ΕΛΛΑΔΑ

Αστυπάλαια: Χειροπέδες σε δύο διακινητές για μεταφορά 74 μεταναστών

Αστυπάλαια: Χειροπέδες σε δύο διακινητές για μεταφορά 74 μεταναστών
Eurokinissi

Εβδομήντα έξι παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν χθες σε μεγάλη επιχείρηση υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας. Τα άτομα αυτά επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος με κυβερνήτες δύο αλλοδαπούς που βρίσκονται ήδη στα χέρια των αρχών.

Ειδικότερα το Λιμενικό ενημερώθηκε από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης «112», για την ύπαρξη σκάφους που βρισκόταν σε σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων ΝΑ της Αστυπάλαιας.

Άμεσα στην περιοχή δεσμεύτηκαν τρία (03) παραπλέοντα πλοία, ενώ έσπευσαν ένα (01) Περιπολικό πλοίο Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) Περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Το εν λόγω ιστιοφόρο εντοπίστηκε ακυβέρνητο στην θαλάσσια περιοχή 5,6 ν.μ. νότια ν. Αστυπάλαιας και οι εβδομήντα έξι (76) επιβαίνοντες του (42 άνδρες, 9 γυναίκες 23 αγόρια και 2 κορίτσια) περισυνελlέγησαν από το Περιπολικό πλοίο και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα ν. Κω και στη συνέχεια στο ΚΥΤ ν. Κω.

Από το Λιμεναρχείο Καλύμνου που διενεργεί την προανάκριση, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί εκ των ανωτέρω, ηλικίας 42 και 32 ετών, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 (παράνομη είσοδος στη χώρα) και του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 (παράνομη διακίνηση αλλοδαπών) όπως ισχύουν καθώς και του άρθρου 306 Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο).

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Καλύμνου, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ