ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Μαίνεται η φωτιά στην Μαγνησία - Η κατάσταση σε Λαμία, Ρόδο και Κέρκυρα

Πυρκαγιές: Μαίνεται η φωτιά στην Μαγνησία - Η κατάσταση σε Λαμία, Ρόδο και Κέρκυρα
Πυρκαγιά στον Βόλο (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Μαγνησία, που αφήνει πίσω του δύο νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Υπό έλεγχο ετέθη εγκαίρως η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κηφισιά, κοντά σε δασική έκταση. 

Ειδικότερα, μαίνεται το μέτωπο στην Μαγνησία. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή του Σέσκλου.

Νέο μήνυμα για εκκένωση εστάλη από το 112 στους κατοίκους σε Αλικές, Πευκάκια, Άγιο Γεώργιο και Νέα Αγχίαλο.

Η φωτιά στοίχισε τη ζωή σε δύο άτομα. Μία γυναίκα με κινητικά προβλήματα βρέθηκε απανθρακωμένη σε τροχόσπιτο στην περιοχή Χοροστάσι.

Τη ζωή του έχασε και ένας κτηνοτρόφος που αγνόησε τις προειδοποιήσεις και αποφάσισε να μεταβεί στο ποιμνιοστάσιό του.

Το ολονύχτιο μέτωπο της φωτιάς, που έκαιγε σε έκταση χιλιομέτρων έχει καταστρέψει εκτάσεις δάσους, αλλά και περιουσίες, αποθήκες και ποιμνιοστάσια.

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην Κηφισιά

Υπό πλήρη έλεγχο ετέθη η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κηφισιά, στο τέρμα της οδού Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Υπήρξε άμεσα μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με 42 πυροσβέστες με 10 υδροφόρα οχήματα και 3 ελικόπτερα, καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται δασική έκταση.

Αναζωπυρώσεις στην Ρόδο

Στη Ρόδο, σε δύο μέτωπα αναζωπυρώσεων στην περιοχή κοντά στο χωριό Βάτι εστιάζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για δέκα ημέρες.

Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν από τα ξημερώματα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ γίνονται και απανωτές ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Στην διάρκεια της νύχτας στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου δόθηκε η μάχη από πυροσβέστες και πολλούς εθελοντές, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν την επέκταση της φωτιάς.

Έσβησαν τα μέτωπα στην Λαμία

Μία διαφορετική μέρα ξημέρωσε σήμερα στη Λαμία, καθώς η γενικότερη εικόνα της φωτιάς είναι πολύ καλύτερη.

Από χθες στις 8:00 το βράδυ, που κόπασαν οι άνεμοι, έσβησαν και τα τελευταία μέτωπα της πυρκαγιάς, ενώ σταμάτησαν και οι αναζωπυρώσεις. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστών και στους εθελοντές μέσα σε λίγες ώρες να ελέγξουν απολύτως την κατάσταση, σβήνοντας και τις τελευταίες εστίες στα μέτωπα της φωτιάς.

Μέχρι το ξημέρωμα έσβησαν και τα τελευταία «καντηλάκια» τα οποία υπήρχαν, ενώ ως τις πρώτες πρωινές ώρες συνεργεία της ΔΕΗ αποκατέστησαν ζημιές σε ένα τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου, δίνοντας ρεύμα σε εκατοντάδες νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταστραφεί κολώνες, έχουν καεί μετασχηματιστές, έχουν προβλήματα ακόμη και υποσταθμοί της ΔΕΗ, που υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Μέχρι αυτή την ώρα υπάρχει πλήρης άπνοια, γεγονός το οποίο διευκολύνει τα μέγιστα τις δυνάμεις πυρόσβεσης ακόμη και για τις τελευταίες ενέργειες με το πρώτο φως της μέρας.

Αν και οι καταγραφές των ζημιών αναμένεται να γίνουν σήμερα από συνεργεία του δήμου, οι πρώτες εκτιμήσεις από επιτελείς που επισκέφθηκαν ένα προς ένα όλα τα σπίτια κάνουν λόγο για ζημιές σε αποθηκευτικούς χώρους, σε βοηθητικούς χώρους κατοικιών, ακόμη και σε προσόψεις σπιτιών, όμως δεν εντόπισαν σπίτι που να έχει επεκταθεί η φωτιά και να το έχει καταστρέψει.

Παράλληλα έχουν καταστραφεί ελαιοπερίβολα, αλλά και σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ σε δεκάδες περιπτώσεις μπόρεσαν και απομάκρυναν, είτε τα ζώα που υπήρχαν, είτε ακόμη ορισμένα οικόσιτα ζώα, σε αγροικίες της περιοχής.

Καλύτερη εικόνα στην Κέρκυρα

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην Κέρκυρα, όπου ευτυχώς, όλα τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων, καθώς στο νησί σήμερα Τετάρτη αναμένονται ισχυροί άνεμοι.

Kίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς την Πέμπτη

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται την Πέμπτη 27 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τέσσερις περιφέρειες, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

• Εύβοια και περιοχές της Αττικής

• Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Άγιο Όρος

• Κόρινθο, Αργολίδα, Ηλέια και Μεσσηνία

• περιοχές της Αχαϊας, Λάρισας και Μαγνησίας

• νησιά Ιονίου και Σποράδες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ