ΕΛΛΑΔΑ

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Πέμπτη: Ποιοι συμμετέχουν - Τι ισχύει με σχολεία και Μέσα Μεταφοράς

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Πέμπτη: Ποιοι συμμετέχουν - Τι ισχύει με σχολεία και Μέσα Μεταφοράς
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα δήλωσαν συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας την εναντίωσή τους στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, στην απεργία θα συμμετέχουν, εκπαιδευτικοί δάσκαλοι και καθηγητές, νοσοκομειακοί γιατροί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ που θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στα λεωφορεία.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται η εξαήμερη εργασία, η απασχόληση σε πολλούς εργοδότες μέχρι και 13 συνεχόμενες ώρες, καθώς και η επιβολή προστίμου μέχρι και 5.000 ευρώ στους απεργούς που παρεμποδίζουν από την εργασία τους, άλλους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, απαιτεί την απόσυρσή του και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ.

Αναλυτικά συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής:

Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία

Στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, αποφάσισε να συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 - 21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας (5.00 π.μ.) ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00).

Κανονικά αναμένεται να κινούνται τα Λεωφορεία στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία ζητούν: απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου, ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών, αναγνώριση προϋπηρεσίας νεοπροσλαμβανόμενων, προσλήψεις προσωπικού - ανανέωση στόλου.

Απεργία στα σχολεία

Στην απεργία της Πέμπτης θα συμμετέχουν και οι ΟΛΜΕ με την ΔΟΕ με τους δασκάλους και καθηγητές να προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Απεργούν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, θα συμμετάσχουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετέχουν στην εξαγγελθείσα από την ΑΔΕΔΥ 24ώρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) δηλώνει ότι θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 21/09/23 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 στο Σύνταγμα, και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν.

Απεργούν και οι ναυτεργάτες

Στην απεργιακή κινητοποίηση της 21ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή την προώθηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την εργασία, θα συμμετάσχουν και οι ναυτεργάτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Νατικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγειρων Ε.Ν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ