεις, αν κάποιος έχει γράψει κάτω από 9,9 θα είναι εντελώς εκτός δυνατότητας συμπλήρωσης σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο, κάτι το οποίο αποτελεί μια από τις οριακές αδικίες λόγω των συντελεστών που έχει καθορίσει το υπουργείο Παιδείας στο παρελθόν», σημείωνει ο κ. Χατζητέγας.

«Δηλαδή, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα πρέπει να προστατέψει τα πανεπιστήμια από εισακτέους με απαράδεκτα χαμηλές βαθμολογίες, αλλά εδώ, όταν κάποιος έχει 9,9 και 9,8 και μένει εκτός από το δεύτερο πεδίο, είναι κατάφορη αδικία. Γιατί οι Πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι σχολικές εξετάσεις, είναι απαιτητικές, πρόκειται για έναν διαγωνισμό κατάταξης υποψηφίου και όχι διαγνωστικού χαρακτήρα».

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο το κατώφλι είναι 9,3 ως μέση βαθμολογία και στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής το κατώφλι είναι το 8,4 για να περάσει κανείς. Όσοι κινηθούν δηλαδή κάτω από αυτές τις βαθμολογίες δεν θα βρουν σχολές στο μηχανογραφικό τους για τα πανεπιστήμια.

«Μιλάμε για ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 35%. Είναι κρίμα ότι ακόμα και σε κεντρικά πανεπιστήμια θα έχουμε κενές θέσεις, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διορθωθεί», αναφέρει.

Ένας στους τέσσερις βρίσκεται κοντά στις πρώτες του επιλογές προτίμησης

Την τελευταία τριετία επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι ένα 25%, δηλαδή 1 στους 4 βρίσκεται πολύ κοντά στις πρώτες του επιλογές προτίμησης, ένα 40% θα πρέπει να αναζητήσει τις κατάλληλες σχολές, και ένα 33-35% θα μείνει εκτός για μια ακόμη χρονιά, προσθέτει ο εκπαιδευτικός.

«Όσο καλά και να έχουν γράψει οι μαθητές, έτσι όπως υπολογίζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής το 1/3 μένει εκτός πανεπιστημίων. Είναι ένα οριζόντιο μέτρο και ως εκ τούτου είναι άδικο».

Πώς έγραψαν οι μαθητές

Σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, οι μαθητές αλλού έγραψαν λίγο καλύτερα και αλλού λίγο χειρότερα. Για παράδειγμα, λίγο καλύτερα έγραψαν στις Ανθρωπιστικές σπουδές, λίγο καλύτερα στις Θετικές σπουδές, λίγο χειρότερα στις σπουδές Υγείας και τα ίδια ακριβώς έγραψαν στις σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής.

«Όμως, ό,τι και αν γράψουν οι μαθητές, επειδή οι βάσεις καθορίζονται σε σχέση με τη μέση επίδοση των υποψηφίων, το 1/3 πάντα μένει εκτός», τονίζει.

Χρήσιμες συμβουλές για το Μηχανογραφικό

Όσοι ανοίξουν το μηχανογραφικό είτε για ΑΕΙ, είτε για ΙΕΚ είτε και για τα δύο, πρέπει να διερευνήσουν προσεκτικά τις επιλογές τους. Η διερεύνηση και η συμβουλευτική υπάρχει, άλλωστε η διερεύνηση είναι και προσωπική σε συνδυασμό με τις συμβουλές των σχολείων και των φροντιστηρίων όπου μπορεί κανείς να αναζητήσει πληροφορίες και να δει τα προγράμματα σπουδών των σχολών, αναφέρει ο κ. Χατζητέγας.

«Σε αυτή τη φάση τα παιδιά δεν επιλέγουν επάγγελμα, επιλέγουν σπουδές. Αυτές οι σπουδές θα πρέπει λοιπόν να είναι γοητευτικές και ελκυστικές», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ