ΕΛΛΑΔΑ

Μeteo: Δυσμενείς οι συνθήκες στη Φυλή - Πάνω από 400.000 στρέμματα κάηκαν σε 3 ημέρες στην Ελλάδα

Μeteo: Δυσμενείς οι συνθήκες στη Φυλή - Πάνω από 400.000 στρέμματα κάηκαν σε 3 ημέρες στην Ελλάδα
Το πύρινο μέτωπο στη Φυλή. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI

Δυσμενείς έως και το βράδυ στις 21:00, αναμένεται να παραμείνουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες, έπειτα από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (22/08) στη Φυλή κοντά στη Μονή Κλειστών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το meteo.gr, στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 – 6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60 km/h.

Από την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, προκύπτει ότι προβλέπεται μικρή βελτίωση μέσα στη νύχτα και εκ νέου επιδείνωση από τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) της Τετάρτης 23.08.2023.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων φαίνεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που θα δυσχεραίνει τον έλεγχο της φωτιάς κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Πάνω από 400.000 στρέμματα κάηκαν μέσα σε 3 ημέρες στην Ελλάδα

Το meteo παραθέτει έναν χάρτη από τις καταστροφικές φωτιές που καίνε στη χώρα και όπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι ο εξής:

- 380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο
- 30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη
- 12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία
- 8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο
- 5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά

Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες, σημειώνει το meteo, που επικρατούν στη χώρα μας από το Σάββατο 19.08.2023 έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και την έκταση των παραπάνω δασικών πυρκαγιών. Από την μία, δρώντας σωρευτικά, οι θερμές και ξηρές συνθήκες αύξησαν και διατήρησαν σε υψηλά και πολύ υψηλά επίπεδα την ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων, καθιστώντας έτσι εύκολη την έναρξη της φωτιάς και την ανάπτυξη υψηλών θερμικών φορτίων στις πυρκαγιές.

Από την άλλη, η ενίσχυση των ανέμων στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές ευνόησε τη γρήγορη εξάπλωση τους. Τα παραπάνω αποτυπώνονται πολύ χαρακτηριστικά στα ένθετα διαγράμματα του χάρτη της παραπάνω εικόνας, όπου παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος ρυθμός εξάπλωσης για τις περιοχές των παραπάνω δασικών πυρκαγιών, όπως υπολογίζεται από δεδομένα των πλησιέστερων αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας METEO/ΕΑΑ.

Σε όλες τις περιοχές, καταγράφεται σταδιακά και από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου (01.05.2023) η επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Κύθνου, όπου λόγω των ενισχυμένων βόρειων ανέμων, δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες παρατηρούνται και σε προηγούμενες ημέρες), με την έναρξη των πυρκαγιών να συμπίπτει χρονικά με την περίοδο των χειρότερων συνθηκών, γεγονός που τονίζει την επιτακτική ανάγκη επιχειρησιακής επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ