ΕΛΛΑΔΑ

Blue Horizon: Η οργή του κόσμου, η πολιτική διαμάχη και ο δρόμος της δικαιοσύνης

Blue Horizon: Η οργή του κόσμου, η πολιτική διαμάχη και ο δρόμος της δικαιοσύνης
INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την οργή του συνόλου της κοινωνίας έχει προκαλέσει ο χαμός του 36χρονου Αντώνη που το βράδυ της Τρίτης (5/9) απωθήθηκε βίαια από τους υπαλλήλους του Blue Horizon από το πλοίο με αποτέλεσμα να πνιγεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Ένα 24ωρο μετά, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τόσο στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και του Ηρακλείου στην Κρήτη για να διαμαρτυρηθεί για τον θάνατο ενός αθώου πολίτη. «Δικαιοσύνη για τον Αντώνη», «Να μην συνηθίσουμε στη φρίκη» και «Όχι στον εκφασισμό της κοινωνίας», «Οι ζωές μας μετράνε», ήταν μερικά μόνο από τα πλακάτ για τον άτυχο Αντώνη.

Το κλίμα ήταν τεταμένο με τον κόσμο να φωνάζει «Δολοφόνοι» και «Αλήτες πλοιοκτήτες», ενώ, αντιεξουσιαστές στην Κρήτη σήκωσαν το πανό «Δεν ήταν ατύχημα, ήταν δολοφονία» κατευθυνόμενοι προς το «Blue Horizon», χωρίς όμως η κατάσταση να ξεφύγει.

Πόλεμος αντιπολίτευσης και συγγνώμη Βαρβιτσιώτη

Οι αντιδράσεις, όμως, είναι τεράστιες και στον πολιτικό κόσμο. Εκεί, όπου η τοποθέτηση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι αισθάνεται «φρίκη και αποτροπιασμό» δεν συγκράτησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που το ένα μετά το άλλο, καταδίκασαν την αυθαιρεσία και τη βαρβαρότητα του πληρώματος του πλοίου κατά του θύματος.

Μάλιστα, η κόντρα μεταξύ των κομμάτων κορυφώθηκε μετά από δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την οποία ο ίδιος αναγκάστηκε να αποσύρει ζητώντας συγγνώμη.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε συγγνώμη για δηλώσεις που έκανε γύρω από την τραγωδία με τον πνιγμό του 36χρονου Αντώνη στο πλοίο Blue Horizon.

«Ζητώ συγγνώμη αν άθελά μου με λανθασμένη διατύπωση, ενδεχομένως κάποιοι εξέλαβαν την καταδίκη μου προς το περιστατικό και την ανάγκη διαλεύκανσής του, ως εξίσωση του θύματος με τον θύτη. Ο Αντώνης και η οικογένειά του είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της τραγωδίας».

Τις δηλώσεις είχε κάνει ο υπουργός, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ANT1.

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι μια απάνθρωπη δήλωση

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη σχετικά με τον τραγικό πνιγμό του 36χρονου Αντώνη. Σε ανακοίνωσή του, ζήτησε την άμεση καταδίκη των δηλώσεων του υπουργού από τον πρωθυπουργό.

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία είναι σοκαρισμένη από την αποτρόπαιη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης προέβη σε μια απάνθρωπη δήλωση.

''Υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν την δουλειά τους και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία'', είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης εξισώνοντας το θύμα με τους θύτες αυτής της βαρβαρότητας. Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη και θεωρούμε αυτονόητη την άμεση καταδίκη της από τον κ. Μητσοτάκη», κατέληγε η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Ανδρουλάκης: Να τον αποδοκιμάσει η κυβέρνηση

Για σοκαριστικό έγκλημα και αποτρόπαια πράξη που δείχνει αποκτήνωση, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος για τον πνιγμό του 36χρονου που έσπρωξαν στη θάλασσα από το πλοίο Blue Horizon.

«Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως πετάς έναν άνθρωπο στη θάλασσα, όταν είναι προφανές ότι στο σημείο που ήταν το πλοίο, θέτεις σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του. Έχει σοκαριστεί η ελληνική κοινή γνώμη. Δυστυχώς, η βία είναι πια καθημερινότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, έστρεψε παράλληλα τα βέλη του κατά του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, λέγοντας πως με τις δηλώσεις του εξίσωσε προκλητικά θύτη και θύμα προκαλώντας αλγεινή εντύπωση και πως αναμένει δημόσια αποδοκιμασία του από την κυβέρνηση.

ΚΚΕ: Να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα

«Οι απίστευτες εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του «Blue Horizon» σοκάρουν και «σφίγγουν το στομάχι» σε όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος, ανέφερε το ΚΚΕ.

«Η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής που βιώνουμε σχεδόν καθημερινά σε μια κοινωνία όπου βασιλεύουν οι σάπιες αξίες του ατομισμού και του κέρδους, οδηγεί σε τέτοια επίπεδα αποκτήνωσης, ώστε να πετάει κάποιος έναν άνθρωπο στη θάλασσα και – ενώ τον βλέπει να πνίγεται μέσα στα απόνερα – να δίνει εντολή να ξεκινήσει κανονικά το πλοίο, προφανώς για να μην υπάρξει καθυστέρηση, αφού για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ''ο χρόνος είναι χρήμα''», ανέφερε το ΚΚΕ και κατέληγε: «Πέρα από τις δεδομένες ευθύνες μελών του πληρώματος που πρέπει να αποδοθούν, το ΚΚΕ απαιτεί να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα και όλες οι συνθήκες που το προκάλεσαν, ενώ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 36χρονου βιοπαλαιστή από την Κρήτη που έχασε άδικα τη ζωή του».

Ποινικές διώξεις και προθεσμία απολογίας

Ωστόσο, πέρα από την κοινωνική κατακραυγή και την πολιτική αντιπαράθεση, η υπόθεση έχει πάρει και τον δρόμο της δικαιοσύνης. Το βράδυ της Τετάρτης (6/9), οι τέσσερις συλληφθέντες για τον θάνατο του 36χρονου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν το προσεχές Σάββατο (9/9), αφού νωρίτερα τους ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα.

Οι τέσσερις συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με βαριά αδικήματα, καθώς οι ποινικές διώξεις τους αφορούν σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, συνεργεία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες που συνιστά κακούργημα. Συγκεκριμένα, δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που επισύρουν ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης περιλαμβάνει το βαρύ κατηγορητήριο.

Ειδικότερα σε βάρος του μέλους του πληρώματος, που διακρίνεται στο βίντεο να σπρώχνει τον άτυχο 36χρονο ασκήθηκε Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Στους άλλους δύο ναυτικούς που ήταν παρόντες στο τραγικό σκηνικό ασκήθηκε ποινική δίωξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Τέλος, σε βάρος του πλοιάρχου ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες με βάση της διάταξης που θεσπίστηκε πρόσφατα έπειτα από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τυχόν ευθύνες από την πλευρά της λιμενικής αρχής. Μεταξύ άλλων, θα ερευνηθεί αν ήταν παρόντες λιμενικοί κατά τη διάρκεια του απόπλου του πλοίου και αν έπραξαν ό,τι προβλέπεται από τη στιγμή που ο 36χρονος έπεσε στη θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ