ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Εγκλωβισμοί και στο κέντρο του Βόλου - Έτοιμος να «σπάσει» ο Σπερχειός

Κακοκαιρία Elias: Εγκλωβισμοί και στο κέντρο του Βόλου - Έτοιμος να «σπάσει» ο Σπερχειός
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ / EUROKINISSI

Απίστευτες εικόνες καταγράφονται από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στο Βόλο, καθώς το βράδυ της Τετάρτης (27/9) οι σφοδρές καταιγίδες απέκλεισαν ακόμη και το κέντρο της πόλης. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξαν και εγκλωβισμοί ατόμων, όπου κάποια από τα άτομα που χρειάστηκαν βοήθεια ήταν και το συνεργείο και οι δημοσιογράφοι του καναλιού. Έτσι, εβδομάδες μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniell από όλη τη Θεσσαλία, το νέο κύμα δείχνει να «χτυπά» ακόμη χειρότερα τις πληγείσες περιοχές. 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ανάμεσα στους εγκλωβισμένους ήταν η δημοσιογράφος του καναλιού, Φρόσω Παύλου μαζί με άλλα τρία άτομα, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς από την Αγριά μέχρι και τις Αλυκές με την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ να καταβάλλουν προσπάθειες απεγκλωβισμών.

Η κατάσταση είναι δραματική και ο φόβος για τις ολονύχτιες βροχοπτώσεις δημιουργεί πανικό στους κατοίκους που ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ του Daniel. Αρκετά σπίτι και καταστήματα στο κέντρο έχουν ήδη πλημμυρίσει από τους ορμητικούς χειμάρρους, ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στην οδό Βουλγαροκτόνου με το νερό να έχει ανέβει επικίνδυνα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν προκειμένου να προσεγγίσουν σπίτια και εγκλωβισμένους οδηγούς. Ανησυχητική είναι η εικόνα που καταγράφεται αυτή την ώρα και στο Νοσοκομείο του Βόλου όπου η στάθμη του νερού ξεπερνά το ύψος του υπογείου.

Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας

Την ώρα που τα νερά έχουν φτάσει ακόμη και τους 80 πόντους σε κάποια σημεία στο κέντρο του Βόλου, τα πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται ακόμη πιο έντονα στα προάστιά και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Μάλιστα, νέο μήνυμα του 112, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, αφού εστάλη στις 19:10, ανέφερε ότι «με απόφαση της ΕΛΑΣ απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» με αποτέλεσμα να διακοπούν και οι αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας προς κάθε προορισμό.

Ήδη έχει διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας - Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια, ενώ μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, ενώ πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Αγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα 'Ασπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο.

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλημάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στο Βόλο

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου.

Εξαιρούνται:

  • (α) τα οχήματα οδικής βοήθειας.
  • (β) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Φόβος για υπερχείλιση του Κραυσίδωνα

Ειδικότερα, σύμφωνα με το MEGA, οι κάτοικοι στη Μαγνησία με σακιά από άμμο και τσιμεντόλιθους οχυρώνουν τα σπίτια τους. H έντονη βροχόπτωση έχει αρχίσει στον Βόλο από το πρωί της Τετάρτης (27/09). Στο ρέμα του Κραυσίδωνα που διαπερνά το κέντρο της πόλης και είχε υπερχειλίσει πριν από 3 εβδομάδες, τόνοι φερτών υλικών μπάζα και πέτρες δεν έχουν μαζευτεί και εμποδίζουν τη ροή του νερού.

Τρεις εβδομάδες μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, το τουριστικό λεωφορείο στηρίζει ακόμα το ετοιμόρροπο τριώροφο κτήριο στον Πλατανιά Πηλίου. Οι κάτοικοι έχουν στείλει επιστολές στις αρμόδιες Αρχές αλλά, όπως λένε, οι ευθύνες έχουν γίνει μπαλάκι για το ποιος πρέπει να κατεδαφίσει το γκρεμισμένο οικοδόμημα. Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει, επίσης, η Μηλίνα. Περίπου 20 ημέρες μετά τη θεομηνία, η εικόνα παραμένει αποκαρδιωτική. Το σπίτι διπλά στο ρέμα κρέμεται στην κυριολεξία, έχουν αποκολληθεί οι τοίχοι, αλλά και τα θεμέλια.

Μπέος: «Πού πάτε, μείνετε σπίτια σας»

Η κακοκαιρία Elias πλήττει ανελέητα τον Βόλο, μόλις είκοσι μέρες από τη φονική κακοκαιρία Daniel.

Τεράστιος όγκος νερού πέφτει αυτή την ώρα στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ από το πρωί και κατά διαστήματα οι καταιγίδες είναι ισχυρές.

Ο Κραυσίδωνας έχει φουσκώσει επικίνδυνα και βρίσκεται στα όριά του, ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια. Με μήνυμά της μέσω του 112 η Πολιτική Προστασία ενημερώνει για την απόφαση της Αστυνομίας να απαγορεύσει την κυκλοφορία στον Βόλο.

Ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος βρίσκεται από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα σε διάφορα σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα συντονίζοντας τα συνεργεία.

Σε βίντεο που κατέγραψε το TheNewspaper.gr εμφανίζεται ο Αχιλλέας Μπέος να διώχνει πολίτη που κινούταν με το αυτοκίνητό του μέσα στην κακοκαιρία και να τον προτρέπει να γυρίσει σπίτι του.

«Βυθίστηκε» η Μηλίνα, απεγκλωβισμοί από τον στρατό στον Πλατανιά

Σαρωτικό είναι το πέρασμα και της κακοκαιρίας Elias στο Πήλιο, στον Βόλο και στη Βόρεια Εύβοια, λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφική και φονική κακοκαιρία Daniel.

Συγκεκριμένα, οι εικόνες έρχονται από το Πήλιο είναι κυριολεκτικά χαοτικές, καθώς το χωριό Μηλίνα έχει «πνιγεί» στα λασπόνερα, όπως φαίνεται και σε βίντεο από την περιοχή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πέσει και αυτές στη «μάχη» με την κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν σταλεί για να επιχειρήσουν ένα M113 και δύο hummer με 17 άτομα προσωπικό. Τα οχήματα ξεκίνησαν από Αυλώνα προς την Εύβοια για να βοηθήσουν στις περιοχές που κινδυνεύουν από τη κακοκαιρία.

Πρώτος σταθμός θα είναι οι Ροβιές που δοκιμάζονται περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης από το ΓΕΕΘΑ, έχουν αποσταλεί στη Λαμία 24 άτομα προσωπικό, ένα hummet, τέσσερα οχήματα γενικής χρήσης, 10 ελαστικές λέμβοι και τέσσερις λέμβοι με μηχανές.

Την ίδια ώρα, ο στρατός έχει παρέμβει για τον απεγκλωβισμό κατοίκων στον Πλατανιά του Πηλίου. Μετά τις νέες καταρρακτώδεις βροχές, οι δρόμοι, αλλά και τα σπίτια πλημμύρισαν με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μην προλάβουν καν να βγουν από τα σπίτια τους. Έτσι, οι πρώτες κλήσεις στην Πυροσβεστική, έφεραν και την έκτακτη συμμετοχή του στρατού με ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη, οχήματα, αλλά και λέμβους.

Όπως αναφέρουν στελέχη του δήμου Νοτίου Πηλίου, η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι οριακή, εκφράζοντας φόβους για τις πιθανές συνέπειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Ραμματά, τα ρέματα και τα ποτάμια έχουν φουσκώσει και πάλι, μετά την έντονη βροχόπτωση που ξέσπασε στην περιοχή μετά το μεσημέρι. Όπως ανέφερε, η κατάσταση σε Χόρτο και Πλατανιά παραμένει κρίσιμη, ενώ στη Μηλίνα, ο μεγάλος όγκος νερού πλημμύρισε τους δρόμους. Το παραδοσιακό ψαροχώρι της Μηλίνας είχε υποστεί ολική καταστροφή από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

«Έχουμε μηχανήματα σε όλη την έκταση του δήμου. Ένα μηχάνημα επιχειρεί στο πλαϊνό αποστραγγιστικό αυλάκι του Χόρτου, γιατί προκλήθηκε πρόβλημα με φερτά υλικά από το νερό», σημείωσε ο κ. Ραμματάς.

Υπό καταρρακτώδη βροχή, πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα οι εργασίες καθαρισμού του ρέματος στον Πλατανιά, από μηχανήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας. Στο σημείο της εκβολής του ρέματος, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα επιχειρήσει ερπυστριοφόρο μηχάνημα με σφυρί για την απομάκρυνση της κατεστραμμένης γέφυρας.

Σημειώνεται πως, με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Μαγνησίας έγινε προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας από τις 15.15, λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση και τον μεγάλο όγκο νερού και μέχρι την αποκατάστασή τους, στην επαρχιακή οδό Μηλίνας – Τρικερίου.

«Σάρωσε» και τη Βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία

Όλο και σκληρότερο γίνεται το «πρόσωπο» της κακοκαιρίας Elias για πολλές περιοχές της χώρας, καθώς από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9) όταν και χτύπησε τη Βόρεια Εύβοια, συνεχίζουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τις νέες πλημμύρες να εξαναγκάζουν τους κατοίκους να ανέβουν σε υψηλότερα σημεία για να μην κινδυνέψουν οι ζωές τους.

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και κάτοικοι να εγκλωβιστούν. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, ενώ στις Ροβιές, ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Οι κάτοικοι στις Ροβιές μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα evima.gr κάτοικοι εγκλωβίστηκαν και σε άλλα χωριά του δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Ιδιαίτερα στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, η κατάσταση είναι δραματική καθώς μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλέας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα. «Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου, δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στον όροφο του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες», είπε κάτοικος του χωριού Κυμάσι μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα evima.gr .

Ξεχειλίζει ο ποταμός Μεσσάπιος στα Ψαχνά

Δρόμοι σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας έχει «κοπεί» από τις έντονες βροχοπτώσεις ενώ σε μερικά σημεία το νερό ξεπέρασε το 1 μέτρο. Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί σε χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν ενώ από νωρίς η πυροσβεστική επεμβαίνει για απαντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς κατοίκων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά. Χωριά όπως το Πευκί, ο Ταξιάρχης, ο Αγίοκαμπος, το Ασμήνιο είναι μερικά από αυτά που σάρωσε η κακοκαιρία αφήνοντας πίσω πολλές ζημιές. Επίσης μικρής κλίμακας κατολισθητικά φαινόμενα σημειώθηκαν στην Ιστιαία και το Πευκί.

Στα Ψαχνά Ευβοίας μέσα σε μόλις λίγα λεπτά ο ποταμός Μεσσάπιος γέμισε με το νερό να απειλεί να ξεχειλίσει και να πλημμυρίσει η περιοχή, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα eviathema.gr

Η πυροσβεστική δέχθηκε συνεχείς κλήσεις για βοήθεια. Έχουν, επίσης, σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα μικρής όμως κλίμακας και έχουν πέσει δέντρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ