ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης: Οι ασθενείς διεκδικούν μία δεύτερη ευκαιρία ζωής

Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης: Οι ασθενείς διεκδικούν μία δεύτερη ευκαιρία ζωής
ΑΠΕ / ΜΠΕ

Η Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου, ευαισθητοποιώντας το κοινό για την πιο συχνή κληρονομική νόσο στη λευκή φυλή.

“Απεριόριστη Ανάσα” διεκδικούν οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση γιορτάζοντας τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης και μας προσκαλούν να γίνουμε δωρητές οργάνων.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να χαρίσουμε τη 2η ευκαιρία στη ζωή σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν απόλυτη ανάγκη τη μεταμόσχευση για να ζήσουν.

Η Κυστική Ίνωση πλήττει πάνω από 80.000 ασθενείς παγκοσμίως με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης και προσβάλλει πολλά όργανα, κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας. Κρίσιμες για την πορεία των ασθενών θεωρούνται οι επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα που καταστρέφουν με την πάροδο του χρόνου τους πνεύμονες, έχοντας και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των αιτιών θνησιμότητας της νόσου. Για τους ασθενείς που βρίσκονται σε τελικά στάδια αναπνευστικής λειτουργίας μοναδική λύση επιβίωσης αποτελεί η μεταμόσχευση πνευμόνων.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κυστικής Ίνωσης και της επετείου 40 χρόνων λειτουργίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, ο Σύλλογος διοργανώνει νέες δράσεις για την εκστρατεία “Απεριόριστη Ανάσα- Be a life donorπου έχει ξεκινήσει από το 2020.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν ειδικότερα:

- Τοιχογραφία του Συλλόγου στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, που απεικονίζει πραγματική ασθενή, τη μοναδική με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα που έχει υποβληθεί 2 φορές σε μεταμόσχευση πνεύμονα.

- Ενημερωτικό περίπτερο στην Πλατεία Ομονοίας, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, από τις 12.00πμ έως τις 19.00μμ.

- Μουσική συναυλία ευαισθητοποίησης με το συγκρότημα “48 Ώρες” στο ανοιχτό θέατρο Κορυδαλλού "Θανάσης Βέγγος", στις 20 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, με δωρεάν είσοδο.

Όπως τονίζει η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Άννα Σπίνου, “Σήμερα οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση σε όλον τον κόσμο γιορτάζουμε! Στην Ελλάδα γιορτάζουμε διπλά, καθώς φέτος διανύουμε 40 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου των ασθενών μας, του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, που άλλαξε το χάρτη της νόσου στην Ελλάδα σε συνεργασία με τους γιατρούς μας και την Πολιτεία. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης μας βρίσκει με ευχάριστα νέα για τους ασθενείς μας. Η νόσος αλλάζει πρόσωπο και νέες καινοτόμες θεραπείες μετατρέπουν τη νόσο, για την πλειοψηφία των ασθενών μας, από θανατηφόρα σε χρόνια βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και δημιουργώντας αισιοδοξία για το μέλλον. Όμως για κάποιους ασθενείς η μεταμόσχευση πνευμόνων συνεχίζει να είναι η μοναδική λύση επιβίωσης”, συνεχίζει:

Το 2020 ο Σύλλογος μας ξεκίνησε την εκστρατεία «Απεριόριστη Ανάσα- Be a life donor» με την υποστήριξη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Κεντρική δράση της καμπάνιας μας η πρώτη τοιχογραφία μας στο νοσοκομείο Νίκαιας, η οποία απεικονίζει πραγματική ασθενή με Κυστική Ίνωση που μεταμοσχεύτηκε σε ηλικία 18 ετών. Η καμπάνια βραβεύτηκε με το Silver Healthcare Award 2021 καταφέρνοντας, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, να τριπλασιάσει τον αριθμό των δωρητών οργάνων σε διάστημα 3 μηνών εν μέσω της πανδημίας covid-19.

Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται χαμηλά στη δωρεά οργάνων, συνεχίζουμε τις δράσεις της εκστρατείας μας κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης. Οι δράσεις μας ξεκινούν με τη δεύτερη τοιχογραφία μας στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά, καθώς η αλυσίδα της δωρεάς οργάνων ξεκινά από τους εντατικολόγους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με τον εντοπισμό των δυνητικών δοτών. Στην τοιχογραφία μας στο Τζάνειο νοσοκομείο απεικονίζεται η 38χρονη Στέλλα, πραγματική ασθενής με Κυστική Ίνωση, η μοναδική στην Ελλαδα που έχει υποβληθεί, όχι μία, αλλά δύο φορές (!) σε μεταμόσχευση πνευμόνων, διεκδικώντας για δεύτερη φορά το δικαίωμα για 2η ευκαιρία στη ζωή. Στο πρόσωπο της Στέλλας αποτυπώνουμε την ελπίδα, τον αγώνα των ασθενών που πάλεψαν για την ανάσα τους και κατάφεραν να ξαναγεννηθούν, να μεταμορφωθούν και να κερδίσουν Απεριόριστη Ανάσα και τη 2η ευκαιρία στη ζωή. Η τοιχογραφία λειτουργεί ως διαρκής υπενθύμιση στους επισκέπτες του νοσοκομείου και στο ευρύ κοινό σχετικά με την αξία της δωρεάς οργάνων. Ευχαριστούμε θερμά τον Διοικητή του Τζάνειου νοσοκομείου Πειραιά, κ. Γουζουάση Ηλία, για την συνεργασία και την άμεση ανταπόκρισή του από την πρώτη στιγμή, καθώς και τον street artist Hambas για την άριστη επιμέλεια της τοιχογραφίας.”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ