ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Εντοπίστηκε και 15ος νεκρός στο Τρίκερι του Πηλίου

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Εντοπίστηκε και 15ος νεκρός στο Τρίκερι του Πηλίου
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel, που έπληξε την χώρα μας. Όπως ενημέρωσε το Λιμενικό, νεκρός βρέθηκε το απόγεμα της Κυριακής (10/9) ο 42χρονος αγνοούμενος που είχε παρασυρθεί από ρέμα στο Βόλο.

Η σορός βρέθηκε στην περιοχή Μικρά Τρικερίου στον Παγασητικό Κόλπο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 15, ενώ δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι) αγνοούνται στα Ποτιστικά Πηλίου από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Ο άτυχος 42χρονος άνδρας ήταν αγνοούμενος από το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, όταν ξέσπασε η μεγάλη νεροποντή στον Βόλο και χάθηκε μπροστά στα μάτια του 16χρονου γιου του, ο οποίος κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και σώθηκε.

Η σορός του βρέθηκε από χειριστή ιστιοπλοϊκού σκάφους και περισυνελέγη από το Λιμενικό. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου κλήθηκαν οι συγγενείς του άτυχου 42χρονου και τον αναγνώρισαν.

Μετρούν πληγές στην Καρδίτσα - Σε εγρήγορση η Λάρισα

Σε δραματική κατάσταση παραμένει η Θεσσαλία από το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel και με τους νεκρούς να αυξάνονται, καθώς ήδη έχουν φτάσει τους 15 με άλλους δύο να παραμένουν αγνοούμενοι.

Πολλά χωριά και οικισμοί τόσο σε Καρδίτσα, όσο και σε Λάρισα, Τρίκαλα να έχουν σχεδόν βουλιάξει στα λασπόνερα, ενώ φόβοι υπάρχουν όσο ανεβαίνει και η στάθμη στη λίμνη Κάρλα που δέχεται μεγάλες ποσότητες νερού από τον Πηνειό.

Νωρίτερα βρέθηκε νεκρός 58χρονος άνδρας που αγνοούνταν στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου.

Στα χωριά της Καρδίτσας οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να μετρούν τις πληγές τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αρνούνται να αφήσουν τις περιουσίες και τα ζώα τους. Στο Βλοχό περίπου 80 άτομα παραμένουν στο σημείο οικειοθελώς και έχουν επιλέξει να κοιμούνται σε μια εκκλησία που βρίσκεται ψηλά.

Στη Λάρισα τα συνεργεία δημιουργούν αναχώματα για να μην πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης, ενώ οι άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και μαζί με αυτές βέβαια οι καλλιέργειες αλλά και βιομηχανίες που υπάρχουν δίπλα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στη συνοικία του Αγίου Θωμά και της Νέας Σμύρνης οι προσπάθειες για να τροφοδοτηθούν με νερά και τρόφιμα όσοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και θέλουν να παραμείνουν εκεί, γιατί οι υπόλοιποι μεταφέρονται στις δομές που έχουν στηθεί στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης, της Αγιάς και του Τυρνάβου. Στη Φαλάνη και το Δασοχώρι το νερό έχει φτάσει στις παρυφές του Αμπελώνα και απειλούνται και τα άλλα χωριά που είναι στο Δήμο Τεμπών.

Στο Δήμο Τεμπών ανεβαίνει η στάθμη του νερού και έρχεται πιο κοντά μέσα στο χωριό, αλλά από την άλλη πλευρά αυτό σημαίνει ότι κατακλύζεται με νερό ολόκληρη η κοιλάδα. Η στάθμη του νερού που έχει ανέβει ξεπερνάει τα 10 μέτρα, έχει υπερκαλύψει το δρόμο αλλά και τη γέφυρα που υπήρχε.

Στην κοιλάδα των Τεμπών χιλιάδες στρέμματα γης, εργοτάξια, κτηνοτροφικές μονάδες βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και νερού. Ήταν όλα καλλιεργήσιμα σιτάρια, ροδάκινο, μεγάλες παραγωγές που περίμεναν τώρα οι αγρότες.

Αρτοποιός: Δεν κινδυνεύει πια κόσμος στην Καρδίτσα

Για πρώτη φορά, από την πρώτη μέρα που ξέσπασαν τα ακραία φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως στην πλημμυρισμένη Καρδίτσα, δεν κινδυνεύουν πια πολίτες. Στην επίσημη ενημέρωση, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στην Καρδίτσα δεν υπάρχει πια κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Όσοι παραμένουν στις περιοχές της πόλης είναι οικειοθελώς παραμένοντες. Τους παρέχονται είδη πρώτης ανάγκης», ενώ συμπλήρωσε πως «οι επιχειρήσεις διάσωσης από το μεσημέρι της Κυριακής, επικεντρώνονται στη Λάρισα. Εκεί διεξάγονται πιο πολύ επιχειρήσεις εντός της πόλης, στις περιοχές Γιάννουλη, Άγιος Θωμάς και Ιπποκράτης.

Η στάθμη του νερού στον Πηνειό δεν έχει αλλάξει, είναι στα ίδια επίπεδα τις τελευταίες 48 ώρες με αποτέλεσμα οι πολίτες που μένουν στις γύρω περιοχές να πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση αναμένοντας την ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία».
Όσο για τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής, ο κ. Αρτοποιός ανέφερε: Είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, σε άμεση συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, το Λιμενικό, το ΓΕΕΘΑ, την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Μιλάμε για περίπου 4.500 διασώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ