ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Αναζωπύρωση σε δύο μεγάλα μέτωπα στην Κάρυστο - «Μάχες» σε Ρόδο και Κέρκυρα

Φωτιά: Αναζωπύρωση σε δύο μεγάλα μέτωπα στην Κάρυστο - «Μάχες» σε Ρόδο και Κέρκυρα
ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ/EUROKINISSI

Άλλη μια δύσκολη βραδιά ζουν κάτοικοι, πυροσβεστικές Αρχές και εθελοντές στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας με τα πύρινα μέτωπα σε Κάρυστο, Ρόδο και Κέρκυρα να είναι τα πιο ενεργά το βράδυ της Δευτέρας (24/7). Ωστόσο, ανά διαστήματα, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανάλογα με τους ανέμους, αλλά και την επιτυχία των επιχειρήσεων. 

Έτσι, απόψε η Πυροσβεστική δίνει τις μεγαλύτερες μάχες της στην Εύβοια με την Κάρυστο να απασχολεί για δύο σοβαρά μέτωπα: Αυτό στο Πλατανιστό και το Παλαιοχώρι, όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων (6-7 μποφόρ) και κατακαίει χιλιόμετρα δάσους μέσα σε χαράδρα ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

Στις 3.30 το μεσημέρι, το μήνυμα 112 ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού Άγιοι να φύγουν και να κατευθυνθούν με ασφάλεια προς Κάρυστο. Η φωτιά είχε αναζωπυρωθεί και έκαψε βοσκοτόπια και μελίσσια, ενώ ακούστηκαν εκρήξεις σε μια περιοχή κατάφυτη από ελιές, πεύκα και χαμηλότερη βλάστηση. Νωρίτερα είχε χρειαστεί να εκκενωθούν οι οικισμοί Πλατανιστό και Παλαιοχώρι αν και η φωτιά έκαιγε σε απόσταση ασφαλείας από τα σπίτια.

Το βράδυ, λόγω των ισχυρών ανέμων οι διάσπαρτες εστίες «φούντωσαν» σε ένα ενιαίο μέτωπο το οποίο κατευθύνθηκε προς Λιβάδι, Καστρί, Πλατανιστό και Πλατύ Γυαλό. Οι μάχες των πυροσβεστικών δυνάμεων δίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχείς επιχειρήσεις και δύο μεγάλα τα μέτωπα με τη φωτιά να είναι εκτός ελέγχου.

Αντίθετα, οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις μπόρεσαν και περιόρισαν τη φωτιά στον Κοντοδεσπότι της Εύβοιας και ήδη την έχουν οριοθετήσει, ενώ οριοθέτησαν και άλλη μία φωτιά που εξερράγη στη Ριτσώνα της Εύβοιας.

Ρόδος: Σε Μαλώνα και Μάσσαρη η μάχη με τις φλόγες

Άλλη μια νύχτα αγωνίας για τη Ρόδο, η 7η συνεχόμενη. Στο νησί των Ιπποτών, η μεγάλη μάχη δίνεται και απόψε κάτω από αντίξοες συνθήκες και εστιάζεται στα χωριά Μαλώνα και Μάσσαρη. Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ, υπήρξε μικρή εξασθένιση των ανέμων βοηθώντας τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των εθελοντών που προσπαθούν να περιορίσουν την προέλαση της φωτιάς, ώστε να μην κατευθυνθεί σε άλλες δασικές περιοχές.

Μεγάλες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν μετά τις 5 το απόγευμα ανάμεσα σε Ασκληπιείο και Γενάδι. Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και αυτοκίνητα.

Στη Μάσσαρη η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με το απόγευμα, όταν οι φλόγες έφτασαν στις αυλές σπιτιών, ενώ έκαψαν δάσος και χαμηλή βλάστηση. Μέτωπο υπάρχει και στο Βάτι, ενώ μικρότερες αναζωπυρώσεις υπήρξαν και σε Απόλλωνα και Λάερμα. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για εκκένωση και στον οικισμό Κάλαθο, καθώς η φωτιά κατευθύνονταν με τρομακτική ταχύτητα προς το χωριό.

Αποσυμφόρηση στους χώρους φιλοξενίας

Στο μεταξύ, λίγες εκατοντάδες φιλοξενούμενοι παραμένουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στους περισσότερους από 30 δημοτικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους που εξασφάλισαν οι Αρχές για την προσωρινή στέγαση πολιτών και επισκεπτών στη Ρόδο, καθώς σε συνεννόηση με τους ξενοδόχους του νησιού διασφαλίστηκε η απορρόφηση μεγάλου αριθμού ατόμων σε διαθέσιμα δωμάτια και δευτερευόντως σε σπίτια που προσέφεραν εθελοντές.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο Βενετόκλειο κλειστό γυμναστήριο και στο κλειστό γήπεδο της Καλλιθέας, που ήταν δύο από τις πολυπληθέστερες δομές, στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας βρίσκονταν εκεί 24 και 30 άτομα αντίστοιχα.

Άμεσα η καταγραφή των ζημιών

Εντολή να προχωρήσει άμεσα το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Ρόδο από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ το αρμόδιο κλιμάκιο του ασφαλιστικού οργανισμού θα ξεκινήσει από αύριο τις απαραίτητες διαδικασίες σε όλες τις πληγείσες περιοχές του νησιού.

Κέρκυρα: Μικρότερες οι αναζωπυρώσεις

Στην Κέρκυρα, οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί, χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Μέχρι τη δύση του ήλιου τεράστια ήταν η βοήθεια από τα εναέρια μέσα προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Συγκεκριμένα επιχειρούσαν ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

Μια πρώτη εκτίμηση της πυροσβεστικής αναφορικά με την καμένη γη ήταν 25.000 στρέμματα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν κάτω από το μοναστήρι του Παντοκράτορα. Περίπου 2.500 άνθρωποι κυρίως τουρίστες χρειάστηκε να απομακρυνθούν και όταν κρίθηκε ασφαλές επέστρεψαν στα τουριστικά καλύμματα.

Οι άλλες φωτιές

Κατά τα άλλα, η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Αχαΐας είναι βελτιωμένη πλέον, ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή υπό το φόβο ισχυρής αναζωπύρωσης.

Στη Θήβα, που η φωτιά ήταν μέσα σε αστική περιοχή, κοντά στο άλσος της Αγίας Τριάδας στην πόλη, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές, έκαναν ρίψεις και δύο αεροσκάφη, με συνέπεια να περιορίσουν σχεδόν άμεσα την επέκταση της φωτιάς. Οι πυροσβέστες ήδη επιχειρούν στο συγκεκριμένο σημείο για να ελέγξουν πιθανές αναζωπυρώσεις.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για δύο περιφέρειες την Τρίτη

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ