ΕΛΛΑΔΑ

Λαγουβάρδος για καύσωνα «Κλέων»: Τριήμερο επικίνδυνων θερμοκρασιών για την ανθρώπινη υγεία

Λαγουβάρδος για καύσωνα «Κλέων»: Τριήμερο επικίνδυνων θερμοκρασιών για την ανθρώπινη υγεία
Περαστικοί στο συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος ΙΝ ΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε πολύ υψηλά επίπεδα, επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, αναμένεται να φτάσει ο υδράργυρος το επόμενο τριήμερο, δηλαδή, σήμερα (13/7), την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7), όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος στο CNN Greece.

Ο κ. Λαγουβάρδος προειδοποιεί μάλιστα πως τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας, κατατάσσονται στην ανώτατη κατηγορία καύσωνα, την κατηγορία 3 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το μετεωρολόγο σε αρκετές περιοχές η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, φτάνοντας μέχρι τους 41 -42 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές συνηθισμένες στις υψηλές θερμοκρασίες.

«Η Τετάρτη (12/7) είναι ουσιαστικά η πρώτη ημέρα που είχαμε θερμοκρασίες πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, κυρίως στην ηπειρωτική χώρα».

Θερμοκρασίες επιβαρυντικές για την ανθρώπινη υγεία

Παράλληλα, ο κ. Λαγουβάρδος προειδοποιεί πως με τον υδράργυρο να κινείται σε υψηλά επίπεδα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως «εάν δούμε την κατηγοριοποίηση των καυσώνων στο Αστεροσκοπείο, σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7) θα φτάσουμε στην ανώτατη κατηγορία, την κατηγορία 3, που σημαίνει πως θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία».

Όπως εξηγεί «αυτό προκύπτει από συσχέτιση που έχει γίνει με παραστατικούς καύσωνες και τη θνησιμότητα και βλέπουμε ότι οι θερμοκρασίες που αναμένονται είναι επιβαρυντικές για την ανθρώπινη υγεία και θέλει πολύ μεγάλη προστασία κυρίως των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.

Σταδιακή αποκλιμάκωση από την Κυριακή - Παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο υδράργυρος

«Από την Κυριακή (16/7) θα υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των θερμοκρασιών, κυρίως από τα Βόρεια, καθώς κεντρικά και νότια θα έχουμε επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την Κυριακή».

Επιπλέον, σημειώνει πως «στην αρχή της επόμενης εβδομάδας θα υποχωρήσουν οι πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά θα παραμείνει όλη η χώρα σε επίπεδα καύσωνα, δηλαδή οι θερμοκρασίες θα ξεπερνούν τους 38 και 39 βαθμούς», ενώ προσθέτει πως «θα έχουμε πιο ήπια συμπεριφορά, αλλά και πάλι θα είμαστε σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα πλέον να μιλάμε για μια παρατεταμένη διάρκεια θερμοκρασιών που αντιστοιχούν σε καύσωνα και χρειάζεται πολύ προσοχή».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «αυτές οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ημέρες μέχρι να έχουμε μία καλύτερη εικόνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ