ΕΛΛΑΔΑ

Εβδομάδα μποφόρ: «Καμπανάκι» ειδικών για πυρκαγιές - Ποιες περιοχές εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο

Εβδομάδα μποφόρ: «Καμπανάκι» ειδικών για πυρκαγιές - Ποιες περιοχές εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

«Ενισχυμένο μελτέμι αλλά με σχετικά ήπιες θερμοκρασίες για τα δεδομένα της εποχής» θα δούμε την τρέχουσα εβδομάδα, με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι ιδιαίτερα αυξημένος, όπως τόνισε στο CNN Greece o Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Εβδομάδα με ισχυρούς ανέμους αναμένεται αυτή που ήδη διανύουμε, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό για το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών στη χώρα.

Μάλιστα, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, η τρέχουσα εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές θα είναι δύσκολη, κάνοντας έκκληση σε πολίτες και φορείς να δείξουν μεγάλη προσοχή.

Η πρόβλεψη Λαγουβάρδου

«Το μελτέμι θα αρχίσει να ενισχύεται από την Τρίτη (8/08) όπου θα έχουμε και ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους στο Ιόνιο, κάτι που θέλει μεγάλη προσοχή για τις πυρκαγιές» σημειώνει στο CNN Greece ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.

«Την Τετάρτη (9/08) ωστόσο η ένταση στο Ιόνιο πέφτει, όμως θα είναι ουσιαστικά η πρώτη ημέρα με αρκετά ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο, περί τα 6, τοπικά 7 μποφόρ. Την Πέμπτη (10/08) θα έχουμε πάλι έντονους ανέμους, ενώ την Παρασκευή (11/08) και το Σάββατο (12/08), χρειάζεται μεγάλη προσοχή για πυρκαγιές, καθώς ανεβαίνει ιδιαίτερα ο δείκτης επικινδυνότητας», προσθέτει.

«Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στο Καρπάθιο, να δούμε μέχρι και 8 μποφόρ, ωστόσο προς το παρόν οι προβλέψεις δείχνουν 6 με 7».

«Συναγερμός» για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

«Αν δούμε διαχρονικά τα στοιχεία, οι περισσότερες πυρκαγιές συμβαίνουν τον μήνα Αύγουστο, οπότε μέχρι και την Κυριακή (13/08) θα έχουμε ισχυρούς ανέμους. Επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή τις επόμενες ημέρες, κυρίως για ανατολικά ηπειρωτικά, δηλαδή Εύβοια, ανατολική Αττική, νότια Κρήτη και νησιά ανατολικού Αιγαίου» καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 08-08-2023

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών και βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 09-08-2023

Στα ανατολικά ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα για τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10-08-2023

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα βόρεια, κυρίως στα ορεινά, είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες κααιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-08-2023

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ