ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Από ανθρώπινο χέρι οι περισσότερες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών

Κικίλιας: Από ανθρώπινο χέρι οι περισσότερες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, πάνω από 60 την ημέρα», είπε πριν από λίγο σε ενημέρωση που κάνει ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.

Όπως σημείωσε πολλές από αυτές προήλθαν από ανθρώπινο χέρι, καθώς οφείλονται σε εμπρησμούς, εγκληματική αμέλεια ή πρόθεση.

Υπήρξαν πολλές καταγγελίες για ταυτόχρονη εκδήλωση στην ίδια περιοχή σε κοντινές αποστάσεις ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μετά από πολλές ημέρες δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο, αλλά στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη. Φυσικά πρέπει με ψυχραιμία να προχωρήσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση. Προκλήθηκαν 667 πυρκαγιές. 60 πυρκαγιές την ημέρα, οι οποίες προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι. Ήταν εμπρησμοί, άλλοι από αμέλεια, άλλοι όχι».

5938828.jpg
Στιγμιότυπο από την ενημέρωση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής Βασίλη Κικίλια /ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ο υπουργός στάθηκε και στο έργο της Πυροσβεστικής, η οποία έδωσε μεγάλες μάχες για την κατάσβεση των πυκαγιών:

«Η Πυροσβεστική κατάφερε να φέρεις εις πέρας τις περισσότερες από τις 667 πυρκαγιές. Πολλές απ' αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις, όμως οι άνδρες της Πυροσβετικής με θάρρος μπήκαν στη μάχη για την κατάσβεσή τους. Οι καιρικές συνθήκες ήταν αυτές που δυσκόλεψαν το έργο μας. Η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει στο μέγιστο την κατάσταση, η οποία ολοένα και επιδεινώνεται. Θα πρέπε να αντιμετωπίσουμε τη νέα συνθήκη. Κάναμε έκκληση στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σημεία των πυρκαγιών. Ορισμένοι δεν άκουσαν τις εκκλήσεις της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 74 άνδρες του Σώματος».

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως έχουν καεί 400.000 στρέμματα ως τώρα, ενώ ο μέσος όρος ετησίως για την Ελλάδα είναι 500.000. «Μακριά από εμάς η άποψη πως έχουν γίνει όλα σωστά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε βάσει των συνθηκών. Ο βαθμός δυσκολίας επιχειρησιακά αποδείχθηκε πολύ μεγάλος. Δεν στουρθοκαμηλίζουμε, βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα», ανέφερε επίσης ενώ ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως υπήρξε φωτιά που προσπέρασε αντιπυρική ζώνη 200 μέτρων, ενώ δημιουργήθηκαν πυροστρόβιλοι 1.000 βαθμών Κελσίου.

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για άμεση διόρθωση λαθών στον μηχανισμό και δεσμεύτηκε για την απόδοση αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ