ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αγχίαλος: Αναζητούν τα αίτια της έκρηξης - Μεγάλες καταστροφές

Νέα Αγχίαλος: Αναζητούν τα αίτια της έκρηξης - Μεγάλες καταστροφές
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSΙ

Φως στα αίτια της χθεσινής έκρηξης σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο αναμένεται να ρίξουν οι έρευνες που ξεκινούν άμεσα για το συμβάν.

Ήδη από το πρωί και καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς στην περιοχή, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η αεροπορική βάση, ενώ διατάχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο.

Χθες για προληπτικούς λόγους όσα αεροσκάφη βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Σε ανακοίνωσή της για το συμβάν η Πολεμική Αεροπορία εξηγεί πώς έφτασε η φωτιά στην αποθήκη, τις ενέργειες που έγιναν αλλά και την προληπτική μεταφορά των F16 που σταθμεύουν στην 11 ΠΜ

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εισαγγελική έρευνα για τις φωτιές στη Μαγνησία

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ερευνηθεί ο μεγάλος αριθμός των εστιών, καθώς και την ασυνήθιστη ένταση και έκταση τους, καθώς ο συγχρονισμός στην εκδήλωσή τους, δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς.

Στην προκαταρκτική θα εξετασθούν όλα τα δεδομένα και θα κληθούν να καταθέσουν στοιχεία όλοι όσοι έκαναν λόγο για εμπρησμό, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Βαρύτητα θα δοθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην φωτιά που ξέσπασε ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία στην Βιομηχανική Περιοχή και στο Σέσκλο.

Έρημη πόλη

Σε επιφυλακή βρίσκονται πάντως οι αρχές λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου, ενώ από το πρωί άρχισαν και πάλι ρίψεις από τα εναέρια μέσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι πιθανές αναζωπυρώσεις.

Εικόνα έρημης πόλης εμφανίζει σήμερα η Νέα Αγχίαλος, ενώ είναι πολύ μεγάλες οι καταστροφές που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες εκρήξεις πολεμικού υλικού.

Χθες οι κάτοικοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές ενώ χρειάστηκε να γίνουν αλλεπάλληλες εκκενώσεις. Πολλά άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν ακόμη και δια θαλάσσης.

Ανοιχτός παρέμεινε τη νύχτα, με απόφαση του δήμου, ο Εκθεσιακός Πολυχώρος στο Πεδίον του Άρεως προκειμένου να φιλοξενηθούν όσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Ειδικότερα, περισσότερα από 1000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Καλύτερη εικόνα σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα

Καλύτερη είναι η εικόνα και στα μέτωπα της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Λαμίας, της Άρτας και της Καρύστου, όπου σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Ειδικτόρεα βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στη Ρόδο. Χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις σε δύσβατη περιοχή στο Βάτι αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς να κινδυνεύουν οικισμοί. Μάλιστα, χθες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών Μαλώνα, Χαράκι, Μάσσαρι, Ασκληπειό, Κιοτάρι, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά, Πλημμύρι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ότι αίρεται ο κίνδυνος λόγω των πυρκαγιών και μπορούν να επιστρέψουν στις εν λόγω περιοχές. Οι περιοχές αυτές λόγω της πυρκαγιάς τις προηγούμενες μέρες είχε αποφασιστεί να εκκενωθούν.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν χθες και στο βόρειο τμήμα της Λαμίας ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα είναι καλύτερη και οι αναζωπυρώσεις έχουν αντιμετωπιστεί.

Αναφορικά με την Κέρκυρα σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχει καλύτερη εικόνα και δεν αντιμετωπίζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κάρυστο.

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Ανωγειατά Άρτας σε δασική έκταση δίπλα από τον οικισμό η εικόνα σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι καλύτερη και το χωριό δεν απειλήθηκε. Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ