ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης: Έτσι επηρεάζουν οι άνεμοι την πορεία των πυρκαγιών

Μαρουσάκης: Έτσι επηρεάζουν οι άνεμοι την πορεία των πυρκαγιών
Ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς AP Photo/Thanassis Stavrakis

Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει όχι μόνο η ένταση αλλά και η κατεύθυνση των ανέμων στην πορεία των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη εξήγησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος  Μαρουσάκης

«Εισερχόμαστε στο πιο επικίνδυνο χρονικά τμήμα της σημερινής ημέρας. Αυτό το λέμε γιατί σιγά σιγά πλησιάζουμε τις μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές του 24ωρου με αποτέλεσμα να έχουμε και τις μέγιστες εντάσεις των μελτεμιών. Πάμε, λοιπόν στο χάρτη μας όπου έχουμε σημειώσει τις περιοχές από τα τελευταία 24ωρα. Οι άνεμοι θα μετακινούνται από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά.

Έτσι ένας ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος στην περιοχή της Σαρωνίδος θα προσεγγίζει τις αμέσως επόμενες ώρες τα 6 –7 μποφόρ. Λίγο όμως πιο δυτικά βορειοδυτικά στην περιοχή που έχουμε στο Λουτράκι τα πύρινα μέτωπα θα φτάνουν τα 5 με 6 με ριπές ακόμη και 7 και 8 μποφόρ.

Δύσκολη η κατάσταση και στα Δερβενοχώρια 6 με 7 τοπικά ακόμα και 8 μποφόρ. Θα πάμε έτσι μέχρι τις οκτώ αργά το απόγευμα και να επισημάνουμε για ακόμα μια φορά ότι η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό, άρα είναι δυνατόν εκεί πέρα να έχουμε επιπλέον ενίσχυση του ανέμου ή και απότομη αλλαγή στη διεύθυνσή του.»

Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι οι φωτιές καίνε από χθες (17/7) και μίλησε για «πολύ επικίνδυνες καταστάσεις».

«Είναι ήδη μια πολύ ξηρή και θερμή ατμόσφαιρα. Τώρα ο άνεμος είναι και αυτός πολύ ξηρός πολύ θερμός, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο σε συνδυασμό με το έντονο θερμικό φορτίο που επικρατεί σε εκείνες εκεί τις περιοχές. Γι’ αυτό και πολλές φορές βλέπουμε να έχουμε το φαινόμενο του στροβιλισμού να αλλάζει επικίνδυνα διευθύνσεις ο άνεμος ή να ενισχύεται απότομα.

Είναι μια κατάσταση αρκετά χαοτική η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί στο εσωτερικό των πυρκαγιών. Εμείς δίνουμε μια μέση κατάσταση, μια μέση ένταση και διεύθυνση των ανέμων μέχρι το απόγευμα για να πάμε σιγά - σιγά μέχρι το βράδυ για να αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση κάτι που το είδαμε και εχθές και πάλι αύριο θα ξεκινήσουμε με ήπιες εντάσεις για να ξανααυξηθούν οι άνεμοι καθώς θα πηγαίνουμε προς τις μεσημβρινές ώρες.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ