ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τι συμβαίνει με τον ιό RSV; Τι λένε στο CNN Greece δύο ειδικοί

Τι συμβαίνει με τον ιό RSV; Τι λένε στο CNN Greece δύο ειδικοί
Ο ιός RSV, όπως φαίνεται κάτω από το μικροσκόπιο (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIH via AP, File)

Μπορεί να είναι μία ήπια αναπνευστική λοίμωξη, ωστόσο υπάρχουν τρεις κατηγορίες βρεφών και παιδιών που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ενώ ενδεχομένως να επηρεάσει και ενήλικες άνω των 60 ετών: ο λόγος για τον συγκυτιακός ιός ή RSV, ο οποίος αναμένεται να απασχολήσει και φέτος την ιατρική κοινότητα. 

Την ώρα που ο βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για χιλιάδες νοσηλείες βρεφών και μικρών παιδιών στη Βρετανία εξαιτίας του συγκυτιακού ιού (RSV), ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητής Παιδιατρικής και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εκτιμά ότι ο ιός θέλει προσοχή και εγρήγορση από την πλευρά των γονιών, ωστόσο στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι σαφώς πιο ήπια.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρει στο CNN Greece, ότι το εμβόλιο για τον αναπνευστικό ιό RSV (ή συγκυτιακό ιό) έχει λάβει έγκριση στις ΗΠΑ από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές και αναμένεται να ακολουθήσει η έγκριση στην Ευρώπη.

Η εκτίμησή της πάντως για την Ελλάδα, είναι ότι θα καθυστερήσει να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, καθώς απαιτείται διαβούλευση.

Οι 3 ευάλωτες κατηγορίες παιδιών

Ο συγκυτιακός ιός είναι μία ήπια αναπνευστική λοίμωξη και αφορά περισσότερο παιδιά κάτω των 2 ετών και ενήλικες άνω των 60 ετών, απαιτείται ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή, σε τρεις περιπτώσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Κωνσταντόπουλο.

Στα πρόωρα παιδάκια, στα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια και στα παιδιά με χρόνια πνευμονοπάθεια.

Αυτά τα παιδάκια, σίγουρα θα πρέπει να εμβολιασθούν από την ώρα της γέννησής τους. Και αυτό, διότι οι πνεύμονες είναι ανώριμοι και είναι πιο ευάλωτοι να νοσήσουν πολύ σοβαρά και επομένως να κινδυνέψουν.

Μάλιστα οι νεογνολόγοι γνωρίζουν καλά πώς σε όλα τα πρόωρα νεογνά, χορηγείται μονοκλωνικό αντίσωμα για τον συγκυτιακό ιό κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο μέχρι Μάιο. Φυσικά το μονοκλωνικό αυτό αντίσωμα, είναι πανάκριβο. Όμως για τις περιπτώσεις αυτές, υπάρχει απόλυτη ένδειξη.

Και συνεχίζει ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος:

«Κάθε χρόνο βλέπουμε τον συγκυτιακό ιό που εμφανίζει εικόνα βρογχιολίτιδας με δύσπνοια, από τον οποίο νοσούν συνήθως βρέφη κάτω του ενός έτους, αυτή είναι η πιο ευάλωτη ομάδα ασθενών. Πολλά παιδάκια επίσης που νοσούν, εμφανίζουν πνευμονία. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα των ΗΠΑ, βρέφη κάτω του ενός έτους νοσηλεύονται ήδη στα νοσοκομεία με 155 εισαγωγές ανά 100.000, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά έχουμε 12 εισαγωγές παιδιών ανά 100.000. Αυτό που είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι γονείς, είναι ότι στην περίπτωση που νοσήσει ένα παιδάκι από τον συγκυτιακό ιό, χρειάζεται ισχυρή ενυδάτωση, οξυγόνο και εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, ίσως χρειαστεί και λήψη κορτιζόνης».

Τα παιδιά ωστόσο που παθαίνουν βρογχιολίτιδες είναι υποψήφια να κάνουν άσθμα αργότερα, υπογραμμίζει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι συγκυτιακό ιό μπορεί να εμφανίσουν και οι ενήλικες άνω των 60 ετών.

Τα διαθέσιμα εμβόλια

Αναφερόμενος στα διαθέσιμα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή για το συγκυτιακό ιό, ο συνομιλητής μας, επισημαίνει ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν δύο διαθέσιμα εμβόλια, ένα για ενήλικες και ένα δεύτερο το οποίο έχει δοκιμαστεί μάλιστα για βρέφη κάτω των 2 ετών.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί άμεσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το εμβόλιο για τον συγκυτιακό ιό, ανεξάρτητα από το κόστος, τονίζει εμφατικά ο καθηγητής.

Να θυμίσουμε, όπως είχε αναφέρει στο CNN Greece στις 13 Νοεμβρίου 2022 και ο καθηγητής ερευνητής, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, «ο ιός RSV, δεν επηρεάζει μόνο τα μωρά, αλλά και τους ηλικιωμένους και με το πρώτο σύμπτωμα, επιβάλλεται η επίσκεψη στο νοσοκομείο. Πρόκειται για ένα παλιό κεφάλαιο στη δημόσια υγεία, είναι επικίνδυνος ιός, θα έχουμε εμβόλια στο μέλλον, καθώς τα παλιά έχουν αποτύχει».

Στο «κόκκινο» η Βρετανία με τον RSV

Πάντως, η πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου των Παιδιάτρων και της υγείας των Παιδιών (The Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH), Dr Camilla Kingdon, με δηλώσεις της στον Independent, πριν μερικές ημέρες, τόνιζε ότι η καθυστέρηση της έλευσης του εμβολίου κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, έχει ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε νοσηλείες χιλιάδων παιδιών έως και 30.000 στη Βρετανία.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, χιλιάδες χειρουργεία παιδιών έχουν ματαιωθεί, εξαιτίας της νόσησης των βρεφών από τον ιό και της πίεσης ως εκ τούτου του συστήματος.

Να θυμίσουμε ότι τον περσινό χειμώνα μας είχε απασχολήσει και πάλι ο συγκυτιακός ιός, με τη λεγόμενη τριδημία- δηλαδή εποχική γρίπη, COVID και RSV.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ