ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Θεσσαλία – Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Κακοκαιρία Daniel: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Θεσσαλία – Εικόνες βιβλικής καταστροφής
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκε η Θεσσαλία, όπου το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που πλήττει τη χώρα υπήρξε σαρωτικό, με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, ενώ ανυπολόγιστο είναι το μέγεθος της καταστροφής. Σημειώνεται ότι στις περιοχές αυτές βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη 07/09.

Ειδικότερα, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας.

Το πρωί της Τετάρτης 06/09, μια ηλικιωμένη ανασύρθηκε νεκρή στην περιοχή Πάλτση Πηλίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η γυναίκα, 87 ετών, βρέθηκε σε εξωτερικό χώρο, δίπλα σε σωρό από ξύλα.

Για την μεταφορά της από το σημείο επιχείρησαν οκτώ πυροσβέστες.

Ένας άντρας 51 ετών έχασε επίσης τη ζωή του από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έχει ξεσπάσει από την Δευτέρα 04/09 στη χώρα και έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Ο άντρας εντοπίστηκε νεκρός χθες το μεσημέρι στην περιοχή Άγιος Γεώργιος, στον Βόλο. Τον αναζητούσαν επί δύο ώρες και όπως έγινε γνωστό είχε πάει να τα ταΐσει τα ζώα του. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε από κατολίσθηση.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, υπάρχουν πληροφορίες για δύο ακόμη αγνοούμενους στο χωριό Πάλτση Μαγνησίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 85 και 70 ετών και σε εξέλιξη είναι έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Συνολικά οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε τρεις καθώς από χθες αγνοείται ένας 42χρονος άνδρας, ο οποίος παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στο ρέμα Αγίας Αικατερίνης Βόλου.

Πλημμύρισαν χωριά σε Φθιώτιδα, Τρίκαλα και Καρδίτσα

Με τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας και του Δομοκού, οι περιοχές και τα χωριά της Φθιώτιδας με την Καρδίτσα έχουν πλημμυρήσει. Παράλληλα, τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας.

Τεράστιος όγκος νερού έχουν μεταφερθεί προς την πλευρά της Φθιώτιδας στα χωριά Σοφιάδα και Ν. Μοναστήρι της Φθιώτιδας.

Η στάθμη του νερού μέσα στα χωριά του κάμπου του Δομοκού της Φθιώτιδας συνεχίζει να ανεβαίνει, ενώ την ίδια στιγμή ο ένας μετά τον άλλον οι άξονες του επαρχιακού δικτύου κλείνουν καθώς δεν αντέχουν την πίεση των νερών.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός με βάρκες και φορτωτές τεσσάρων ατόμων από τον οικισμό Πετρίλια που κρίθηκε ότι έπρεπε να φύγουν από τον οικισμό, ενώ στο χωριό Σοφιάδα αν και διατάχθηκε η εκκένωσή του, περισσότερα από 120 άτομα παραμένουν μέσα στο χωριό, αλλά σε ψηλά σημεία, δηλαδή στον 1ο όροφο των σπιτιών τους.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα «δεν θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους και είναι ασφαλείς. Εμείς έχουμε σε ετοιμότητα τον μηχανισμό αλλά και λεωφορεία και αν κριθεί ότι θέλουν μετακίνηση θα παρέμβουμε αμέσως».

Μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως «ο κάμπος έχει γίνει λίμνη, η κατάσταση είναι κρίσιμη».

Όπως ο ίδιος δηλώνει «κάναμε αρκετούς απεγκλωβισμούς κατοίκων τις τελευταίες ώρες από το πρωί στη Σοφιάδα και τα Πετρίλια και έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια. Αναμένουμε ενισχύσεις ομάδας με βάρκες για να πλησιάσουμε σε άλλα σημεία μέσα στα χωριά όπου είναι ηλικιωμένοι και να τους μετακινήσουμε. Ο όγκος του νερού είναι εφιαλτικός και η βροχόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες 5 ώρες».

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις τη Πυροσβεστικής και τη αστυνομίας. Ειδικά για τα Πετρίλια έχει διαταχθεί η εκκένωση του οικισμού, ενώ υπάρχουν και χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας και πολλά βαριά αγροτικά μηχανήματα των κατοίκων της περιοχής που όμως δεν μπορούν να παρέμβουν σε πολλά σημεία λόγω του ύψους του νερού που συνεχώς αυξάνεται.

Διάφορες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας πλημμύρισαν, από την έντονη βροχόπτωση που πέφτει αδιάκοπα όλη τη νύχτα, έχοντας σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οικισμοί όλων των δήμων στην Π.Ε. Τρικάλων, έχουν δεχτεί μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα κτηνοτροφικές μονάδες και κατοικίες να βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ στον Δήμο Μουζακίου της Π.Ε. Καρδίτσας, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, εκκενώθηκαν οικισμοί, όπως είναι η Μαγουλίτσα και ο οικισμός «Νησιά» Πευκοφύτου και στον Δήμο Παλαμά η κοινότητα Φύλλου.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, 32 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας, δίνουν την δική τους μάχη», τόνισε επίσης ο ίδιος, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ανέφερε πως δεκάδες μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων προσπαθούν να δώσουν λύσεις εκεί που υπάρχουν προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ