ΕΛΛΑΔΑ

«Ήρθαν να υποστηρίξουν την ομάδα τους»: Τι λέει ο δικηγόρος τριών Κροατών

«Ήρθαν να υποστηρίξουν την ομάδα τους»: Τι λέει ο δικηγόρος τριών Κροατών
Ο δικηγόρος τριών εκ των Κροατών κατηγορουμένων για τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, Βασίλης Νουλέζας EUROKINISSI

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οδηγήθηκαν το πρωί της Παρασκευής 11/08, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι πρώτοι 30 κατηγορούμενοι προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον των τριών ανακριτών για όσα τούς καταλογίζονται στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου.

Προσερχόμενος στο δικαστήριο, ο δικηγόρος τριών εκ των Κροατών κατηγορουμένων, Βασίλης Νουλέζας, δήλωσε πως οι εντολείς του δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το έγκλημα και ενημέρωσε πως θα υποβάλουν απολογητικό υπόμνημα.

«Θα υποβάλουμε απολογητικό υπόμνημα. Οι δικοί μου εντολείς δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το έγκλημα, ούτε γνωρίζουν εξαιτίας και της αποστάσεως που είχαν και αυτό θα αποδειχθεί και στο στάδιο της κύριας ανάκρισης από τα συλλεχθέντα αποδεικτικά στοιχεία. Δεν έχουν σχέση με το έγκλημα και την αφαίρεση της ζωής του 29χρονου Μιχάλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια επέρριψε ευθύνες για το συμβάν στην ΕΛ.ΑΣ. και στην Πολιτεία που επέδειξαν, όπως είπε, ολιγωρία και αδράνεια.

«Αυτό το συμβάν οφείλεται στην ολιγωρία, στην αδράνεια, στην αμεριμνησία και στην ανικανότητα της ΕΛ.ΑΣ. και της ελληνικής Πολιτείας να ελέγξει ορισμένους οργανωμένους φιλάθλους που ήρθαν από άλλη χώρα, ενώ είχαν ειδοποιηθεί εγγράφως από τις αστυνομικές Αρχές του Μαυροβουνίου και νομίζω ακόμη και της Κροατίας, στις συνοριακές γραμμές. Έπρεπε να αποφευχθεί αυτή η σύγκρουση», είπε.

«Οι δικοί μου εντολείς δεν βρέθηκε να έχουν full face, να έχουν μαχαίρι ή οποιοδήποτε άλλο όπλο. Πληροφορήθηκαν το θάνατο του Μιχάλη την επόμενη μέρα. Δηλώνουν συγκλονισμένοι», είπε και υποστήριξε πως οι εντολείς του ήρθαν στην Ελλάδα απλώς για να υποστηρίξουν την ομάδα τους:

«Ήρθαν στην Ελλάδα, όχι για να μαλώσουν, να συγκρουστούν ή να διαπληκτιστούν με Έλληνες φιλάθλους της ΑΕΚ. Ήρθαν απλώς να υποστηρίξουν την ομάδα τους», ανέφερε.

Μάλιστα, όπως λέει δύο από τους εντολείς του ήρθαν στη χώρα μας με αεροπλάνο και «δεν ήταν ενωμένοι και προσυνεννοούμενοι και δεν λειτούργησαν ως εγκληματική οργάνωση». «Άλλωστε για να αποδειχθεί αυτό χρειάζονται στοιχεία», υποστήριξε.

«Ήρθαν τρεις-τέσσερις μέρες να δουν την Αθήνα, την αναμέτρηση και να φύγουν, δεν απαγορεύεται», σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο.

«Ο δράστης της στυγερής δολοφονίας μπορεί να είναι Κροάτης, Αλβανός ή Έλληνας. Κανείς δεν δικαιούται να προκρίνει και να προεξοφλεί την ενοχή κανενός ανθρώπου. Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου», ανέφερε στη συνέχεια και ζήτησε να μην δυναμιτίζουμε το κλίμα και να μην χειροτερεύουμε τη σχέση του ελληνικού λαού με τους Κροάτες.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα πως «απαραίτητη προϋπόθεση για να αναλάβω την υπεράσπιση αυτών των τριών ανθρώπων ήταν να ξεκαθαριστεί ότι δεν έχουν καμία συμμετοχική δράση, ούτε στα επεισόδια ούτε στη δολοφονία», ενώ όπως είπε «αν προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο θα παραιτηθώ».

Βίντεο και φωτογραφίες από τη μεταφορά των Κροατών χούλιγκαν:

Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση, για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη στους κατηγορούμενους, έχει αναλάβει η 25η Τακτική Ανακρίτρια. Μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστοφόρου Λινού και με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρίας Γκανέ, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης, την 25η Τακτική Ανακρίτρια επικουρούν ο 14ος Τακτικός Ανακριτής και η 20η Τακτική Ανακρίτρια που υπηρετούν στα θερινά τμήματα.

Πρόβλημα για την ανακριτική διαδικασία αποτέλεσε μέχρι και χθες (10/08), η εξεύρεση διερμηνέων για την κροατική γλώσσα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων είναι Κροάτες.

Βαρύτατο κατηγορητήριο

Βαρύτατες κατηγορίες για πράξεις που συνδέονται με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης απήγγειλε ο εισαγγελέας σε βάρος των συλληφθέντων για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η δίωξη που ασκήθηκε στους συνολικά 105 κατηγορούμενους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αφορά τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες και επτά σε βαθμό πλημμελήματος.

Στη δίωξη περιλαμβάνεται επίσης και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη, αδίκημα ωστόσο το οποίο προς το παρόν δεν προσωποποιήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές σε αυτήν τη φάση της έρευνας.

Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα:

  • εγκληματική οργάνωση (κακούργημα)
  • ανθρωποκτονία από πρόθεση (κακούργημα)
  • έκρηξη (κακούργημα)
  • κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα)

και τα πλημμελήματα:

  • διατάραξη κοινής ειρήνης
  • επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή
  • φθορά ξένης ιδιοκτησίας
  • βιαιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου)
  • παράνομη οπλοφορία
  • οπλοχρησία
  • κατοχή φωτοβολίδων

Την Κυριακή ολοκληρώνεται η διαδικασία

Προκειμένου οι απολογίες των κατηγορουμένων να ολοκληρωθούν εντός του χρόνου που ορίζεται από τον νόμο, οι δικαστικοί λειτουργοί που ορίστηκαν θα λάβουν τις εξηγήσεις των κατηγορουμένων ανά ομάδες.

Καθημερινά έως την Κυριακή (13/08), ο κάθε ένας από τους τρεις ανακριτές θα δέχεται 10 έως 12 άτομα, ενώ συνολικά ο καθένας θα λάβει απολογίες από 35 έως 40 άτομα.

Οι έρευνες γίνονται υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, η οποία βρίσκεται σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τους εισαγγελείς πρωτοδικών, σύμφωνα άλλωστε και με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ