ΕΛΛΑΔΑ

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το e-learning στους επαγγελματίες;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το e-learning στους επαγγελματίες;

Εάν έχει αλλάξει ένα σημαντικό «κομμάτι» της εκπαιδευτικής διαδικασίας τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι η δυνατότητα των διαδικτυακών μαθημάτων.

Μπορεί λοιπόν, η συγκεκριμένη τάση να ξεκίνησε λόγω των μέτρων προστασίας από τον Covid-19, ωστόσο εν έτει 2023, δείχνει να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος.

Ο λόγος είναι πως δίνει τη δυνατότητα σε μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων να αναπτύξουν τα γνωστικά τους πεδία, όπου και αν βρίσκονται και όσο απαιτητική και αν είναι η καθημερινότητά τους. Φυσικά, από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου του e-learning δεν μένουν ανεπηρέαστοι και όσοι επαγγελματίες έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και είναι αρκετά χρόνια ενεργοί στην αγορά εργασίας.

Διότι τους δίνεται η ευκαιρία να ξεσκονίσουν τις γνώσεις τους, να ειδικευτούν περισσότερο στην ειδικότητά τους, να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με ένα επιπλέον πτυχίο, να αποκτήσουν μέσω της μεθόδου του e-learning νέες δεξιότητες, οι οποίες θα τους κάνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικούς και καταρτισμένους στον κλάδο τους. Και όλα αυτά, χάρη στα θετικά στοιχεία που προσφέρουν και στους επαγγελματίες οι σπουδές εξ αποστάσεως.

Βοηθά τους επαγγελματίες να παραμένουν ενημερωμένοι

Στους περισσότερους κλάδους, οι αλλαγές είναι συνεχείς και ραγδαίες. Οπότε, ένας επαγγελματίας χρειάζεται να ενημερώνεται τακτικά σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, τις τεχνολογίες και τις τάσεις που προκύπτουν στο αντικείμενό του. Αυτήν τη δυνατότητα του δίνει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αφού μέσα από μία σειρά διαδικτυακών μαθημάτων ή σεμιναρίων, ένας επαγγελματίας μπορεί να ανανεώσει τις γνώσεις του, για να τις μεταφέρει στο περιβάλλον εργασίας που απασχολείται. Ακόμη και αν δεν έχει την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου, υπάρχουν αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα ή φορείς που έχουν διαμορφώσει ευέλικτα προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα για πολυάσχολους επαγγελματίες -και όχι μόνο.

Αναβαθμίζει τις δεξιότητές μας ή μας βοηθά να αποκτήσουμε νέες

Ακόμη και ένας έμπειρος επαγγελματίας που έχει διανύσει μία σημαντική πορεία στον κλάδο του, χρειάζεται να εξελίσσει τις ικανότητές του ή να εμπλουτίζει το βιογραφικό του με νέες δεξιότητες που είναι χρήσιμες για την απασχόλησή του. Πραγματοποιώντας κάποιο σεμινάριο που αφορά στον τομέα του, όχι μόνο θα αναβαθμίσει την «εργαλειοθήκη» του, αλλά συγχρόνως, θα ενισχύσει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει στο περιβάλλον εργασίας του. Επιπλέον, ακόμη και αν δεν απασχολείται σε κάποια συγκεκριμένη θέση, η παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων μπορεί να του δώσει προβάδισμα στη σύγχρονη «αρένα» της αγοράς εργασίας.

Ενισχύει την αξία και την αξιοπιστία ενός εργαζόμενου

Είναι αλήθεια πως οι εργοδότες εκτιμούν λίγο περισσότερο τους εργαζόμενους που είναι πρόθυμοι να αναπτυχθούν και να μάθουν περισσότερα, διότι αυτόματα γίνονται εξαιρετικά πολύτιμοι για την επιχείρηση ή τον οργανισμό στον οποίο απασχολούνται. Παρακολουθώντας ένα ατομικό ή ομαδικό διαδικτυακό μάθημα, ένας εργαζόμενος δείχνει στον εργοδότη πως δεν επαναπαύεται με όσα γνωρίζει, αλλά είναι αφοσιωμένος στη διά βίου μάθηση και μέσα από αυτή, αποβλέπει και στην επαγγελματική εξέλιξή του. Το ίδιο ισχύει και για έναν μελλοντικό, υποψήφιο εργοδότη, ο οποίος θα αναγνωρίσει αυτό το προσόν μέσα από το βιογραφικό ενός επαγγελματία και θα είναι πιο θετικά προσκείμενος στην πρόσληψή του.

Ένας επαγγελματίας μπορεί εύκολα να διευρύνει τις προοπτικές του

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που κερδίζει ένας επαγγελματίας αποφασίζοντας να επενδύσει στη μέθοδο του e-learning, είτε πρόκειται για την παρακολούθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών, ενός μεταπτυχιακού ή κάποιου βραχυπρόθεσμου σεμιναρίου, είναι πως διευρύνει τις επαγγελματικές προοπτικές του, με τον πιο ωφέλιμο τρόπο. Αποκτώντας νέες γνώσεις πάνω στο αντικείμενό του, «ανοίγοντας» τους ορίζοντές του, αποκτώντας επαφή με τομείς που δεν είχε ασχοληθεί μέχρι πρότινος, έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα, κλίσεις, ευκαιρίες εργασίας, ακόμη και την πιθανότητα μίας μεγάλης «στροφής» στην καριέρα του.

Η μέθοδος του e-learning, όχι μόνο μας δίνει την ευκαιρία να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις δεξιότητές μας, αλλά συγχρόνως διώχνει την αίσθηση του κορεσμού από τις ζωές μας λόγω των πολλών και διαφορετικών υποχρεώσεων της ενήλικής ζωής. Χάρη στα πλεονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης λοιπόν, οι επαγγελματίες οποιουδήποτε κλάδου μπορούν να γυρίσουν και πάλι «στα θρανία» από όπου και εάν βρίσκονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ