ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Λιβύη: Εισαγγελική παρέμβαση για το τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής

Τραγωδία στη Λιβύη: Εισαγγελική παρέμβαση για το τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής
«The Libya Update»

Εντολή για την διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου που κόστισε τη ζωή στρατιωτικών και πολιτών που μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Αστυνομία.

Με παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

Αυτοί είναι οι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν στο τροχαίο δυστύχημα

Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των τριών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στο τραγικό τροχαίο στη Λιβύη.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των σορών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Κατόπιν ταυτοποίησης των σορών, διαπιστώθηκε ότι οι θανάσιμα τραυματισμένοι είναι:

  • Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.
  • Η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.
  • Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Το ΓΕΕΘΑ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους», καταλήγει η ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται πως τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως.

Μαρινάκης: Δεν ενεπλάκη η ΕΥΠ στις έρευνες

Τροχαίο δυστύχημα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης το αυτοκινητιστικό στη Λιβύη από το οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη της Ελληνικής αποστολής βοήθειας, ενώ διέψευσε πληροφορίες περί εμπλοκής της ΕΥΠ στις έρευνες.

«Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές πληροφορίες ότι επρόκειτο για τροχαίο δυστύχημα και όχι για κάτι διαφορετικό. Δεν ισχύει η πληροφορία ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη για περαιτέρω ελέγχους. Για ακόμη μια φορά, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των νεκρών», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Παράλληλα ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Νίκου Δένδια ούτε ανασχηματισμού, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των νεκρών στο τροχαίο της ελληνικής αποστολής στην Λιβύη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα μη εμπιστοσύνης στον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ και στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφορικά με το έλλειμμα ενημέρωσης για το περιστατικό τις πρώτες ώρες από το ΓΕΕΘΑ.

Όπως είπε αυτή την ενημέρωση είχε αρχικά, για ελαφρούς τραυματισμούς δηλαδή, και αυτή έδωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε fake news τα οποία ακούγονται από την αντιπολίτευση σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών από τον κρατικό μηχανισμό, ωστόσο δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο γιατί είπε πως αν το έκανε, όλη μέρα θα αναφερόταν σε fake news.

Σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας της ελληνικής αποστολής στην Λιβύη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως είναι ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα και κάποιοι προσπαθούν να αναπαράξουν αναληθή στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ