ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Ρήγου για κακοκαιρία Elias: Έως 350 χιλιοστά νερού στη Θεσσαλία - Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων

Ρήγου για κακοκαιρία Elias: Έως 350 χιλιοστά νερού στη Θεσσαλία - Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων
Φωτογραφία αρχείου από πλημμύρες στο Πήλιο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI

Μέχρι και 300-350 χιλιοστά νερού εκτιμάται πως θα πέσουν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Elias» στις πληγείσες από την κακοκαιρία «Daniel» της Θεσσαλίας, όπως επισημαίνει στο CNN Greece η μετεωρολόγος, Χριστίνα Ρήγου, ενώ τονίζει πως στις περιοχές αυτές αναμένονται να εκδηλωθούν και πλημμυρικά φαινόμενα. 

Ειδικότερα, η μετεωρολόγος σημειώνει πως οι περιοχές, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο είναι η Μαγνησία, ο Βόλος και το Πήλιο.

Συνολικότερα, στο επίκεντρο της κακοκαιρίας είναι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία και πρόσκαιρα η Αττική, η Βοιωτία, αλλά και η Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς και οι Σποράδες.

Όπως διευκρινίζει η κα Ρήγου, στις συγκεκριμένες περιοχές αναμένονται μεγάλα ύψη βροχόπτωσης περίπου το ένα τρίτο του νερού που έπεσε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλία εκτιμάται πως θα πέσουν περίπου 300 με 350 χιλιοστά βροχής, συγκριτικά με τα 1200 που έπεσαν στη Ζαγορά κατά τη διάρκεια του «Daniel».

Όπως εξηγεί, παρά το γεγονός, ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος, ωστόσο, με δεδομένο ότι το έδαφος στη Θεσσαλία είναι κορεσμένο και πολλές περιοχές ακόμη δεν έχουν «συνέλθει» από το προηγούμενο κύμα με τα νερά να μην έχουν υποχωρήσει, ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι μεγαλύτερος και εντονότερος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Elias» τις επόμενες 72 ώρες

Ξεκινώντας από το απόγευμα της Δευτέρας (25/9) η κακοκαιρία «Elias» θα πλήξει τις δυτικές και βόρειες περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ από τη Λάρισα και βορειότερα, καθώς και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, αναμένονται έντονα φαινόμενα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την Τρίτη (26/9) ισχυρές καταιγίδες πρόκειται να εκδηλωθούν σποραδικά στη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή στο Ιόνιο, πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Πελοπόννησο και ενώ το πρωί φαίνεται ότι θα βρέχει έντονα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επηρεαστούν και οι νότιες περιοχές της Θεσσαλίας, δηλαδή η Μαγνησία, ο Βόλος, το Πήλιο, όπου και θα επικεντρωθεί η επικινδυνότητα για πλημμυρικά φαινόμενα και την Τετάρτη (27/9).

Μεγάλη προσοχή, χρειάζονται, όπως επισημαίνει η μετεωρολόγος, περιοχές της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Ευρυτανίας, καθώς το πρώτο 48ωρο αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις.

Τα ξημερώματα, δε, της Τετάρτης (27/9) τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την Αττική και τη Βοιωτία.

Να σημειωθεί ότι, η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, δηλαδή, η Τρίτη (26/9) και η Τετάρτη (27/9) είναι και η πιο σημαντική, ενώ αργότερα τα φαινόμενα εκτιμάται πως υποχωρούν.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

Στην Κατηγορία 3 τα επίπεδα βροχόπτωσης

Νωρίτερα, σε νεότερη ενημέρωση του meteo, αναφέρθηκε πως, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Δευτέρα (25/9) και Τρίτη (26/9), κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που εστιάζει στην ευρύτερη περιοχή, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09, αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ