ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Επιδείνωση μέσα στη νύχτα, κορύφωση την Τετάρτη - Αγωνία για πλημμύρες

Κακοκαιρία Elias: Επιδείνωση μέσα στη νύχτα, κορύφωση την Τετάρτη - Αγωνία για πλημμύρες
ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ / EUROKINISSI

Ενισχύονται μέσα στις επόμενες ώρες τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ένταση της κακοκαιρίας Elias που αναμένεται να πλήξει ακόμη περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα στη διάρκεια της νύχτας, η πρόγνωση της ΕΜΥ δείχνει ότι θα πέσει τεράστιος όγκος νερού κυρίως σε Φθιώτιδα, Πελοπόννησο και Θεσσαλία, ενώ η κορύφωση των φαινομένων προσδιορίζεται για αύριο Τετάρτη (27/9), όταν και θα γίνουν περισσότερο αισθητά και στην Αττική, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η... παράταση και για την Πέμπτη.

Η μάχη αναμένεται να είναι ολονύχτια κυρίως σε Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα. Ήδη έχουν σταλεί μηνύματα 112 σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ από τα μεσάνυχτα και μετά θα ενταθούν - όπως δείχνουν οι προγνώσεις - τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πρόδρομες κινήσεις ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το δήμο Λαμιέων, ώστε να απομακρύνουν προληπτικά κάποιους κατοίκους από το χωριό Κόμμα και ιδιαίτερα από τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά στο Σπερχειό. Παράλληλα, υπάρχει μία ετοιμότητα για την συνολική εκκένωση του χωριού αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η κακοκαιρία έδειξε ήδη τα «δόντια» της σε περιοχές της Ελλάδας με ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλάζι. Μπαράζ προειδοποιητικών μηνυμάτων εστάλησαν από την Πολιτική Προστασία στην Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Φθιώτιδα, Ιθάκη και Καρδίτσα.

Ολονύχτια μάχη στις πληγείσες περιοχές

Οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων, κυρίως στη Θεσσαλία, που οι κάτοικοι μετρούν ακόμα τις πληγές τους από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης της Πολιτικής Προστασίας, σημειώθηκε πως η Φθιώτιδα και η Θεσσαλία, αναμένεται να βρεθούν στο κέντρο της κακοκαιρίας και αναμένεται μία πολύ δύσκολη νύχτα για την πόλη της Λαμίας, όσο και την ευρύτερη περιοχή. Προβλέπεται ότι θα υπάρχουν έντονες καταιγίδες όπως επίσης και πλημμυρικά φαινόμενα.

Στη Θεσσαλία παραμένουν επίσης σε επιφυλακή οι Αρχές. Συγκεκριμένα, στα Τρίκαλα μετά τη χθεσινή καταιγίδα, αυτό που ανησυχεί τους κατοίκους και τις αρχές είναι ο ποταμός Ληθαίος, ένας παραπόταμος του Πηνειού που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων. Έχει φουσκώσει, ωστόσο για τους κατοίκους δεν υπάρχει μέχρι στιγμής λόγος πανικού καθώς η στάθμη των υδάτων είναι κάτω από τα όρια συναγερμού. Ωστόσο θέλει προσοχή καθώς όπως έλεγε νωρίτερα τοπικός παράγοντας, εχθές με μία ώρα καταιγίδας η στάθμη ανέβηκε σχεδόν 80 εκατοστά.

Στον Παλαμά Καρδίτσας, η αγωνία των κατοίκων είναι πάρα πολύ μεγάλη με πολλούς από αυτούς να λένε ότι τα βράδια δεν κοιμούνται πια στα ισόγεια αλλά πηγαίνουν σε ψηλότερα σημεία.

Στη Λάρισα δεν έχει σταλεί μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους της περιοχής που ακόμη μετρούν τις πληγές τους και είναι σε επιφυλακή. Οι Δήμοι, η Περιφέρεια, η Πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ, ο Στρατός, η Πολιτική Προστασία είναι σε επιφυλακή.

Στο μεταξύ, σε συναγερμό βρίσκονται και στον Βόλο, καθώς οι κάτοικοι ακόμα επιχειρούν να αποκαταστήσουν βασικές καθημερινές ανάγκες.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Εξακολουθεί να επηρεάζει περιοχές της χώρας η κακοκαιρία Elias, την ώρα που αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, μεγάλα ύψη βροχής θα σημειωθούν σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα και βόρεια Πελοπόννησο.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Οι «κόκκινες» περιοχές

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο της ΕΜΥ:

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Προσοχή στα έντονα φαινόμενα της Τετάρτης

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr για την Τετάρτη (27/7), κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα αναμένονται σε Δυτική και Κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Ήπειρο. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στα Κεντρικά Επτάνησα. Ειδικότερα, τα φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα και από το απόγευμα θα ενταθούν σημαντικά, συνοδευόμενα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι η Θεσσαλία, κυρίως οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας, η Κεντρική Στερεά στην Ευρυτανία, Φωκίδα και Φθιώτιδα και η Βόρεια Πελοπόννησος κυρίως στους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας.

Επιπλέον, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Μαρουσάκης: Ίσως και παράταση ως την Πέμπτη

Εν τω μεταξύ, αργή εξέλιξη παρουσιάζει η κακοκαιρία Elias, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, τονίζοντας ότι τα φαινόμενα παραμένουν εγκλωβισμένα στο Ιόνιο επηρεάζοντας τις δυτικές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

«Το βαρομετρικό χαμηλό παραμένει εγκλωβισμένο στο Ιόνιο. Αυτή την ώρα, επηρεάζονται από αυτό το βαρομετρικό χαμηλό, η Βόρεια Πελοπόννησος με καταιγίδες, οι οποίες κατευθύνονται βορειότερα. Μέσα στη νύχτα αναμένεται να περάσουν τον Κορινθιακό και να χτυπήσουν την Κεντρική Στερεά και συγκεκριμένα τη Λαμία και τη Σπερχειάδα.


Από τα ξημερώματα αναμένεται να χτυπήσουν και την περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ το σκηνικό αναμένεται να είναι το ίδιο και αύριο. Θα πάρει μία παράταση η κακοκαιρία. Θα πάμε σίγουρα μέχρι την Πέμπτη με τις ενδείξεις να θέλουν περαιτέρω επιδείνωση του καιρού από αύριο», κατέληξε ο μετεωρολόγος του Open.

Μήνυμα του 112 σχεδόν σε όλη την Αττική

«Προειδοποιητικό μήνυμα για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων για αύριο Τετάρτη. Αποφύγετε τις μετακινήσεις», ήταν το μήνυμα από το 112 μέσω του οποίου ειδοποιήθηκαν κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής το βράδυ της Τρίτης (26/9) για τους κινδύνους της κακοκαιρίας Elias.

Συγκεκριμένα, στις 21:47 «έφυγε» το μήνυμα 112 της Πολιτικής Προστασίας, και ήχησε σε πολλές περιοχές ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από αύριο Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Μέσα στις επόμενες ώρες, σύμφωνα και με την πρόγνωση της ΕΜΥ αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού που θα γίνει αισθητή και στην Αττική κυρίως με ισχυρής έντασης βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες. Για το λόγο αυτό, η Πολιτική Προστασία, συνιστά την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών.

Μπαράζ από SMS σε πολλές περιοχές

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και σε κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας προειδοποιώντας τους ότι θα υπάρχουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ωρο καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, όπως και οδηγίες αυτοπροστασίας.

Σε απόλυτη επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός. Μηνύματα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλησαν το μεσημέρι της Τρίτης σε Βοιωτία, Φωκίδα και Ευρυτανία.

Προειδοποιητικό μήνυμα, μέσω του 112, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα στις 15:47 και οι κάτοικοι της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Ακολούθησαν προειδοποιήσεις και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Ιθάκης και Ζακύνθου.

Αμέσως μετά ήχησε 112 τόσο στην περιοχή της Φθιώτιδας, της Κορινθίας, της Μαγνησίας και της Βόρειας Εύβοιας, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένονται και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε συναγερμό Πολιτική Προστασία και Στρατός

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε Πολιτική Προστασία και Στρατό για την πολύπαθη Θεσσαλία για τα νέα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή τις επόμενες ώρες, την ώρα που επιχειρηματίες στη Λάρισα στήνουν οδοφράγματα και κάτοικοι δημιουργούν αναχώματα με σακιά από άμμο έξω από τις οικίες τους από φόβο να μην πλημμυρίσουν ξανά.

Το απόγευμα της Τρίτης (26/9), το ΓΕΕΘΑ, εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για τις δυνάμεις που βρίσκονται σε ετοιμότητα:

Σας ενημερώνουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και με διαταγή του ΓΕΕΘΑ είναι σε ετοιμότητα και για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, διαθέτοντας προσωπικό 778 ατόμων.

Στη Λαμία ο Κικίλιας - Σύσκεψη με δημάρχους

Το απόγευμα της Τρίτης (26/9), στη Λαμία βρέθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με δημάρχους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των εντόνων καιρικών φαινομένων λόγω της κακοκαιρίας «Elias».

«Όπως γνωρίζετε βρίσκομαι και βρισκόμαστε από την Κυριακή το μεσημέρι στη Θεσσαλία, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης που υπάρχει στην Περιφέρεια και στις υποδομές της, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία που αντιμετωπίζουμε. Η οποία, όμως, φαίνεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας και την ΕΜΥ, ότι αρχίζει να κατεβαίνει και πιο νότια: Από το Δομοκό και στο Νομό Φθιώτιδας, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια και στη Φωκίδα και στη Βόρεια Εύβοια, κι άρα μιας και αυτό κατέστη δυνατό και λόγω της απόστασης, αποφασίσαμε με τον κύριο περιφερειάρχη να κάνουμε εδώ ένα Συντονιστικό, γιατί η πρόληψη είναι πάντα πιο ισχυρή της αντιμετώπισης.

Μαζί μας φυσικά εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι Ένοπλες Δυνάμεις η Ελληνική Αστυνομία και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο υπουργός, κ. Κικίλιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ