ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Πάμε για μίνι - καύσωνα, έρχονται μπουρίνια από την Κυριακή

Καιρός: Πάμε για μίνι - καύσωνα, έρχονται μπουρίνια από την Κυριακή
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Συνεχίζει τα τερτίπια του ο καιρός, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν το καλοκαίρι του 2023 να γράφει ιστορία, είτε με τους πρωτοφανείς καύσωνες, είτε με απότομες βροχές και καταιγίδες.

Η επιστροφή στις φυσιολογικές για Ιούλιο θερμοκρασίες αποδεικνύεται πρόσκαιρη καθώς ένα νέος μίνι - καύσωνας βρίσκεται ήδη προ των πυλών.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ο υδράργυρος παρουσιάζει σταδιακή άνοδο ήδη από σήμερα, Πέμπτη, 3/8, ενώ το νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, 5/8, με τη μέγιστη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο μίνι - καύσωνας αναμένεται να γίνει αισθητός με κατά τόπους 40άρια στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, κυρίως σε ανατολική Στερεά, Θεσσαλία, Βοιωτία, Θήβα, ενώ - με βάση την πρόγνωση του μετεωρολόγου της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλου - δεν αποκλείεται να δούμε και 41 βαθμούς σε Λάρισα, Θήβα, Λαμία. Στην Αττική προβλέπεται να μείνει στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος.

Από Κυριακή, μποφόρ με βροχές και καταιγίδες

Και ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες ήταν λίγο- πολύ αναμενόμενες, έρχεται η ανατροπή από την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου που μας υποδέχεται με βροχές και καταιγίδες.

Οι ψυχροί άνεμοι θα ξεκινήσουν το Σάββατο το απόγευμα με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και βορειοδυτικά, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα επικρατεί ζέστη. Την Κυριακή θα δούμε τον υδράργυρο να πέφτει στους 34 - 36°C, ενώ οι βροχές πιθανόν να φτάσουν μέχρι και στη Θράκη.

Τα φαινόμενα βροχοπτώσεων θα υποχωρήσουν σταδιακά και με βάση την πρόγνωση του κ. Γιαννόπουλου, δεν φαίνεται στον ορίζοντα νέος καύσωνας μέχρι τον 15αύγουστο.

Οπω δήλωσε στο CNN Greece ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος «από την Κυριακή (6/8) και στη συνέχεια φαίνεται πως μπαίνει ένας βοριάς 6 με 7 μποφόρ, που θα ρίξει αντίστοιχα και τον υδράργυρο σε όλη την Ελλάδα και έτσι, τη Δευτέρα (7/8) δεν θα ξεπεράσει τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου σε καμία περιοχή της χώρας» σημειώνει.

Οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν, όμως, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, αυξάνουν την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Ερχεται από Δυτική Ευρώπη

Σύμφωνα με το meteo.gr, η ατμοσφαιρική διαταραχή που μεταφέρει ψυχρότερες αέριες μάζες, θα επηρεάσει τον καιρό των βορειοδυτικών και στη συνέχεια των βορείων ηπειρωτικών με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Ταυτόχρονα οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση.

Όπως φαίνεται στην χάρτη, η απόκλιση της θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος 1500 μέτρων ξεκινά περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής 04/08. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη.

Διακρίνονται χαρακτηριστικά οι ψυχρότερες αέριες μάζες πάνω από τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης και οι θερμές αέριες μάζες που θα προκαλέσουν το κύμα υψηλών θερμοκρασιών στα Βαλκάνια και στην χώρα μας.

Οι ψυχρότερες αέριες μάζες και η ατμοσφαιρική διαταραχή με την οποία συνδέονται, θα κινηθούν ανατολικά και θα προκαλέσουν τα τοπικά φαινόμενα, την ενίσχυση των ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες:

Παρασκευή, 4/8

Γενικά αίθριος καιρός.

Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα νότια πελάγη έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Σάββατο 5/8

Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και βαθμιαία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα αναμένεται βελτίωση στα δυτικά.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βορειοδυτικά.

Κυριακή 6/8

Στη Μακεδονία και τη Θράκη πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών και καταιγίδων. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ