ΕΛΛΑΔΑ

Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από το Blue Horizon: «Ένας παλαβός έπεσε στη θάλασσα»

Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από το Blue Horizon: «Ένας παλαβός έπεσε στη θάλασσα»
INTIME/ ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τον σοκαριστικό διάλογο μεταξύ του ύπαρχου, του πλοιάρχου και μέλος του πληρώματος του Blue Horizon, λίγο αφότου ο 36χρονος Αντώνης δολοφονήθηκε στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί στο πλοίο είδε το φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο 36χρονος, στην προσπάθειά του να μπει στο πλοίο της γραμμής για το Ηράκλειο της Κρήτης, απωθήθηκε από τα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον θάνατό του.

Στο ντοκουμέντο που παρουσίασε το Mega, ο ύπαρχος ακούγεται να χαρακτηρίζει «παλαβό» τον Αντώνη.

Ακολουθεί ο διάλογος:

Πλοίαρχος: «Ρε τον μ… ρε. Τώρα οικονομήσαμε. Δεν τον έσπρωξε το πλήρωμα. Πήγε να τον βγάλει το πλήρωμα. Πάρε μία τον… θέλει λεπτομέρειες για το τι έγινε… μη πεις πολλά.»

Ύπαρχος: «Αυτός είχε ξεκινήσει το βαπόρι και πήγαινε μπροστά και πήγε να ανέβει πάνω στον καταπέλτη…δίπλα, δίπλα. Στον καταπέλτη ήταν. Ένας παλαβός ήταν. Εκείνη την ώρα που έδεσα εγώ τον κάβο ήταν δίπλα μου. Του λέω: "Ταξιδεύεις;". "Όχι" μου λέει και μετά ανέβηκε, μπαίνει μέσα.»

Πλοίαρχος: «Αμέσως ενημέρωσα το traffic και το λιμενικό. Έκοψα και την κίνηση, κατευθείαν έκανα κράτη για να μειώσω τα απόνερα. Μετά δεν ξέρω τι έγινε από εκεί. Εγώ τον είδα ναι. Κα μάλιστα τον είδε και το Έλυρος, φώναξε ο καπετάνιος από το Έλυρος…κολυμπούσε.»

Ύπαρχος: «Του λέω βγες έξω…βγες έξω.»

Πλοίαρχος: «Ο αξιωματικός που τον είδε κολυμπούσε.»

Ύπαρχος: «Πάει να βγει έξω… βγαίνει έξω, ξανά μπαίνει μέσα και έπεσε στην θάλασσα.»

Πλήρωμα: «Αυτός ήταν απέξω.»

Ύπαρχος: «Ναι, είχαμε κλείσει καταπέλτη, των οχημάτων, ναι. Αυτός ήταν στη πίντα, καθότανε και μετά πήρε δρόμο να μπει μέσα. Τελευταίος, τελευταίος. Είχαμε ξεκινήσει, προχωρούσε το βαπόρι μπροστά. Είχαμε αμολήσει, ναι.»

Πλοίαρχος: «Ξαφνικά είδα από την κάμερα έναν επιβάτη, ο οποίος προσπάθησε να μπει μέσα στο πλοίο και γλίστρησε. Πώς έγινε αυτό ρε…;»

Ύπαρχος: «Τίποτα, δεν με βλέπω καλά».

Ακούστε τον διάλογο από το 03.21' και μετά:

Στη συνέχεια, και σύμφωνα πάντα με την τηλεόραση του Mega, ο ύπαρχος φέρεται να αναφέρει πως νόμιζε πως επρόκειτο για «μαύρο, Πακιστανό» που δεν είχε εισιτήριο.

«Εγώ νόμιζα ότι δεν είχε εισιτήριο. Νόμιζα ότι είναι μαύρος, Πακιστανός. Γιατί καθόταν εκεί απ'έξω και γύριζε γύρω-γύρω. Μα δε μας έδειξε κανένα εισιτήριο εμένα. Εμένα το μόνο που μου είπε "εγώ θα ταξιδέψω"» είπε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η πρώτη δήλωση του ύπαρχου

Σε δηλώσεις του την Τρίτη (12/9) στον ANT1, ο ύπαρχος δήλωσε τα εξής: «Είμαι συντετριμμένος. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη. Δεν είχα τίποτα προσωπικό με το παιδί. Δεν τον ήξερα. Θέλω να με πιστέψετε όλοι ότι δεν είχα σκοπό να κάνω κακό σε κανέναν. Μακάρι να μπορούσα να αντικρίσω την οικογένεια του Αντώνη και να τους έλεγα πόσο λυπάμαι για αυτό που συνέβη. Μακάρι να μπορούσα να εξηγήσω σε όλους την συμπεριφορά μου».

Σημειώνεται ότι νωρίς τη Δευτέρα (11/9) ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος του Blue Horizon κρίθηκαν προφυλακιστέοι για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο ύπαρχος προέβλεψε και αποδέχτηκε ως ενδεχόμενο, τον πνιγμό από εισρόφηση θαλασσίου ύδατος του 36χρονου τον οποίο οδήγησε στο κενό με σωματική βία ενώ στη συνέχεια έδωσε έγκριση για άμεση αναχώρηση του πλοίου.

ο ύπαρχος στην κατάθεσή του, φέρεται να υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες ,ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι συνέβη αλλά δεν αποδέχεται το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο.

«Πάτησε στο νύχι του καταπέλτη. Γλυστρησε και αυτός και εγώ. Εκείνος έπεσε. Ηθελα να πέσω να βοηθήσω αλλά είχε ήδη απομακρυνθεί το πλοίο» φαίρεται να ισχυρίστηκε ο ίδιος στην απολογία του.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «όταν γύρισα προς τα πίσω για να πάρω σωστικό μέσο ο άνθρωπος είχε πνιγεί από την περιδινιση».

Το κατηγορητήριο για τον ύπαρχο

Το κατηγορητήριο για τον ύπαρχο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ:

«Αφού απομάκρυνες το τελευταίο σκοινί πρόσδεσης του πλοίου από τον κάβο της προβλήτας, προκειμένου το πλοίο να αναχωρήσει και επέστρεψες στη ράμπα επιβίβασης οχημάτων (καταπέλτης) ενόσω ακόμη αυτή δεν είχε ανελκυστει αλλά εφαπτόταν στην προβλήτα του λιμένος, όταν αντελήφθης ότι ο Αντώνης Καριώτης ανέβηκε τρέχοντας στην ράμπα επιβίβασης οχημάτων με σκοπό να επιβιβαστεί στο πλοίο και ενώ ο τελευταίος επανερχόταν επανειλημμένως σε μια διαρκή προσπάθεια του να επιβιβαστεί, εσύ επέμεινες συνεχίζοντας τις επανειλημμένες ωθήσεις σου σπρώχνοντας και τραβώντας τον με τα χέρια σου προς την προβλήτα, φωνάζοντας του “έξω ρε”, μολονότι στο μεταξύ είχαν τεθεί σε λειτουργία οι μηχανές του πλοίου και αυτό είχε ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από την προβλήτα, με αποτέλεσμα ο 36χρονος υφιστάμενος την ως άνω σωματική βία από εσένα, να πέσει στο κενό που δημιουργήθηκε εκ της κίνησης του πλοίου μεταξύ της προβλήτας και του καταπέλτη, ο οποίος δεν είχε ακόμη ανελκυθει και ασφαλιστεί και να βρεθεί στην θάλασσα, στο σημείο που αναδεύονταν τα ύδατα έμπροσθεν των μηχανών των πλοίων (στην πρύμνη).

Επιπροσθέτως, αμέσως μετά την πτώση του άτυχου άνδρα στη θάλασσα και ενώ τον παρατηρούσες καθώς εκείνος αναδευόταν εντός των υδάτων κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας συνεπεια της κίνησης των μηχανών του πλοίου, ήτοι ευρίσκετο σε κατάσταση που αδυνατούσε να επιπλεύσει κολυμπώντας, έδωσες την έγκριση για άμεση αναχώρηση φωνάζοντας στο φορητό VHF που κρατούσες την φράση ” φεύγουμε - φεύγουμε “, με αποτέλεσμα να μην δρομολογηθούν όλες οι ενδεδειγμένες προβλεπόμενες ενέργειες. (Παύση μηχανών, ρίψη σωσιβιου, χρήση σωσιβιας λέμβου κλπ).

Συνέπεια της ως άνω συμπεριφοράς σου, ήταν να επέλθει εντός ολίγων λεπτών από την πτώση στην θάλασσα, ο θάνατος του 36χρονου εκ πνιγμού, από εισρόφηση θαλασσίου ύδατος, αποτέλεσμα που προέβλεψες και αποδέχτηκες ως ενδεχόμενο να επέλθει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ