ΑΥΤΟΨΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

«Ζήσαμε τρομακτικές στιγμές», «δεν έκαναν τίποτα»: Το CNN Greece στο Λαγονήσι μετά τη φωτιά

«Ζήσαμε τρομακτικές στιγμές», «δεν έκαναν τίποτα»: Το CNN Greece στο Λαγονήσι μετά τη φωτιά
Καμένο σπίτι στο Λαγονήσι Νίκος Ραζής / CNN Greece

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στο Λαγονήσι μετά από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στον Νέο Κουβαρά τη Δευτέρα, με την εικόνα στην περιοχή – στάχτη και κλειστά σπίτια- να είναι αποκαρδιωτική

Το CNN Greece βρέθηκε στο Λαγονήσι και συνομίλησε με τους λιγοστούς κατοίκους, που βρίσκονταν έξω εκείνη την ώρα, ενώ παράλληλα φωτογράφησε τουλάχιστον έξι καμένα σπίτια.

Βαθιά απογοητευμένοι και σοκαρισμένοι από την καταστροφή -τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και σπιτιών- οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχαν αρκετοί πυροσβέστες στο Λαγονήσι ενώ καθυστέρησαν και τα εναέρια μέσα.

Καμένο κτίσμα στο Λαγονήσι

«Το κράτος απείχε χθες εντελώς από την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ενώ μέχρι τις 18:00 ήταν υπό έλεγχο και έκαιγε μόνο ψηλά, θα μπορούσαν με δύο πυροσβεστικά να έρθουν εδώ και να τις σώσουν τις περιουσίες μας εδώ όλες. Αλλά δεν έκαναν τίποτα. Το βράδυ έγινε αναζωπύρωση ενώ είχε περάσει η φωτιά προς τα κάτω, πήρε από πίσω από εδώ και ήρθε ξανά εδώ και έκαψε το δάσος όλο. Και δεν είναι η πρώτη φορά, το 2007 είχε ξανακαεί το δάσος. Τώρα, άντε μετά από 20 χρόνια πάλι» ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής, που μίλησε στην κάμερα του CNN Greece.

Άλογα και ένας καμένος στάβλος από πίσω

Και συνέχισε:

«Εγώ προσπαθούσα με το λάστιχο, προσπαθούσα να βρέξω τα πεύκα, το χώρο γύρω να μην πάρει φωτιά, είχα και τα δύο σκυλάκια πάνω, τι να κάνω; Μόλις είδα φλόγες πήρα τα σκυλάκια και έφυγα για να τα σώσω».

Η Χριστίνα Μπιλιμανάι, προϊσταμένη της Ένωσης Γονέων Νοητικώς Υστερούντων Ατόμων, μίλησε επίσης στο CNN Greece για τις δραματικές ώρες της φωτιάς.

«Ζήσαμε τρομακτικές στιγμές λόγω της φωτιάς στην περιοχή μας. Ξεκίνησε γύρω στις 13:00 και στις 14:00 είδαμε ότι η ατμόσφαιρα είναι πολύ αποπνικτική, οπότε ξεκινήσαμε να εκκενώνουμε το κτήριο με τους οικότροφους σιγά – σιγά με τα βανάκια της στέγης και έπειτα μας βοήθησε ο Δήμος Σαρωνικού, ώστε να πάμε σε ασφαλές μέρος» ανέφερε η ίδια, εξηγώντας παράλληλα ότι τελικώς διανυκτέρευσαν στο ΚΑΠΗ της Γλυφάδας, κατόπιν και συνεννόησης με τον δήμαρχο της περιοχής, Γιώργο Παπανικολάου, που έσπευσε να βοηθήσει.

Πλέον τα παιδιά, που πέρασαν αρκετά δύσκολες ώρες, έχουν επιστρέψει στη βάση τους.

Η φωτιά έκαψε ως επί το πλείστον χαμηλή βλάστηση στο Λαγονήσι

«Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και τώρα βρισκόμαστε και πάλι στο χώρο μας» καταλήγει λέγοντας η κ. Μπιλιμανάι.

Στην περιοχή παραμένουν Πυροσβέστες, υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, καθώς οι άνεμοι που πλέον στο Λαγονήσι είναι ακόμη ισχυροί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ