ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Κουβαρά: Ο καπνός έφτασε στα Κύθηρα - Δορυφορικές εικόνες

Φωτιά στον Κουβαρά: Ο καπνός έφτασε στα Κύθηρα - Δορυφορικές εικόνες
PROMETHEUS Team - Disaster Intelligence / Twitter

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στον Κουβαρά. Πολλά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ στους δρόμους υπάρχουν και καμμένα αυτοκίνητα. Το CNN Greece επικοινώνησε με την Πυροσβεστική και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι τουλάχιστον 20 τα ενεργά μέτωπα.

Οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11 δείχνει τον καπνό από τη δασική πυρκαγιά στον Νέο Κουβαρά Ανατολικής Αττικής να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς ΒΑ ανέμους τουλάχιστον 220 km νότια, πάνω από τη θάλασσα των Κυθήρων, το απόγευμα (16:45) της Δευτέρας 17.07.2023 (Εικόνα 1).

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά (Αττική) το απόγευμα (16:45) της Δευτέρας 17.07.2023.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο πολικής τροχιάς δορυφόρος Aqua (NASA) συνέλαβε επίσης την εντυπωσιακή διασπορά του πυκνού καπνού πάνω από τον Αργοσαρωνικό, ανατολικά της Ύδρας (Εικόνα 2).

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά (Αττική) το μεσημέρι (14:15) της Δευτέρας 17.07.2023.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον «Προμηθέα» η φωτιά έφτασε στην παραλία μεταξύ Λαγονησίου και Σαρωνίδας.

Καλλιάνος: «Το έργο του κρατικού μηχανισμού δεν θα είναι εύκολο»

Παράλληλα, όπως εξηγεί στην ανάρτησή του στα social media ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, «οι ριπές των Βόρειων / Βορειοανατολικών ανέμων στην Αττική φτάνουν τα 55 km/h, δηλαδή τα 7-8 μποφόρ. Μετά τις 8-9 το βράδυ θα εξασθενήσουν αρκετά αλλά δεν θα επικρατήσει νηνεμία. Θα πνέουν μέσα στη νύχτα με εντάσεις στα 3-5 μποφόρ και από την ίδια κατεύθυνση».

Οι άνεμοι «από αύριο το πρωί και πάλι θα ενισχυθούν και καθ’ όλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας θα πνέουν επίσης με μέση ένταση 6-7 μποφόρ και ριπές στα 8 (ίσως και τοπικά 9) μποφόρ αντίστοιχα. Το έργο του κρατικού μηχανισμού δεν θα είναι εύκολο», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ