ΕΛΛΑΔΑ

Τα καλά λόγια Ομπάμα-Μοσκοβισί για την Ελλάδα

Τα καλά λόγια Ομπάμα-Μοσκοβισί για την Ελλάδα
REUTERS/ ALKIS KONSTANTINIDIS

Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εξελίξεις στη Βρετανία, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής για τις συνθήκες αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., τόσο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησαν σήμερα Τρίτη με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, σε μία μεταστροφή κλίματος για την εικόνα της χώρας.

Στην αξιοθαύμαστη αντοχή και επιμονή με την οποία αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός τις αντιξοότητες παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών αναφέρθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας πως προσφέρει γενναιόδωρα ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν την ελευθερία από τις διώξεις και τη βία.

Ο αμερικανός πρόεδρος, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Χάρη Λαλάκου, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από τις δοκιμασίες. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, τα ιδανικά της οποίας ενέπνευσαν τις ιδρυτικές αρχές της Αμερικανικής Δημοκρατίας, καθώς και τη σπουδαία συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας τόσο στην πρόοδο και εξέλιξη της αμερικανικής κοινωνίας, όσο και στη διαμόρφωση των άρρηκτων δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και χαρακτηρίζονται από μακρόχρονη φιλία, στρατηγική συνεργασία, συμμαχία και αλληλεγγύη επεσήμανε από την πλευρά του και ο πρέσβης κ. Λαλάκος, κατά την προσφώνησή του.

Παράλληλα σήμερα, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκβισί, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες σημείωσε πως “η Ελλάδα είναι πλέον χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς” και εκτίμησε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έρθει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα επιταχυνθεί το 2017.

“Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κερδίζει ξανά εμπιστοσύνη” σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος και εξήγησε πως “ο λόγος είναι ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις ενώ επιστρέφει η εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να αλλάζει το κλίμα”.
Επιπλέον, προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ