ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Πέθανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη
INTIME

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρος της «Ελπίδας», του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου “Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο” έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο», αναφέρει η ανακοίνωση από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Ποια ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Σπούδασε Oικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο.

Ήταν παντρεμένη με τον εφοπλιστή Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά. Τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη ξεκίνησε τις δραστηριότητές της ως μέλος διαφόρων συλλόγων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, μέσω των οποίων αγωνίστηκε για τη διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια αλληλεγγύη, αν και το κύριο μέλημά της ήταν τα προβλήματα των παιδιών: η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και φτώχεια, η παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

INTIME

Η ζωή και το έργο της

Ήταν Ελληνίδα πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και της οικογένειας.

Επίσης, ήταν ιδρύτρια και πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Στις 14 Οκτωβρίου 2010 άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» στην Αθήνα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της κας Βαρδινογιάννη, στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο.

Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2015 προήχθη στη τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνας της Τιμής.

Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ