ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Το ΕΣΥ απαιτεί πολιτική παρέμβαση - Ο χαμηλότερος αριθμός νοσηλειών με COVID στις ΜΕΘ

ΠΟΕΔΗΝ: Το ΕΣΥ απαιτεί πολιτική παρέμβαση - Ο χαμηλότερος αριθμός νοσηλειών με COVID στις ΜΕΘ
INTIME NEWS (ΑΡΧΕΙΟ)

Συνολική πολιτική παρέμβαση για την ενίσχυση του ΕΣΥ τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, όσο και υλικής υποστήριξης, ζητά η ΠΟΕΔΗΝ.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μαραζώνει, καθώς οι αποχωρήσεις των υγειονομικών είναι τεράστιες, υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων, σημειώνοντας, ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2022 αποχώρησαν περί τους 5.000 υγειονομικούς, εκ των οποίων 3.708 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι, ενώ τους τελευταίους 17 μήνες έφυγαν από το σύστημα, 6.500 υγειονομικοί..

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «Με βάσει τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών το έτος 2022 αποχώρησαν περί τους 5.000 υγειονομικούς, εκ των οποίων 3.708 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Επί πλέον τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 πάλι με επίσημα στοιχεία, αποχώρησαν περί τους 1.500 υγειονομικούς, εκ των οποίων 1.034 μόνιμοι και 500 συμβασιούχοι. Τους τελευταίους 17 μήνες χάσαμε 6.500 υγειονομικούς από ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό πια για το υγειονομικό προσωπικό όπως ήταν έως την αρχή των μνημονίων λόγω χαμηλών μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το κύμα φυγής σχετίζεται με την αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με απείρως καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Ως εκ τούτων εάν δεν υπάρξει συνολική πολιτική παρέμβαση στο ΕΣΥ συνεχώς θα μαραζώνει προς όφελος του ιδιωτικού τομέα».

Αποτέλεσμα αυτών, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος, «είναι το λειτουργικό αδιέξοδο με ράντζα, απέραντες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, περιφερειακά νοσοκομεία που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απλά περιστατικά και τα διακομίζουν, καθυστερήσεις στις διακομιδές ή διακομιδές με πρωτόγονες συνθήκες, απίστευτη ταλαιπωρία ασθενών στα επείγοντα, βία σε βάρος του προσωπικού κ.λ.π. Δεν είναι αυτό το σύστημα που θέλουμε, που δικαιούμαστε».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφέρεται στο χαμηλό αριθμό νοσηλειών, λόγω κορωνοϊού. Τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος:

«Σήμερα έχουμε θετικό ρεκόρ νοσηλειών σε ΜΕΘ με κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας.

Με βάσει τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, νοσηλεύονται στις ΜΕΘ μόνο 18 ασθενείς με COVID. Στις απλές κλίνες σταθερή κατάσταση. Σήμερα νοσηλεύονται 542 ασθενείς με COVID σε απλές κλίνες. Χθες νοσηλεύονταν 566 ασθενείς με κορωνοϊό και την περασμένη εβδομάδα 21 Αυγούστου 2023 νοσηλεύονταν 546 ασθενείς με COVID. Καμία σχέση με τα αντίστοιχες νοσηλείες πέρυσι τέτοια περίοδο. Ο Σεπτέμβριος πέρυσι ξεκίνησε με 1.382 ασθενείς με COVID νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες και 120 ασθενείς με COVID νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ».

Όμως η σταθερή πορεία του κορωνοϊού δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό, καθ’ ότι το ΕΣΥ μαραζώνει λόγω μαζικών παραιτήσεων. Ο χειμώνας είναι δύσκολος λόγω της έξαρσης των ιώσεων, υπογραμμίζει εμφατικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ