ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Ξεκίνησαν οι απολογίες για τις παράνομες υιοθεσίες - Πρώτος στον εισαγγελέα ο γυναικολόγος

Χανιά: Ξεκίνησαν οι απολογίες για τις παράνομες υιοθεσίες - Πρώτος στον εισαγγελέα ο γυναικολόγος
Από την μεταγωγή των κατηγορουμένων στον εισαγγελέα Χανίων ΙΝΤΙΜΕ

Λίγο μετά τις 07:00 ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων της υπόθεσης παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας βρεφών στα Χανιά. Πρώτος το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασε ο γυναικολόγος, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία φέρεται να ήταν και ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος

Η διαδικασία αναμένεται να είναι μαραθώνια ενώ έντονη είναι η αστυνομική παρουσία στα δικαστήρια Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν περίπου στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, στην εισαγγελία Χανίων.

Μεταξύ των κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν είναι η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Μαύρος, συνήγορος υπεράσπισης του βασικού κατηγορουμένου 73χρονου γιατρού, «η υπόθεση είναι εξαιρετικά σύνθετη. Είναι πρωτόγνωρη και για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά ενδεχομένως και για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια μικρά επεξεργασία από τις εισαγγελικές Αρχές. Πήραμε προθεσμία για την απολογία, γιατί ο όγκος της δισκογραφίας είναι δυσθεώρητος».

Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παύεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση κυκλώματος εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών στην Κρήτη και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νίκος Βραχνής, έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μόλις το υπουργείο πληροφορήθηκε ότι υπάρχει εν εξελίξει έρευνα, τον έπαυσε από τον καθήκοντά του.

Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωση την οποία και εξέδωσε στις 9/9, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγή δημοσιοποίησε την παρέμβαση της για την υπόθεση.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου είναι σε διαδικασία ελέγχου για τη λειτουργία της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης στα Χανιά.

Σε ανακοίνωση της που υπογράφει ο πρόεδρος της Νικόλαος Βραχνάς, αναπληρωτής καθηγητής μαγευτικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ ενόψει της διεξαγόμενης προανάκρισης σχετικά με τη δραστηριότητα της Μονάδας είναι σε επαφή με τον Γυναικολόγο Αναπληρωτή Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας, τους Εμβρυολόγους και το Διοικητικό προσωπικό, καθώς και με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη Μονάδα, καθώς και την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ