ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Έβρο: Μικρή «ανάσα» για τη Λευκίμμη - Σε συναγερμό πολλές περιοχές την Κυριακή

Φωτιά στον Έβρο: Μικρή «ανάσα» για τη Λευκίμμη - Σε συναγερμό πολλές περιοχές την Κυριακή

Τεράστια μάχη με τη φωτιά συνεχίζουν να δίνουν στον Έβρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τις Αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και για την Κυριακή, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Ενεργό παραμένει το μέτωπο της φωτιάς στη Λευκίμμη και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός, αφού ο κίνδυνος έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει περάσει. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά έχει δυναμική αλλά αντιμετωπίζεται, ενώ ίσως για πρώτη φορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στο συντονιστικό κέντρο.

«Προς το παρόν ο κίνδυνος για τον οικισμό της Λευκίμμης έχει αποφευχθεί», ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Τυχερού, Δημήτρης Δαρούσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros24.gr.

Σε συναγερμό τουλάχιστον πέντε περιφέρειες

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

Περιπολίες από Αστυνομία μέχρι και τον Στρατό

Στο μεταξύ, το Πυροσβεστικό Σώμα παραμένει σε κατάσταση γενικής επιφυλακής. Οι πυροσβέστες με τη συνδρομή των ανδρών και των γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιούν περιπολίες σε δάση και ορεινούς όγκους, ενώ συνεχείς είναι και οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών και την άμεση αντιμετώπισή τους, πριν λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.

Παράλληλα, η πυροσβεστική συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προβαίνουν σε ενέργειες στην ύπαιθρο που ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς (κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών κ.α).

Βελτίωση στο μέτωπο του Έβρου

Νωρίτερα, εκκενώθηκε με δεύτερο μήνυμα από το 112 το χωριό Λευκίμμη Σουφλίου και οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν προς το Τυχερό, ενώ οι συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων κράτησαν τελικά τις φλόγες εκτός χωριού, αν και πλησίασαν αρκετά.

Δυστυχώς, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν όμως, να ζήσουν για μία ακόμη ημέρα (15η συνεχόμενη) τις ίδιες δραματικές στιγμές, αφού λόγω των ενισχυμένων βορειοανατολικών ανέμων που φυσούσαν, η φωτιά ξεκίνησε από ένα σημείο που δεν είχε καεί τις προηγούμενες ημέρες, μεταξύ Λευκίμμης και Πρβατώνα (φτάνοντας μάλιστα κοντά στο στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας) και επεκτάθηκε εξαιρετικά γρήγορα.

Ένα μαντρί με τα ζώα που υπήρχαν μέσα κάηκε ολοσχερώς και κηρύχθηκε συναγερμός στην περιοχή με τις εναέριες ρίξεις να αποδεικνύονται σωτήριες. Τις βραδινές ώρες πάντως η ένταση των βορειοανατολικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή μειώθηκε σταδιακά και η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς ήταν βελτιωμένη.

Στο... παρά πέντε γλίτωσε η Λευκίμμη

Η Λευκίμμη γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα που την απειλούσε, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, και δεν ήταν η πρώτη φορά μέσα σε αυτές τις 15 ημέρες που καίει η φωτιά στον Έβρο. «Προς το παρόν ο κίνδυνος για τον οικισμό της Λευκίμμης έχει αποφευχθεί», ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος κ. Δαρούσης.

Σύμφωνα και με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, στην αναχαίτιση του συγκεκριμένου μετώπου, συνέβαλε τα μέγιστα η συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των εναέριων μέσων. Τουλάχιστον τέσσσερα καναντέρ, ένα ελικόπτερο έρικσον και ένα σινούκ πήραν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης. Ωστόσο μόλις έπεσε η νύχτα η βοήθεια από τα εναέρια μέσα σταμάτησε.

Την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε δύο ακόμη μέτωπα. Το πρώτο είναι στην περιοχή βόρεια του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς και ένα δεύτερο συνεχίζει να καίει στα δυτικά του Σουφλίου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, τα δύο μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση.

Στο νοσοκομείο ο επικεφαλής πυροσβεστικών δυνάμεων

Τον δικό τους αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο και κυρίως στις περιοχές Κορνοφωλιά, Κοτρωνιά και Δαδιά με τις προσπάθειές τους είναι ηρωικές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πράττουν το καθήκον με κίνδυνο τη ζωή τους.

Ακόμη και ο επικεφαλής των δυνάμεων και επιτελάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χρήστος Λάμπρης, ο οποίος τις τελευταίες 10 ημέρες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πύρινη λαίλαπα, κινδύνεψε άμεσα.

Συγκεκριμένα, ο εισέπνευσε μεγάλες ποσότητες καπνού και όπως έγινε γνωστό από την υπηρεσία, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου και νοσηλεύθηκε.

Η αυταπάρνηση για την άμεση επιστροφή στο μέτωπο ήταν τέτοια, που ο κ. Λάμπρης, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αποχώρησε από το νοσοκομείο και με δική του απόφαση επέστρεψε στο μέτωπο της φωτιάς.

Καταστράφηκε το μελισσοκομικό πάρκο Σουφλίου

«Μόνον δύο δεξαμενές έμειναν όρθιες στο μελισσοκομικά πάρκο Σουφλίου. Το αρδευτικό δίκτυό του έχει λιώσει και τα φυτά ξεράθηκαν, τελείωσαν», ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Έβρου, Πασχάλης Χριστοδούλου, που είχε πρωτοστατήσει στην υλοποίηση της ιδέας δημιουργίας του πρώτου, πιλοτικού μελισσοκομικού πάρκου της χώρας, στην περιοχή της Κοτρωνιάς, εντός των ορίων του δάσους της Δαδιάς.

Το πάρκο δεν πρόλαβε να κλείσει ούτε έναν χρόνο ζωής και κάηκε στις φωτιές που συνεχίζουν να καταστρέφουν το σπάνιο φυσικό περιβάλλον του δήμου Σουφλίου.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως αμέσως μόλις σβήσουν οι φωτιές, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου των μελισσοκόμων του Έβρου θα συνεδριάσει και θα καταρτίσει ένα πλήρες και λεπτομερές σχέδιο για τη διάσωση της μελισσοκομίας του νομού, το οποίο θα καταθέσει υπ΄όψιν κάθε αρμόδιου φορέα, γιατί, όπως είπε, «η μέλισσα δεν είναι μόνο το εισόδημα των μελισσοκόμων, αλλά πηγή ζωής για όλο τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ