ΕΛΛΑΔΑ

Ασπρόπυργος: Πως θα είναι οι νέες φυλακές δυναμικότητας 2.000 κρατουμένων

Ασπρόπυργος: Πως θα είναι οι νέες φυλακές δυναμικότητας 2.000 κρατουμένων
INTIME / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, τον καθορισμό των χρήσεων και των όρων δόμησης για τις νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο μέσα στις εγκαταστάσεις του παλαιού «Στρατόπεδου της Αμερικανικής Ευκολίας» (στρατόπεδο της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ).

Πρόκειται για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού στο παλαιό «Στρατόπεδο της Αμερικανικής Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο, έκτασης 103.022 τ.μ., το οποίο θα είναι δυναμικότητας 2.000 κρατουμένων και 650 σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η έκταση των 103.022 τ.μ., με τα παλαιά οικήματα χωρίζεται σε δύο ζώνες. Η πρώτη ζώνη, έκτασης 92.974 τ.μ., προορίζεται για την ανάπτυξη του «Νέου Κορυδαλλού» και η δεύτερη ζώνη, 10.048 τ.μ., για τη δημιουργία Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών.

Θα δημιουργηθούν 40 σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς οι εγκαταστάσεις του παλαιού στρατοπέδου ήταν διάσπαρτες σε μικρά οικήματα, ενώ προβλέπεται ακόμη η ύπαρξη νοσοκομειακής μονάδας και χώρου εκπαίδευσης, όπως και η κατασκευή εκκλησίας.

Οι εγκαταστάσεις των φυλακών θα είναι σε μονώροφα και διώροφα κτίρια με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 9 μέτρα, ενώ για τις υποδομές ασφαλείας, παρατηρητηρίων και ελέγχου το μέγιστο ύψος θα είναι τα 14 μέτρα.

Ακόμη, προβλέπεται η δημιουργία δρόμου περιμετρικά των εξωτερικών ορίων των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος των φυλακών, όπως και η πρόσθετη περίφραξη πλέον αυτής των κτιριακών εγκαταστάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ