ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Ολονύχτια μάχη για τον μικρό πυρήνα στο δάσος της Δαδιάς και τα κυβερνητικά μέτρα

Έβρος: Ολονύχτια μάχη για τον μικρό πυρήνα στο δάσος της Δαδιάς και τα κυβερνητικά μέτρα
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις γύρω από τα ενεργά πύρινα μέτωπα στον Έβρο, καθώς από το απόγευμα της Τρίτης (29/8), η φωτιά πέρασε και το τελευταίο «οχυρό», όπως αποκαλούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, το χωριό Κοτρωνιά.

Οι άνεμοι δεν βοηθούν προκειμένου οι φλόγες να μείνουν μακριά από τον «μικρό πυρήνα» του δάσους της Δαδιάς που περιλαμβάνει 9.000 δασικά στρέμματα. Μέχρι και αργά το βράδυ ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδιναν μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες τα χωριά Τρεις Βρύσες και Δέρειο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εκτός από το να κηρύξει άμεσα αναδασωτέες τις καμένες περιοχές, αποφάσισε να λάβει ακόμη πιο αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας, ενώ από την Ε.Ε. αναφέρουν πως η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη είναι μία από τις μεγαλύτερες που καταγράφηκαν ποτέ!

Εκκενώθηκε ο οικισμός Κοτρωνιάς

Οι πυροσβεστικές συνεχίζουν για 11η συνεχή μέρα, να δίνουν τεράστια μάχη με τις αναζωπυρώσεις στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά. Συγκεκριμένα, αργά το απόγευμα της Τρίτης, το 112 έστειλε SMS για εκκένωση της περιοχής Κοτρωνιά προς Γιαννούλη.

Συνολικά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 87 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

- Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής

- Στον Έβρο, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά.

Συνδράμουν και ξένες δυνάμεις

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με ένα αεροσκάφος που επιχειρεί στη Αλεξανδρούπολη και 31 πυροσβέστες που επιχείρησαν στα Λυκομάγουλα Έβρου, η Γερμανία με δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, η Γαλλία με δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η Τσεχία με ένα ελικόπτερο που επιχειρεί στο Δίστομο Βοιωτίας και 30 πυροσβέστες με 6 οχήματα που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου, η Ρουμανία με 53 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης, η Βουλγαρία με 36 πυροσβέστες και πέντε οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα που επιχειρούν στη Λευκίμμη Αλεξανδρούπολης, η Σερβία με 16 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα που επιχειρούν στο Παπίκιο Κομοτηνής. Επίσης μέσω διακρατικής συμφωνίας η Αλβανία με 46 πυροσβέστες με πέντε οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς.

Ακόμη, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Αναδασωτέες οι καμένες περιοχές και νέα μέτρα

Εν τω μεταξύ, άμεσα αναδασωτέες κηρύσσονται οι περιοχές που κάηκαν σε Έβρο και Πάρνηθα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποφασίστηκε ακόμη, να υπάρξει φροντίδα για τα άγρια ζώα που επιβίωσαν με τη χορήγηση ζωοτροφών και νερού για τους επόμενους μήνες. Παράλληλα ξεκινούν οι διαδικασίες για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί.

Ο σχεδιασμός για την πρόληψη και την προστασία των δασών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης. Προτεραιότητα δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών.

- Αγορά UAV Drones (τέσσερις διαφορετικοί τύποι) για εναέρια επιτήρηση – Παράδοση από 2024

- 4 Drone «σταθερής πτέρυγας»

- 17 Drone προσδεδεμένα σε οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος

- 80 Drone ειδικών αναγκών

- 13 Drone επί Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ)

Στάχτη πάνω από 800.000 στρέμματα γης

Περισσότερα από 800.000 στρέμματα γης κάηκαν στον Έβρο από τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πριν από 11 ημέρες και μαίνονται ακόμα, σύμφωνα με το meteo.gr.

Πιο συγκεκριμένα, νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα, (29/8) από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα). Οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΕΕ: Από τις μεγαλύτερες φωτιές που έχουν καταγραφεί

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη (29/8) ότι έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα, «για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει: «Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη.

Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ελλάδας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Δημητρακόπουλος: «Το δάσος της Δαδιάς χάθηκε για πάντα»

Την εξαιρετικά θλιβερή εκτίμηση ότι το δάσος της Δαδιάς έχει καταστραφεί για πάντα, έκανε, μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, μέλος της επιτροπής Γκολντάμερ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

«Το δάσος της Δαδιάς όπως το ξέραμε δεν θα το ξαναδούμε», είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

«Δεν θα μπορέσουμε να ξανά έχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», πρόσθεσε.

«Ήταν ένα αρχέγονο δάσος μαύρης πεύκης αποτελούνταν από πολύ γηραιά δένδρα με πεπλατυσμένη κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 100 με 150 χρόνια για να αποκτήσουμε τέτοια δένδρα με τέτοιο σχήμα ώστε να πάνε να ξαναφωλιάσουν εκεί οι μαυρόγυπες» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ