ΕΛΛΑΔΑ

Συντριβή Καναντέρ: Τι ερευνούν οι πραγματογνώμονες - Τα τελευταία λόγια των πιλότων

Συντριβή Καναντέρ: Τι ερευνούν οι πραγματογνώμονες - Τα τελευταία λόγια των πιλότων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / intime

 Φως στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος με την πτώση του καναντέρ στην Κάρυστο, που στοίχισε τη ζωή σε δύο νέους ανθρώπους, βυθίζοντας τη χώρα σε πένθος, επιχειρούν να ρίξουν οι πραγματογνώμονες.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν αναλυτικά το βίντεο της πρόσκρουσης, ώστε να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η τραγωδία.

Στο βίντεο το αεροσκάφος φαίνεται να κάνει βύθιση, εν συνεχεία ρίψη, ενώ κατά την προσπάθεια ανύψωσης βρήκε ο πλωτήρας σε δέντρο και αποκολλήθηκε από το δεξί φτερό.

Κατά συνέπεια η πρόσκρουση και η αποκόλληση του πλωτήρα, η κόπωση των χειριστών, ο ήλιος που βρισκόταν κόντρα, το ανάγλυφο του εδάφους και το κλείδωμα των πηδαλίων κλίσης είναι οι παράγοντες, που θα χρειαστεί να εξεταστούν μεταξύ άλλων από τους ερευνητές, για να διαπιστωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Να σημειωθεί ότι το καναντέρ, που δεν διέθετε σύστημα εκτίναξης για τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη, δεν κατάφερε να κάνει ανύψωση με αποτέλεσμα να συντριβεί και να τυλιχθεί στις φλόγες.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε μιλώνας στο CNN Greece ο πτέραρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Ιατρίδης αναφορικά με το στόλο πυρόσβεσης της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ότι η ηλικία του δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα αεροσκάφη που διαθέτουμε είναι συντηρημένα στον απόλυτο βαθμό και τα πληρώματα εδάφους και αέρος διαθέτουν εκπαίδευση και επάρκεια.

Ο κ. Ιατρίδης σημείωσε πως για το δυστύχημα στην Κάρυστο δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε τους λόγους της πτώσης. Αυτό, όπως είπε, είναι ένα ζήτημα που μόνο οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορέσουν να απαντήσουν, έχοντας αρχικά όλα τα στοιχεία στα χέρια τους αλλά και συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα δεδομένα από το σημείο της συντριβής.

Τα τελευταία λόγια των πιλότων

Συγκλονίζουν την ίδια ώρα οι μαρτυρίες για τα τελευταία λόγια των πιλότων λίγο πριν τη συντριβή, όπως τα μετέφερε πυροσβέστης που μίλησε στο OPEN.

«Είχαμε επικοινωνία μαζί τους, δεν μας ανέφεραν κανένα πρόβλημα στο αεροσκάφος. Μας είπαν είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε. Λίγα λεπτά αφού μιλήσαμε μάθαμε από τον ασύρματο ότι το αεροσκάφος έπεσε» ανάφερε ο πυροσβέστης.

Τριήμερο πένθος

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η συντριβή του Καναντέρ.

Ο θρήνος για τον χαμό του 34χρονου κυβερνήτη του Canadair, Σμηναγού, Χρήστου Μουλά, και του 27χρονου συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, είναι ακόμη πιο έκδηλος στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ