ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ DANIEL ΚΑΙ ELIAS ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννόπουλος στο CNN Greece: Ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί τόσο κοντά δύο κακοκαιρίες στην ίδια περιοχή

Γιαννόπουλος στο CNN Greece: Ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί τόσο κοντά δύο κακοκαιρίες στην ίδια περιοχή
Πλημμυρισμένη περιοχή στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία «Elias» Νίκος Ραζής / CNN Greece

«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν σημειωθεί σε τόσο κοντινό χρονικό διάστημα δύο κακοκαιρίες και στην ίδια περιοχή» επισημαίνει στο CNN Greece, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μιλώντας για τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» που «χτύπησαν» τη χώρα σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων και «σάρωσαν» τη Θεσσαλία

Ειδικότερα, ο μετεωρολόγος σημειώνει πως η κακοκαιρία «Daniel», στην αρχή του μήνα, είχε σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια, περισσότερο νερό και σε περισσότερες περιοχές.

Στην κακοκαιρία «Elias», παρόλο που περιορίστηκε σε έκταση, σημειώθηκαν, επίσης μεγάλα ύψη βροχής, προφανώς, μικρότερα από τον Daniel αλλά εξίσου καταστροφική για το Βόλο και τις γύρω περιοχές.

Η πιο ισχυρή βροχόπτωση των τελευταίων 50 ετών στο Βόλο

Παράλληλα, σημειώνει πως στον Βόλο η πιο ισχυρή βροχόπτωση που έχει σημειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια ήταν το 2006, όπου τα ύψη της βροχής έφτασαν τα 250 χιλιοστά.


Τόσο στην κακοκαιρία «Daniel», όσο και στην «Elias» τα χιλιοστά αυτά ξεπεράστηκαν.

Σε αυτό το σημείο, επισημαίνει πως στην Αθήνα μπορεί να πέσουν 400 χιλιοστά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, τονίζει ο ίδιος, είχαμε δύο «ρεκόρ» ημερήσιας βροχόπτωσης στο Βόλο, καθώς την ημέρα κορύφωσης των δύο κακοκαιριών, έπεσε 20 φορές το νερό που πέφτει συνολικά όλο το Σεπτέμβριο στο Βόλο και δύο φορές το νερό που πέφτει στην Αθήνα ετησίως.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, τα ύψη της βροχής της κακοκαιρίας «Elias» στο Βόλο ήταν μεγαλύτερα από τον «Daniel, παρότι η νεροποντή κράτησε μόλις έξι ώρες.

Ταυτόχρονα, ερωτώμενος εάν στα πλημμυρικά φαινόμενα στην κακοκαιρία «Elias» συνηγόρησε η ευαλωτότητα των περιοχών λόγω της πρώτης κακοκαιρίας, ο κ. Γιαννόπουλος απάντησε καταφατικά, τονίζοντας πως «εάν δεν είχε συμβεί ο Daniel τα προβλήματα θα ήταν πολύ λιγότερα, ενώ, μάλιστα, πολλαπλασίασαν τις επιπτώσεις».

Ειδικότερα, τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν μεγαλύτερα στη Θεσσαλία, ενώ στην Εύβοια τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias ήταν μεγαλύτερα.

Έτσι το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 159,6 χιλιοστά (05/09, 06:10-12:10) ενώ το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν 201.6 χιλιοστά (27/09, 16:30-22:30), μεγαλύτερο επομένως κατά περίπου 26%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ