ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Πού ανατέθηκε η εποπτεία των ερευνών - Σε αυτά τα στοιχεία εστιάζουν οι Αρχές

Νέα Φιλαδέλφεια: Πού ανατέθηκε η εποπτεία των ερευνών - Σε αυτά τα στοιχεία εστιάζουν οι Αρχές
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ ανέλαβε την εποπτεία των ερευνών για την υπόθεση της δολοφονίας του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Έπειτα από τη σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ενημερώνεται για κάθε στάδιο της έρευνας ώστε σε συνεργασία με τους εισαγγελείς Πρωτοδικών να διενεργηθούν όλες οι αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες με στόχο την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και να συνεχιστούν οι συλλήψεις όλων των δραστών.

Μάλιστα, η κα Γκανέ ήδη ζήτησε να αναζητηθούν διερμηνείς, οι οποίοι θα χρειαστεί να παρασταθούν σε όλα τα στάδια μέχρι το τέλος της κύριας ανάκρισης για τους αλλοδαπούς κατηγορουμένους οι οποίοι δεν ομιλούν την ελληνική γλώσσα.

Κρίσιμο, πάντως, για την περαιτέρω εξέλιξη της έρευνας είναι να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη ταυτοποίηση του φυσικού αυτουργού της πράξης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Δ. Βερβεσός: «Τιμωρία των ενόχων εδώ και τώρα»

Εν τω μεταξύ, θέση στα δραματικά γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του άτυχου οπαδού της ΑΕΚ, πήρε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μέσω της δήλωσης του Προέδρου της, Δ. Βερβεσού (προέδρου ΔΣΑ).

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του νεαρού φιλάθλου που δολοφονήθηκε άγρια , χθες το βράδυ, θύμα τυφλής οπαδικής βίας. Παράλληλα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες των θλιβερών αυτών επεισοδίων.
Κατ’ επανάληψη έχουμε καταδικάσει την βία στους αθλητικούς χώρους. Ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, η οποία βέβαια δεν αρκεί για την εξάλειψη του φαινομένου.

Τα όσα συνέβησαν χθες , με την τραγική τους κατάληξη, αποδεικνύουν την ανικανότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει εκδηλώσεις αθλητικής βίας. Οι ευθύνες των ιθυνόντων της Ελληνικης Αστυνομίας γίνονται μεγαλύτερες όσο αποκαλύπτονται νέα στοιχεία , σύμφωνα με τα οποία είχαν ενημερωθεί από αλλοδαπές αρχές ασφαλείας για την «κάθοδο» των χούλιγκαν , που διέτρεξαν, ανενόχλητοι, όλη σχεδόν την χώρα.
Πρέπει άμεσα να καταλογισθούν ευθύνες, όχι μόνον στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αλλά και στα όργανα της Πολιτείας που, όπως προκύπτει, δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Η Πολιτεία αλλά και οι θεσμικές αρχές των αθλητικών ομοσπονδιών θα πρέπει να σταματήσουν να προβαίνουν σε ρηματικές καταδίκες του φαινομένου και να λάβουν συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για την εξάλειψη των φαινομένων βίας, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οδήγησαν σε δεύτερο νεκρό.

Η αυστηροποίηση των όποιων ποινών, απο μόνη της, απεδείχθη περίτρανα οτι δεν αρκεί για να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Χρειάζεται πραγματική βούληση και ρηξικέλευθες ενέργειες , εδώ και τώρα, για την εξάλειψη του φαινομένου προκειμένου να μην έχουμε επανάληψη των τραγικών αυτών περιστατικών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ