ΕΛΛΑΔΑ

Καταφθάνουν Canadair από την Ευρώπη για τις πυρκαγιές - Πού υπάρχουν ενεργές εστίες

Καταφθάνουν Canadair από την Ευρώπη για τις πυρκαγιές - Πού υπάρχουν ενεργές εστίες
Canadair επιχειρεί για την κατάσβεση πυρκαγιάς EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα που παραμένουν ενεργά μετά την εκδήλωσή τους χθες Δευτέρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από αίτημα της Ελλάδας, στέλνει πυροσβεστικά μέσα από την Γαλλία και την Ιταλία για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Το μεσημέρι της Τρίτης (18/7), οι πιο δύσκολες εστίες είναι στο Λουτράκι όπου σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή, και στα Δερβενοχώρια. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, δόθηκε εντολή για απομάκρυνση προς Μάνδρα των κατοίκων από Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα. Επίσης μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Νέα Ζωή της Μάνδρας για να εκκενώσουν την περιοχή.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση οι περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούνται στα Δερβενοχώρια όπου επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ποζοπόρες ομάδες, 75 οχήματα, 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική υπηρεσία, συνέστησε την εκκένωση δύο οικισμών, Πανοράματος και Αγίου Χαραλάμπους στο Λουτράκι για προληπτικούς λόγους, λόγω της αναζωπύρωσης της φωτιάς που σημειώθηκε σήμερα σε πευκόφυτη περιοχή στον Άγ. Χαράλαμπο, στο Καλαμάκι.

Οι φλόγες στο Λουτράκι λόγω των ισχυρών ανέμων κινούνται σε πευκόφυτο λόφο, κοντά σε οικισμό και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής εστιάζει σε αυτή την περιοχή, ώστε να μην κινδυνεύσουν σπίτια.

Στην Καλλιθέα Λουτρακίου, από την άλλη, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν επιχειρήσεις για να ελέγξουν τις μικροεστίες.

Σε ύφεση είναι η φωτιά στην Σαρωνίδα.

Απελπιστική χαρακτήρισε την εικόνα ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χ. Βυτινιώτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Η φωτιά ξεκίνησε από την Καλιθέα, κατευθύνεται στους οικισμούς Παράδεισο και στη Γαλήνη και τώρα προχωρά καίγοντας το πευκοδάσος της περιοχής και κινείται προς τον Άγιο Δημήτριο. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσει εκεί», είπε ο αντιπεριφερειάρχης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χ. Βυτινιώτης, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό είπε ότι 20 με 25 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην ευρύτερη περιοχή.

«Η φωτιά από την Καλλιθέα, κατευθύνθηκε σε οικισμούς όπως ο Παράδεισος, η Γαλήνη και τώρα καίει το πευκοδάσος της περιοχής και κατευθύνεται προς τον Αγ. Δημήτριο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φθάσει εκεί. Οι καταστροφές σε περιουσίες είναι μεγάλες και πολλές».

«Σε σπίτια όπως εκτιμούμε, γιατί δεν μπορούμε να μπούμε ακόμα γιατί η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι 20 με 25 κατοικίες οι οποίες έχουν καεί ολοσχερώς. Είναι εξοχικά σε μια περιοχή αραιοκατοικημένη».

«Μόλις η φωτιά σβήσει θα γίνει η καταγραφή», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Συνδρομή από την Ευρώπη

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ενεργοποιήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας λόγω των πύρινων μετώπων σε Αττική και Κορινθία.

Η ΕΕ στέλνει τέσσερα Canadair, δύο από την Γαλλία και δύο από την Ιταλία, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Κλειστές οι έξοδοι Μάνδρας, Μαγούλας

Έκλεισε η παλαιά εθνική οδος Ελευσίνας – Θηβών από το ύψος της Μάνδρας, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Δερβενοχώρια, ενώ κλειστές στην κατεύθυνση προς Θήβα - Μαγούλα είναι οι έξοδοι Μάνδρας και Μαγούλας.

Η παλαιά Εθνική οδός, έκλεισε το μεσημέρι της Τρίτης (18/7) καθώς το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια κινείται προς την Οινόη.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή της Βοιωτίας, η κυκλοφορία των οχημάτων, για προληπτικούς λόγους, έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • Στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από την 14η έως την 7η χ/θ, καθώς και
  • στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς και παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Meteo: Πολύ υψηλή επικινδυνότητα δασικών πυρκαγιών και την Τετάρτη

Για πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σήμερα Τρίτη 18/7 και αύριο Τετάρτη 19/7 στο Αιγαίο, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τοπικά στη δυτική Πελοπόννησο προειδοποιεί η Πυρομετεωρολογική Ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αιτία των πολύ δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι (6-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα και αύριο αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Ειδικότερα, σήμερα αναμένεται η υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική (κυρίως ανατολικά), κεντρική και νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Νάξο και Κρήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ