ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας Κλέων: Δύσκολη μέρα το Σάββατο, υψηλές θερμοκρασίες και τη νύχτα

Καύσωνας Κλέων: Δύσκολη μέρα το Σάββατο, υψηλές θερμοκρασίες και τη νύχτα
Οι παραλίες γέμισαν από κόσμο λόγω του καύσωνα ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Ένα απέραντο καμίνι είναι όλη η  Ελλάδα με τον υδράργυρο να χτυπά κόκκινο την ώρα που οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ένα δύσκολο Σάββατο (15/7)  μετά από μία εφιαλτική Παρασκευή (14/7) όπου ο υδράργυρος υπό σκιά σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε τους 44 βαθμούς.

Το Σάββατο ο υδράργυρος θα φλερτάρει με τους 43 και 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αθήνα αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στους 41 βαθμούς.

Ενδεικτικό είναι ότι την Παρασκευή η θερμοκρασία παρέμεινε υψηλή πολλές ώρες μετά τη δύση του ηλίου.

Πολλοί ήταν που ξεχύθηκαν στις κοντινές παραλίες για να δροσιστούν παραμένοντας μέχρι αργά, ενώ όσοι δεν είχαν αυτή την δυνατότητα εξοπλίστηκαν με καπέλα και νερά.

Η Θήβα είχε την υψηλότερη θερμοκρασία

Η υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα την Παρασκευή (14/7) καταγράφηκε στη Θήβα καθώς το θερμόμετρο έφτασε τους 44,2 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας τη Λάρισα στην οποία σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία την Πέμπτη (13/7).

Συνολικά 87 μετεωρολογικοί σταθμοί του meteo κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, και μάλιστα 14 εξ αυτών μεγαλύτερες των 42 βαθμών Κελσίου.

Αναλυτικά η λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες την Παρασκευή (14/7) στη χώρα:

Θήβα – 44,2 βαθμοί Κελσίου (χθες είχε 41,4)
Λιβαδειά – 43 βαθμοί Κελσίου (χθες είχε 40,9)
Λευκοχώρι Φθιώτιδας – 42,9 βαθμοί Κελσίου
Σπάρτη – 42,7 βαθμοί Κελσίου
Στυλίδα Φθιώτιδας – 42,5 βαθμοί Κελσίου (χθες είχε 41,2)
Μυστράς Λακωνίας – 42,4 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα – 42,4 βαθμοί Κελσίου (χθες είχε 42)
Καλαμπάκα – 42,4 βαθμοί Κελσίου

Στο Κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία στις 15:00 το μεσημέρι ήταν 43 βαθμοί Κελσίου, στα βόρεια προάστεια το θερμόμετρο έδειξε 40, ενώ στα νότια προάστια τους 42 βαθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι την Παρασκευή (14/7) θα αντιμετώπιζαν θερμοκρασίες άνω των 39 °C εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα βίωναν θερμοκρασίες άνω των 41 °C.

Την Κυριακή θα παρουσιαστεί μια μικρή υποχώρηση κατά δύο με τέσσερις βαθμούς Κελσίου. Οι μετεωρολόγοι ωστόσο προειδοποιούν ότι η Κυριακή θα είναι μια δύσκολη μέρα καθώς μπορεί ο υδράργυρος να πέσει ελάχιστα αλλά θα ενισχυθούν οι άνεμοι με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών.

Άλλωστε, η ανάσα θα είναι παροδική καθώς από την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν νέες υψηλές θερμοκρασίες.

Οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση συνθηκών ικανών να δυσχεράνουν τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έως και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι κρίσιμα υψηλή.

Νέο δελτίο από την ΕΜΥ

Νωρίτερα η ΕΜΥ είχε προχωρήσει στην επικαιροποίηση του έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία σύμφωνα με το οποίο «από την Κυριακή (16-07-2023) έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης.

Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου ο άνεμος θα φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ».

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος υπάρχει τάση νέας ανόδου της θερμοκρασίας, φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί η εξέλιξή του καλύτερα τις επόμενες ημέρες.


Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ