ΕΛΛΑΔΑ

ΟΒΕ: Διάτρητο και αποσπασματικό το σύστημα ελέγχων στην αγορά καυσίμων

ΟΒΕ: Διάτρητο και αποσπασματικό το σύστημα ελέγχων στην αγορά καυσίμων
EUROKINISSI/ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Για διάτρητο και αποσπασματικό σύστημα ελέγχων στην αγορά καυσίμων που δεν μπορεί να συλλάβει όλη την παραβατικότητα κάνει λόγο η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Η ΟΒΕ τονίζει ότι ο τρόπος έλεγχου «στην ουσία απαξιώνει και υποτιμά τα συστήματα εισροών - εκροών, των οποίων επωμίσθηκε το κόστος ο κλάδος χωρίς καμία επιδότηση μέχρι τώρα, και τα οποία δεν ελέγχονται με αξιόπιστο και ολοκληρωμένο τρόπο».

Επιπλέον, ζητά να επιβληθεί η εγκατάσταση και η λειτουργία συστημάτων εισροών-εκροών και λογιστικής και γεωγραφικής διακίνησης καυσίμων, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα στάδια, ώστε ούτε μια σταγόνα καυσίμου να μη βρίσκεται εκτός ελέγχου και στους κατά σύστημα παραβάτες να επιβάλλεται το οριστικό κλείσιμο του πρατηρίου, χωρίς να είναι δυνατή η επαναλειτουργία.

«Αποσπασματικοί έλεγχοι μπορεί να ικανοποιούν το αίσθημα του καταναλωτή, αλλά στην ουσία αναβάλλουν τη λύση του προβλήματος. Δεν είμαστε αντίθετοι με αυτούς, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα», καταλήγει η ΟΒΕ.

Ένα στα τρία βενζινάδικα έχει «πειραγμένες» αντλίες

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία μετά το σαφάρι ελέγχων που ξεκίνησε η διεύθυνση Μετρολογίας στα βενζινάδικα είναι αποκαλυπτικά, καθώς η «κλοπή της μάνικας» βρίσκεται και πάλι σε έξαρση.

Ήδη οι πρώτοι έλεγχοι εντόπισαν ένα στα τρία πρατήρια να έχουν πειράξει τις αντλίες καυσίμων, αδειάζοντας 5% έως 11% τα ρεζερβουάρ των οχημάτων και τις τσέπες των οδηγών.

Η διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας εδώ και έναν μήνα ενεργοποίησε εκ νέου τις εφόδους σε βενζινάδικα με τη χρήση του «μυστικού αυτοκινήτου», το οποίο διαθέτει κρυφό εξοπλισμό, ειδικό ρεζερβουάρ και έχει τη δυνατότητα να μετρά τις πραγματικές ποσότητες των λίτρων που φεύγουν από τα στόμια των αντλιών. Το ειδικό όχημα καταγράφει τις αποκλίσεις παροχής καυσίμου ανάμεσα στην ποσότητα που καταγράφει η αντλία και σε αυτή που καταλήγει στο αυτοκίνητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ