ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Μέτρα προστασίας από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

Πυρκαγιές: Μέτρα προστασίας από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια
Φωτογραφία αρχείου από χρήση μάσκας AP Photo/Rogelio V. Solis

Οδηγίες προστασίας προς τους κατοίκους περιοχών που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών και εκτίθενται στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, δημοσίευσε ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει σε ανάρτησή της στο facebook η Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης «η τοξικότητα από την εισπνοή προϊόντων καύσης μπορεί να προκαλέσει θερμική ή χημική βλάβη του αναπνευστικού συστήματος».

Εξηγώντας στους πολίτες αναφέρεται:

  • Η άμεση θερμική βλάβη προκαλείται από την εισπνοή θερμού ατμού κοντά στην εστία της φωτιάς και αφορά στους ανώτερους αεραγωγούς.
  • Η χημική βλάβη προκαλείται από την εισπνοή οργανικών μικροσωματιδίων διαφορετικής σύνθεσης και μεγέθους ή χημικών ερεθιστικών ουσιών και μπορεί να αφορά τόσο στους αεραγωγούς, όσο και στο πνευμονικό παρέγχυμα.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με βραχυχρόνια έκθεση σε καπνό αφορούν, εκτός από τον ερεθισμό των ματιών, κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό και εκδηλώνονται με ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή και αίσθημα ξηρότητας στο φάρυγγα.

Μπορεί επίσης να εμφανισθεί βήχας που είναι ξηρός και ερεθιστικός, ενώ ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος μπορεί να εμφανισθεί συριγμός και δύσπνοια.

Συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία, κεφαλαλγία, καταβολή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος υποδηλώνουν πιθανή τοξικότητα από μονοξείδιο του άνθρακα, γεγονός που θα πρέπει να οδηγήσει σε αξιολόγηση από ιατρό ΑΜΕΣΑ.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανισθούν και σε άτομα χωρίς συννοσηρότητα, αλλά η συχνότητα εμφάνισης και η ένταση τους είναι μεγαλύτερη σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, κυρίως του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ποια μέτρα προστασίας συστήνονται;

  1. Επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρχών.
  2. Συστήνεται η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων και η έκθεση σε καπνό, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (πχ αναπνευστικά νοσήματα, καρδιοπάθειες κ.α.), οι ηλικιωμένοι, τα νεογνά, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες.
  3. Συστήνεται η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, συστήνεται η χρήση κλιματισμού με ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα. Αντίστοιχα, εφόσον χρειαστεί να γίνει μετακίνηση με αυτοκίνητο, επιβάλλεται η χρήση κλιματισμού, αποκλειστικά με ανακύκλωση αέρα
  4. Επιβάλλεται η αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης σε συνθήκες ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης από τον καπνό.
  5. Συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος και λοιπών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του αέρα, όπως πχ η χρήση κεριών για φωτισμό, το μαγείρεμα σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ.
  6. Εφ΄ όσον η μετακίνηση ή η παραμονή σε εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη -επιβάλλεται η καλή ενυδάτωση και η εφύγρανση των αεροφόρων οδών. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή FFP3) με καλή εφαρμογή. Πρέπει να τονιστεί ότι οι χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται οι μετακινήσεις να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.
  7. Για τους ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.
  8. Συστήνεται στους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα. Επιπρόσθετα, στο διαδίκτυο υπάρχουν χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως μικροσωματιδια ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ