ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Κουβαρά: Τα 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες - Καμμένα σπίτια και αυτοκίνητα - Εκκένωση περιοχών

Φωτιά στον Κουβαρά: Τα 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες - Καμμένα σπίτια και αυτοκίνητα - Εκκένωση περιοχών
Φωτιά στον Κουβαρά Αττικής ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όλο και χειρότερη γίνεται η κατάσταση από την φωτιά στον Νέο Κουβαρά, καθώς ώρα με την ώρα, οι φλόγες ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους πλέον όχι μόνο έχει ξεφύγει σε έκταση, αλλά ήδη μετράμε μεγάλες απώλειες σε περιουσίες κατοίκων. Πολλά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ στους δρόμους υπάρχουν και καμμένα αυτοκίνητα. Το CNN Greece επικοινώνησε με την Πυροσβεστική και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι τουλάχιστον 20 τα ενεργά μέτωπα.

Από το μεσημέρι επιχειρούν 4 ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνοντας μάχη όχι μόνο με τις φλόγες, αλλά και με τον χρόνο, αφού με το πρώτο σούρουπο θα αναγκαστούν να προσγειωθούν τα εναέρια μέσα και θα απομείνουν μόνο οι επίγειες δυνάμεις.

Επί τόπου επιχειρούν 55 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων και 20 οχήματα. Μαζί τους είναι 31 Ρουμάνοι με 5 οχήματα, εθελοντές, έξι αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και από δυνάμεις του στρατού. Όπως ενημέρωσε το ΓΕΕΘΑ, ήδη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες για την κατάσβεση της φωτιάς.

Μερική αποκατάσταση κυκλοφορίας

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Νέο Κουβαρά Αττικής η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές. Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.

Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.

Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

Εκκενώθηκαν Λαγονήσι, Ανάβυσσος και Σαρωνίδα

Νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πέτα, Χελώνι, Μελισσουργός, Τραμπουριά. Στις περιοχές αυτές διαμένουν περισσότεροι από 17.000 μόνιμοι κάτοικοι. Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Νέο Κουβαρά η Αστυνομία προχώρησε σε εκκένωση περιοχών με άμεση επικινδυνότητα, όπως το Λαγονήσι, η Ανάβυσσος και η Σαρωνίδα.

Ωστόσο χαρακτηριστική ήταν η άρνηση κατοίκων που παρά τις προτροπές της Αστυνομίας, προσπαθούσαν με όσα μέσα διέθεταν να καταβρέξουν τις περιουσίες τους. Η οδηγία της Τροχαίας ήταν σαφής και ανέφερε οι κάτοικοι του Λαγονησίου να εκκενώνουν προς Αθήνα και όχι προς την Παλαιά Φώκαια.

Φωτιά στη ΣαρωνίδαΝίκος Ραζής

Νέο 112 για Λαγονήσι - «Εκκενώστε προς Αθήνα»

Η κατάσταση στο Λαγονήσι είναι εξαιρετικά δύσκολη, με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να στέλνει νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους του Λαγονησίου, τους οποίους καλούν να εκκενώσουν προς την Αθήνα.

Πολιτική Προστασία: Η φωτιά έκαψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες

Για την κατάσταση της φωτιάς, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, κατά τη νεότερη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας στις 18:30 από το Συντονιστικό Κέντρο, αναφερόμενος στην κατάσταση των πύρινων μέτωπων, είπε:

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια δύο ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές. Γι αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνση τους προς ασφαλή προορισμό.

Δύο άτομα στο νοσοκομείο

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς μεταβαίνουν επίσης 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες ενώ ενισχύονται οι εναέριες ρίψεις, όπου επιχειρούν συνολικά 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Σε ετοιμότητα εξάλλου, έχουν τεθεί από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ οι όμορες Υγειονομικές δομές.

Στο σημείο έχουν σταλεί 2 ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη. Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει 2 κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό που ήδη επιχειρεί για να διακομισθούν. Το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

«Η φωτιά έχει ξεφύγει – Καίει δασική έκταση»

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά «Το μέτωπο είναι μεγάλο. Η φωτιά έχει προσπεράσει τα σπίτια και πάει νότια». Το μέτωπο της φωτιάς αγγίζει σε έκταση το 1,5 χλμ., πέρασε από τα σπίτια και καίει χορτολιβαδική και δασική έκταση, πρόσθεσε ο ίδιος στην ΕΡΤ.

Τέλος, κατέληξε ότι η περιοχή είναι δύσβατη ενώ το ευχάριστο είναι ότι δεν κινδυνεύουν σπίτια προς το παρόν, τονίζοντας ωστόσο ότι «η φωτιά έχει ξεφύγει και είναι μεγάλη».

Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με την Πυροσβεστική να σπεύδει άμεσα στο σημείο ενώ στην κατάσβεση της φωτιάς συνδράμουν και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, στην περιοχή βρίσκονται ήδη 20 οχήματα με 55 Πυροσβέστες, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Η φωτιά καίει ξερά χόρτα σε χαμηλή βλάστηση και μέχρι τις 13:20 δεν απειλούσε σπίτια. Ωστόσο, οι πολύ ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 6 μποφόρ, προκάλεσε εξ αρχής την ανησυχία στο Πυροσβεστικό Σώμα που - ανάλογα με την εξέλιξη - θα αυξάνει τις δυνάμεις του στον Κουβαρά.

Κλειστές οι Λεωφόροι Λαυρίου και Αναβύσσου

Να σημειωθεί ότι, οι Αρχές έχουν κλείσει τη Λεωφόρο Λαυρίου μέχρι και την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα.

Κλειστή είναι και η Λεωφόρος Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, σύμφωνα με την Τροχαία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ