Γιώτα Γιάννα: Θρήνος στην κηδεία της τραγουδίστριας με τη φυσαρμόνικα
Σε κλίμα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 7/7 η κηδεία της πασίγνωστης μουσικού και τραγουδίστριας Γιώτας Γιάννα.
Υπενθυμίζεται ότι η θρυλική καλλιτέχνης, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 5/7 σε ηλικία 95 ετών βυθίζοντας στο πένθος το Πανελλήνιο αλλά και πλήθος ατόμων από το καλλιτεχνικό στερέωμα.
Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στις 11:30 στο Κοιμητήριο της Καισαριανής, όπου και της είπαν το τελευταίο αντίο οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συνεργάτες της.
Ποια ήταν η Γιώτα Γιάννα
Με μάνα Μικρασιάτισσα που πέθανε νωρίς, η Παναγιώτα Γιαννέλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν αυτοκινητιστής και τη μητριά της στους Αμπελοκήπους, όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της.
Την έχουν χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», «η Πασιονάρια της Λαϊκής Πίστας» (κατά τον Μάνο Χατζιδάκι), ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι απʼ τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της» (σύμφωνα με τη Λένα Πλάτωνος).
Ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο ενώ μέχρι τα 80 της, δεν είχε κυκλοφορήσει δίσκο, αλλά ήταν πολύ γνωστή - κυρίως στο Αθηναϊκό κοινό - από τις εμφανίσεις της στα μουσικά μαγαζιά της Πλάκας και σε νυχτερινά κέντρα της Εθνικής οδού.
Έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, από τον Τσιτσάνη και τον Καλδάρα μέχρι τη Μαρινέλα και τον Πουλόπουλο, τη Γιώτα Λύδια, την Καίτη Γκρέυ, τον Μανώλη Αγγελόπουλο και τη Ρίτα Σακελλαρίου.
Η εκκεντρική τραγουδίστρια που κυκλοφορούσε στην Αθήνα με ποδήλατο έχει πλούσια δισκογραφία, καθώς ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών στα χρόνια του '60, αλλά έγινε πολύ γνωστή, κυρίως στο Αθηναϊκό κοινό, και από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής οδού.
Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς την αναφέρει ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Μάλιστα την έκανε μία από τις εφτά ηρωίδες του στο βιβλίο «Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ», δίνοντας στο δικό της κεφάλαιο τον τίτλο «Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα».
Ο δίσκος της «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα» κυκλοφόρησε το 2013.
Από το 2017 ξεκίνησε τις εμφανίσεις στην μπουάτ Απανεμιά ενώ το 2019 συνεργάστηκε με την Άννα Βίσση σε ένα τραγούδι καθώς και στην καλοκαιρινή περιοδεία της τραγουδίστριας. Το 2020, συνέχισε τις εμφανίσεις της στην Απανεμιά.
ΤτΕ: «Φρένο» στα περιστατικά απάτης με κάρτες, POS και ATM
08:54
Νέο Kia XCeed με πιο δυναμική σχεδίαση και πιο high tech προσέγγιση
08:52
Ουρές χιλιομέτρων ακόμη στον Κηφισό μετά την καραμπόλα - Καθυστερήσεις σε κέντρο και Αττική Οδό
08:49
Κρίση στη Μπιενάλε Βενετίας: Παραιτήθηκε η επιτροπή για τη συμμετοχή της Ρωσίας
08:42