ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Κικίλιας: «Δηλώνω ευθέως ότι πρέπει να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία»

Βασίλης Κικίλιας: «Δηλώνω ευθέως ότι πρέπει να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία»
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας EUROKINISSI

Υπέρ της λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας παράλληλα και για τις επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα στη χώρα, με αποκορύφωμα τον καύσωνα «Κλέων».

«Πιστεύω ότι είναι μία δέσμευση της κυβέρνησής μας η οποία πρέπει να υλοποιηθεί. Και σωστά λέει ο Πρωθυπουργός ότι επεξεργαζόμαστε τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί και να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα συνεχίσουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στα ελληνικά πανεπιστήμια και αυτά τα παιδιά, αντί το μέλημά τους να είναι πώς θα εφοδιαστούν με τις καλύτερες δυνατές σπουδές και γνώσεις έτσι ώστε να έχουν μια θέση εργασίας, θα κινδυνεύουν από κακοποιά στοιχεία, από ανθρώπους του ποινικού εγκλήματος και από οποιονδήποτε τυχάρπαστο μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει χωρίς κανέναν έλεγχο στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Αν με ρωτάτε αν πρέπει να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία, σας δηλώνω ευθέως ότι ναι, πρέπει να υπάρχει» ανέφερε αρχικά ο Β. Κικίλιας.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες αυτών των ημερών δεν επιτρέπουν καμία αμέλεια. Αμέλεια είναι όταν καις ξερά φύλλα, κάνεις μπάρμπεκιου, πετάς το τσιγάρο σου στον δρόμο, καπνίζεις μελίσσια. Δεν μπορείς να δείχνεις τέτοια εγκληματική, αν θέλετε, αδιαφορία για τους συμπολίτες σου, την κοινωνία, τους γείτονές σου, τους δημότες, τη φύση και τις περιουσίες των ανθρώπων» τόνισε στη συνέχεια σχετικά με τα καιρικά δεδομένα αυτών των ημερών.

Ο κ. Κικιλίας υπογράμμισε ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες- οι οποίες δεν θα υποχωρήσουν εύκολα-, η μείωση των ποσοστών ξηρασίας και τα ξεραμένα από τον καύσωνα δενδρύλλια και φυτά, σε συνδυασμό με τα με τα μελτέμια που έρχονται από την Κυριακή, αποτελούν την απόλυτη ένδειξη για εκδήλωση πυρκαγιών, και πρόσθεσε ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμοι, Περιφέρειες) πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη ευθύνη.

Σημείωσε, δε, ότι η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα είναι σε εγρήγορση και τα εναέρια μέσα είναι περισσότερα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο όταν τα φαινόμενα είναι τόσο ακραία, τίποτα δεν είναι αρκετό. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τον Καναδά, που ενώ διαθέτει μεγάλες δυνάμεις και υπερσύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες εδώ και τρεις μήνες, καίγοντας τεράστιες εκτάσεις από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη.

Ο Υπουργός εξήρε το έργο των πυροσβεστών τονίζοντας: «Ξέρετε, είναι λάθος η λέξη “πυροσβέστης”. Στα αγγλικά είναι “firefighter”. Οι άνθρωποι είναι μαχητές, είναι κάθε μέρα στην κόψη του ξυραφιού και ρισκάρουν τη ζωή τους για εμάς. Έτσι θέλω να τους αγκαλιάσει η κοινωνία, έτσι θέλω να τους υποδέχονται και να τους διευκολύνουν όλοι. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι αντιπεριφερειάρχες, οι πολίτες. Δεν είναι μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία. Γίνονται και μεικτές περιπολίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ